Másodperceken múlhat az emberi élet

2022.02.05. 09:06

Légimentés Pérről? A kezdeményezés 800 ezer embert érint az Észak-Dunántúlon

Közösségi finanszírozással valósítanák meg a tervet, s bíznak a helyi cégek támogatásában is a kezdeményezők. Kevesebb mint havi 3000 forinttal már bárki támogathatja a helikopter működtetését.

Szeghalmi Balázs

Fotó: Karnok Csaba (DM)

  • A megye több pontja fehér folt a légimentésben – főleg Sopron és Mosonmagyaróvár környéke –, így vészhelyzet esetén számos esetben nem jut a helyszínre negyedórán belül a helikopter.
  • Mivel életmentéskor minden másodperc számít, a péri bázisú TrustAir cég mentő- és gyermekmentő helikopter üzemeltetését kezdeményezte régiónkban.
  • A magánkézben lévő gép leghamarabb 2023 elején szállhat magasba bajbajutottakkal.
  • Megsokszorozódott a légimentések száma Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt években.

A mentőhelikoptereket nemcsak súlyos közlekedési balesetekhez, újraélesztésekhez, hanem kritikus betegek szállításához is riasztják. Hazánkban hét légimentőbázis üzemel – Budaörsön, Sármelléken (ez az állomás Marcaliba költözhet a jövőben), Pécs-Pogányban, Szentesen, Miskolcon, Debrecenben és Balatonfüreden –; Győr-Moson-Sopron az utóbbi ellátási területéhez tartozik. Ha a Balatonhoz közeli kiindulópont helikoptere már felszállt, Budaörsről vagy Sármellékről is útnak indul a légi segítség megyénkbe.

 

800 ezer ember

 

Amennyiben a hozzánk legközelebbi Balatonfüredről számoljuk a repülési időt, több olyan része van megyénknek, ahová a helikopterek nem érnek oda 15 perc alatt. A helyzet orvoslására a péri bázissal rendelkező, légi betegszállítással foglalkozó TrustAir kft. közösségi alapon működő légimentést valósítana meg jövő évtől.

 

„Kezdeményezésünk 800 ezer embert érint az Észak-Dunántúlon. Elsősorban Győr-­Moson-Sopront helyezzük fókuszba, de Vas és Veszprém északi, valamint Komárom-Esztergom megye nyugati részén sérült embereken is segítenénk” – mondta el lapunknak dr. Túri Péter. A TrustAir ügyvezetője hozzátette: a hasonló módon finanszírozott és szervezett légimentés Luxemburg­ban, Angliában és Svájcban már sikert aratott.

 

Dr. Túri Péter a péri reptéren. A szakember vezetésével indult útjára a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 2005-ben. Fotó: Huszár Gábor

Egy pizza ára

 

„Alapos előkészítések után állunk nyilvánosság elé. Bízom abban, hogy a régióban élők megértik a projekt fontosságát. Támogatással és tagsági alapon üzemeltetnénk a légimentést. A havi tagdíj esetében szó nincs magas összegről. Egy pizza árával, kevesebb mint havi 3000 forinttal már bárki támogathatja a helikopter működtetését” – hallottuk dr. Túri Pétertől. Az elkötelezett magánszemélyek alapította nonprofit SkyCU Légimentő és Légi Betegszállító Egyesület már most él; tagjai között van Gundel Takács Gábor műsorvezető és Domonkos András vitorlázó, de alapítója Bagyó Sándor, a Vízimentők elnöke is.

 

A büdzsé

 

A TrustAir szakemberei bíznak a helyi cégek támogatásában is. „A rendszer stabil, hónapról hónapra történő fenntartásához mindössze havi 80–100 ezer euró szükséges. Ahhoz, hogy részt tudjunk venni az életmentésben, legalább 25–30 Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás támogatásával számolunk. Ha az érintett 800 ezer lakos közül 10 ezren bizalmat szavaznak az elképzelésünknek, útjára indíthatjuk az esélyegyenlőség szempontjából is hiánypótló lépést” – hallottuk.

 

Hol lenne a mentőhelikopter bázisa? – kérdeztük. „Racionálisan számos érv Pér mellett szól. Amióta a Győr környéki településvezetők között terjedni kezdett a terv híre, több polgármester megkeresett. Nyitottak vagyunk a megbeszélésekre, de a helyszín kiválasztásakor szakmai szempontok döntenek majd” – hangzott dr. Túri Péter válasza.

 

Újra üzemel a Petz-kórház leszállópályája

 

Tavaly év végén bő egy hónapon át a győri kórház területén található teniszpályákon szálltak le a mentőhelikopterek. Az A épület tetején kialakított leszállópályán ugyanis kisebb műszaki hiba keletkezett. Ezt megoldották a szakemberek, így a gépek újra a kórház tetején landolnak.

 

Mentőhelikopter landol a Petz-kórház leszállópályáján. Fotó: Csapó Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!