Hagyományt teremtenének

2022.02.19. 18:01

Disznótoros hétvége Fertőrákoson - Fotókon a szombati töpörtyűsütő verseny, Stahl Judit is zsűrizett

A programot a Hellofertőrákos Egyesület és az önkormányzat közösen szervezte.

kisalfold.hu

A rendezvényhez csatlakozó éttermekben péntektől vasárnapig disznótoros ételekkel várták a vendégeket, valamint kerámia és mézeskalács bemutatót is tartottak a tájházban. A kulturális programokkal színesített töpörtyűsütő verseny szombaton délután kezdődött az iskola mögötti téren felállított rendezvénysátorban.

Idén ez az első nagy rendezvényünk, amit együtt szervez az önkormányzat és a Hellofertőrákos Egyesület, partnereink benne a helyi vállalkozások

mondta Tompa Judit programszervező. Szombaton szinte az egész település megmozdult, a finom illatok és a zene az iskola mögötti sátorhoz csalogatták a falu apraját, nagyját. De nemcsak Fertőrákosról voltak vendégek, hanem Sopronból és a térségből is. A helyszínek között ingyenes lovaskocsik és elektromos autók szállították a vendégeket.

Hagyományt szeretnénk teremteni ezzel a disznótoros, töpörtyűsütős hétvégével és visszahozni a régi idők szokásait. Annak idején faluhelyen télen mindig voltak disznóölések, amik jó hangulatban teltek és összekovácsolták a családokat, baráti közösségeket

szólt a megnyitó közönségéhez Palkovits János, Fertőrákos polgármestere.  Mikó István színművészt régi ismerősként, nagy tapssal üdvözölték Fertőrákoson. A soproni színház korábbi direktora egy Krúdy novellából adott elő a gasztronómiai rendezvényhez passzoló részletet. Csoltói József a disznóvágások történetéről és hagyományairól tartott előadást. Végig volt büfé és zene, az eredményhirdetés után pedig retro buli kezdődött.

 

Az üstökben készült töpörtyűket a Stahl Judit vezette öttagú zsűri bírálta el. Mikó István, Izsó Kati, Barcza Attila és Palkovits János voltak még a zsűri tagjai. A zsűrielnök azt mondta, az íz mellett a töpörtyű textúráját is pontozták.

 

A töpörtyűsütő versenyre tizenhárom csapat nevezett. Az indulók között voltak a Fertőrákosi Borbarátok.

Minden helyi programon részt veszünk, ezt sem hagytuk volna ki semmi pénzért, hiszen remek a hangulat. Összeszokott a társaságunk, korábban már nyertünk főzőversenyt

mutatott csapatára Szóka Dezső.

 

A Fertőtáj Vadásztársaság igazi különlegességgel rukkolt ki, vaddisznó zsírszalonnából sütötték a töpörtyűt.

Ez rendkívül egészséges, értékes bio élelmiszer, hiszen a vaddisznó sem tápot, sem más mesterséges adalékot nem eszik. A zsírja a mangalicáénál is értékesebb és a töpörtyű is nagyon finom. Hoztunk még lila hagymás zsíros kenyeret és szarvaskolbászt kóstolóba

mutatott körbe Mátis Tamás csapatkapitány.

 

A Hellofertőrákos Egyesület tagjai úgy gondolták, ők sem maradhatnak ki a töpörtyűsütő versenyből.

Rengeteg a rendezvény körüli tennivaló, de nekünk is itt a helyünk az üst mellett. Van egy szakértőnk, az ő segítségével három különböző töpörtyűt készítünk: füstölt paprikásat, fokhagymásat és natúr sósat

mondta Szentesiné Szabó Éva.

 

A töpörtyűsütő versenyt a Hellofertőrákos Egyesület nyerte, a közönségdíjas pedig a Német Önkormányzat lett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában