Ez történt 2021-ben

2022.01.01. 09:16

Rendkívüli év zárult a mosonmagyaróvári térségben - Csokorba gyűjtöttük a legemlékezetesebb pillanatokat

Rendkívüli év zárul december 31-én. A pandémia ellenére sok fejlesztés zajlott Mosonmagyaróváron és térségében, főként pályázati források felhasználásával.

Mészely Réka, Kovács Viktor

Letették az új tejkísérleti állomás alapkövét is. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Fotó: Krizsán Csaba

A Kisalföld idén is igyekezett minden nagyobb eseményről, fejlesztésről beszámolni. Csokorba gyűjtöttük a legemlékezetesebb pillanatokat, a térség jövőjére kiható beruházásokat, és a sikereket is felelevenítjük.

Nagyobb útfejlesztések

Mosonmagyaróváron a legnagyobb beruházás állami forrásból indulhatott: a déli tehermentesítő út régi kívánsága a városnak. A belterületi út-, járda- és kerékpárút-fejlesztést is közel egymilliárd forint támogatással segíti a kormány – jelentette be Nagy István agrár- miniszter, a térség országgyűlési képviselője az Árvay István mosonmagyaróvári polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón még a nyáron. Azóta több út fejlesztését is elvégezték, de jövőre is maradt több mint 500 millió forint hasonló beruházásokra. Közben Szigetközben is több, nagyobb útfejlesztést végeztek el.

Nyitott vár

Az egész ország területéről és külföldről is sok vendég keresi fel a felújított magyaróvári várat, melyben az egykor itt koncertező ifj. Johann Strauss emlékét őrző kávézó és állandó kiállítások nyíltak. Péntek Marica lett az új intézmény vezetője. Ahogy korábban többször is elhangzott, szeretnének egy nyitott egyetemet, nyitott várat. Ezt az elmúlt időszak is igazolta: a nagy sikerű VinÓvár boresemény után több koncertnek, vásárnak, kiállításnak is helyt adott az emblematikus épület. Öröm, hogy megújulhatott a várkapu és a vársétány is, és egy várszínpadot is kialakítottak.

A legégetőbb téma

A pandémia idején központi téma volt a mosonmagyaróvári kórház helyzete. A járványügyi helyzet miatt fontos ellátások álltak le és kerültek át Győrbe. Közben cserélődött az intézmény vezetősége is. Nyáron sikerült újból indítani a kórházat a régi mederben, így például szüléseket is tudtak már vállalni. Mosonmagyaróvár jelentős támogatást nyújtott az újrakezdéshez.

Átadás előtt és után

Jelentős sportinfrastruktúra-fejlesztés kezdődik Mosonmagyar- óváron: egy multifunkcionális edzőcsarnok a Kossuth-gimnázium és az UFM Aréna szomszédságában, amire a kormány 571 millió forintos támogatást ítélt meg. A városi sportgála keretében nyílt meg az egykori Mofém-kultúrház helyén a Part Rendezvényház. A valamikor fénykorát élő intézmény egy félmilliárdos pályázati támogatás által éledhetett újjá, januártól már a Futura élményközponttal együtt Horváthné Pákozdi Emese irányításával. Az energetikai korszerűsítés után megújult az emeleti rész is a Huszár Gál Városi Könyvtárban.

Új vezetők

– Különösen nehéz időszakot hagyunk magunk mögött: úgy kellett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos teendőket ellátnunk, hogy közben a hivatal alapfeladatai sem szünetelhettek – hangsúlyozta a Mosonmagyaróvári Járási Hivatal május 15-től kinevezett vezetője, Hunyaddobrai Éva, aki 2013 óta betöltött helyettesi pozíciója után kapta új megbízatását. Egy szilárd alapokon nyugvó intézményt vett át, amelynek 1987 óta a negyedik vezetője Novics Bernadett a Család- és Gyermekjóléti Központ élén.

Mégsem költözik a piarista iskola

Mégsem a laktanya helyén épülne fel az új piarista iskola, hanem a levéltár irányába bővülnének, melyhez közel egymilliárd forint támogatást ítélt meg a kormány. Ezért az önkormányzat felbontaná a renddel korábban a cserére kötött szerződést. A laktanya területét várhatóan lakóövezetté alakítanák át.

Összefogásból épült újjá egy levéli házaspár leégett otthona. Fotó: Kerekes István

A vállalkozások is fejlesztenek

Új csarnok is épül a kétmilliárd forintos fejlesztés során a Kühne-gyárban, ahonnan közel négyszáz busz gördül ki. Milliárdos bővülést tervez az Óvártej Zrt. is. Közben szintén idén lerakták az új tejkísérleti állomás alapkövét is. A mosonmagyaróvári termálfürdőnél nemrég zárult egy kétmilliárdos fejlesztés. A munka azonban csak most kezdődik Szeredi Ádám tulajdonos szerint: Flexum Flow néven egy tízmilliárdos projektet terveznek, illetve új szállodákkal is bővülnek.

Országos sikerek

Egy szerelem és a márciusi karanténidőszak ihlette a mosonmagyaróvári Hegedűs Bori és Budapesten élő párja, Tempfli Erik közös szerzeményét, amely bekerült A Dal 2021-be, ahogy ők mondják: a nagyok közé. A Liszt Ferenc Zeneakadémia mesterszakos hallgatója, a mosonmagyaróvári születésű Tóth Bence is bemutatkozott a LivingRoom formáció tagjaként A Dal 2021 című versenyben Megtörtént című szerzeményükkel. Szabóné Sári Zsuzsannát, a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnázium pedagógusát a Richter Gedeon Alapítvány által alapított Magyar Kémiaoktatásért Díjjal tüntették ki. Kopf Katalin, a Mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthona szakmai vezetője és a Nyugat-dunántúli Regionális Kríziskezelő Ambulancia vezetője Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült a hátrányos helyzetűekért, a kapcsolati erőszak elől menekülőkért és az emberkereskedelem áldozataiért végzett munkájáért. A kétgyermekes mosonmagyaróvári édesanya, Németh Edina bemutatkozott a TV2 Séfek Séfe műsorában.

Szórakoztattak is

A járványügyi helyzet enyhülése után számos rendezvényen is részt vettünk a térségben, melyek nagy érdeklődés mellett zajlottak. A Theatrum ad Flexum bemutatta a Zárt tárgyalás című drámáját, míg Hegyeshalomban újból színpadra vitték nagy sikerrel Presser Gábor és Sztevanovity Dusán A padlás című musicaljét.

Fejlesztések a térségben

Mosonmagyaróvár mellett számos fejlesztés történt a térségben is. Ezek közül a legnagyobb a hegyeshalmi kultúrház: látva az ottani pezsgő életet, megérte a beruházás. Közben ott bölcsőde is épül, míg a szomszédos településen, Levélen már át is adták. A dunakiliti millenniumi tölgy és a farsangi színjátszás, a dunaszigeti haranglábak, a mecséri Hősök Kertje az elsők között került be a Szigetköz Tájegységi Értéktárba. Huszonkilenc település kincseit gyűjtené egybe a tavaly év végén alakult bizottság. Városfejlesztési projektek kategóriában az egész éven át- ívelő zöld akciótervvel a Magyar Városmarketing Díj pályázatán Lébény rangos elismerést ért el. A környezetvédelmi programot, melybe a helyi közösséget is bevonják hónapról hónapra, jövőre is folytatná a kisváros.

A térségi iskolák és intézmények is megszépültek

Mecséren 52 millió forintból újult meg a helyi iskola, ami régi vágya volt a településnek, de a faluházat és az orvosi és védőnői rendelőt is felújították idén. Darnózselin szintén szépült az iskola, valamint megtörtént a minibölcsőde 7 főről 12–14 főre történő átminősítése. Jánossomorján átadták az új idősek otthonát, amely a régió egyik legmodernebb, ilyen jellegű intézménye lett, a helyi önkormányzat mindezt 70 milliós önerőből finanszírozta. Ezzel párhuzamosan pedig 14 férőhellyel bővült a helyi bölcsőde. Héderváron a Magyar Falu Programnak köszönhetően az önkormányzati tulajdonú KMB-lakás teljes tetőcseréje valósult meg és hivatalosan is átadták a felújított rendőrségi körzeti megbízotti lakást. Kisbodak is sikeres évet tudhat maga mögött, az intézményeknél maradva, ebből talán az egyik legfontosabb a Vízi Kultúrház májusi átadása volt, ami jövőre is izgalmas programokkal várja a vendégeit. Dunaremetén kívül-belül felújították a közösségi házat, melynek része egy modern LED-világítás is. Bezenyén a Magyar Falu Program segítségével újították fel a művelődési házat és az önkormányzatot, Várbalogon szintén megszépült a faluház és annak könyvtára.

Példás összefogás

Több olyan esetről is beszámoltunk, amikor a közösség ereje segített: a leégett papréti kisboltért sokan fogtak össze, ahogy egy idős levéli házaspárért is, akiknek szintén leégett az otthonuk. A lébényi Plachy család akadálymentesített udvara is szép példa az összefogásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!