Közlekedésfejlesztés

2022.01.18. 08:46

Tavasszal épül az új turbókörforgalom Győrben - videó, fotók

Az érintett kereszteződésben még gyakorta araszol a kocsisor csúcsidőben a 81-es főút térségében.

Szeghalmi Balázs

Simon Róbert Balázs azt reméli a fejlesztéstől, hogy érdemben orvosolja a torlódásokat a 81-es főút győri szakaszán és a Tatai úton. Fotó: Nagy Gábor

  • Győr jelenlegi legfontosabb közlekedésfejlesztési projektjében spirális turbókörforgalmat és 1300 méter hosszan kétszer két sávot építenek a 81-es főút térségében.
  • A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, központi forrásból valósul meg, költségvetése közel 1,2 milliárd forint.
  • Megnéztük, hol tart – közel a „fél­időhöz” – az útbővítés.

A Tatai úti kereszteződésben 15 éve használjuk, ám a kisalföldi megyeszékhelyen folyamatosan erősödő forgalom miatt gyorsan „kinőttük” a körforgalmat. A csomópont és az ide vezető utak műszakváltáskor súlyos gócpontnak számítanak Győrben. A kocsisor araszolása hétköznap már 13.45-től indul, míg a reggeli csúcs 7 óra és 7.45 között megy le itt. A fejlesztés hivatalosan tavaly május végén kezdődött – az engedélyek beszerzése után az érdemi rész július közepén rajtolt –, a beruházás hamarosan az „első félidő” végére ér.

 

 

Egyelőre szükség van a türelemre

 

„Az útépítési munka, az aszfalt alap- és kötőrétegének beépítése folyamatosan zajlik. A körforgalomtól az Alsókert utcáig 800 méter hosszan, kétszer két sávossá bővül a Tatai út. Várhatóan március végéig kell félpályás forgalomkorlátozásokra készülniük az autósoknak. Az addig hátralévő bő két hónapban köszönjük mindenki türelmét” – mondta Simon Róbert Balázs, Győr ezen területének országgyűlési képviselője a helyszínen.

 

A tervek szerint március közepére-végére az útbővítés befejeződik a Banai út irányába. Ezt követően indulhat a turbóforgalom kivitelezése és a 81-es főút győri szakaszának kétszer két sávossá szélesítése Pér felé. Utóbbi „hadműveletre” fél kilométer hosszan nyílik lehetőség. Győr új turbókörforgalma kialakításában és működési elvében hasonló lesz a Nádorvárosi köztemető közelében, a Szauter utcában pár éve épített csomóponthoz. Azzal a különbséggel, hogy a 81-es főúton a turbókörforgalom nagyobb lesz, a külső átmérője meghaladja majd a 60 métert.

 

Kétszer kétsáv 1300 méter hosszan

 

„Az autósok év végén birtokba vehetik a kész turbókörforgalmat és a kétszer két sávos szakaszokat 1300 méter hosszan. A beruházástól azt várom, hogy az erre közlekedők jóval gyorsabban és biztonságosabban közelíthessék meg úti céljaikat” – közölte Simon Róbert Balázs.

 

A győri országgyűlési képviselő hozzátette: a szükséges helyeken zajvédő falakat is emelnek a szakemberek, míg a régi közművek kiváltása már megtörtént. A beruházás további részét képezik új járdák, kerékpárutak, buszmegállók, a közvilágítás erősítése, sőt, jelzőlámpa is a közeli benzinkútnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!