Eszterháza most éli harmadik fénykorát

2022.02.23. 19:56

A fertődi Esterházy-kastélyban letették a nyugati kastélyszárny háromszintes épületrészének alapkövét - fotók, videó

Felújítják az Esterházy-kastély nyugati szárnyának háromszintes épületrészét. A munkálatok kezdetét megörökítő alapkövet az udvaron helyezték el tegnap. A turisztikai célú beruházás 2,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósul meg. A közel 2500 négyzetméteren megújuló kastélyrészben az első emeleten a káprázatos és felbecsülhetetlen Esterházy-kincseket tartalmazó kiállítás, a földszinten pedig az Esterházy család történetét bemutató tárlat megnyitását tervezik. Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető hangsúlyozta, hogy e beruházásnak és az elmúlt esztendők folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően Eszterháza napjainkban éli harmadik fénykorát.

Tama István

– A felújítással folytatódik a rendkívül izgalmas és szép időszámítás, az örökséghelyszín harmadik fénykorának kiteljesedése. Az Esterházy-kastély- és kertegyüttes első fénykorát Esterházy „Fényes” Miklós rajzolta, építette és valósította meg, és tette a helyszínt Európa egyik kulturális központjává. A második fénykort Cziráky Margit grófnőnek és IV. Esterházy Miklósnak köszönhetjük, akik a XIX. század végén folytatták az építkezést és korszerűsítést. A műegyüttes harmadik fénykora a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök döntéseinek eredményeként valósul meg – mondta el az eseményen Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Kft. ügyvezetője.

 

A központ fejlesztéseinek alapelve a kutatásokon alapuló hitelesség, a múltat tisztelve tudatosan alkalmazzák a jelen kor eszközrendszereit annak érdekében, hogy igazolt valóságában mutassák be a sokszínű és sokrétegű örökséget. A közel 2500 négyzetméteren megújuló kastélyrészt várhatóan 2023 nyarán adják át a nagyközönségnek, ahol az első emeleten a káprázatos és felbecsülhetetlen Esterházy-kincseket tartalmazó kiállítás, a földszinten pedig az Esterházy család történetét bemutató tárlat megnyitását tervezik.

 

 

– A fertődi kastély a kormány számára nem csupán turisztikai látványosságot, hanem nemzeti örökségünk egyik ékkövét, a kulturális életünk egyik zászlóshajóját, ugyanakkor a nemzetközi zenei élet egyik bázisát is jelenti – fogalmazott dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Hangsúlyozta, hogy a nemzeti vár- és kastélyprogram keretében 2021-ig elkészült beruházások látogatóinak száma 35 százalékkal haladta meg a korábbi esztendőét, tehát kifejezetten érdeklődőek a magyar családok és a külföldi turisták, akik a helyszíneken nemcsak műemlék-felújítással, hanem komplex turisztikai programmal is találkozhatnak.

 

– Sokszor beszélünk a turizmusról, de emellett a Fertődön és a térségben élő embereknek ez az otthonuk fejlesztését is jelenti. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ilyen csodálatos környezetben élhetünk, erre mindannyian nagyon büszkék vagyunk – hangsúlyozta Barcza Attila országgyűlési képviselő a kastélyegyüttes elmúlt években megvalósult korszerűsítéseinek méltatása mellett. Az induló fejlesztés alapkövét és az ez alkalomra készített időkapszulát a felszólalók mellett XIII. galántai Esterházy II. Antal herceg és felesége, Esterházy Szvetlána, valamint a kivitelezők, a FÉSZ Zrt. és a ZÁÉV Zrt. képviselői helyezték el. A kapszulában helyet kapott a Kisalföld egy példánya is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!