Programajánló

2022.01.14. 12:10

Mutatjuk a hétvége legtutibb megyei rendezvényeit!

Összeállításunkban fiatalok és örökifjak is találnak kedvükre valót, s jövő hétre is akad pár ajánlatunk.

kisalfold.hu

GYŐR

Léleknyelv 

15., szombat, 10 óra

FILO-Pont (Kálóczy tér 15.)

Léleknyelv – művészeti műhely – téma: Szívvel mért idő

 

Ha szeretnél magadhoz térni, mert úgy érzed, távolra sodródtál mindattól, amiért útnak indultál… Ha úgy érzed, kifolyik a kezedből az élet, és közben nem sikerül megteremteni az emlékezetes pillanatokat… Ha szeretnéd átélni a katarzist, ami tisztít és újra összekapcsol lényed gyökereivel… akkor ez a műhely neked szól. Itt:

– kiléphetsz a mindennapok forgatagából, elmélyülhetsz és átélheted a felszabadult alkotás örömét,

– kulcsokat kaphatsz a szimbolikus nyelvhez,

– a vers és zene tükrében találkozhatsz önmagaddal.

 

A szimbolikus művészet lehetőséget ad, hogy a legmélyebb kérdéseinkkel foglalkozzunk. Az idő állandó kísérőnk, mely múlásával arra késztet, hogy igyekezzünk megfejteni őt. A művészeket sem hagyja nyugodni a pillanat és az évmilliók közt feszülő rejtélyes dimenzió. A versek, gondolatok és zenei kompozíciók befogadásán és az alkotáson keresztül a műhely résztvevői közelebb kerülhetnek a kérdések mélyén várakozó saját válaszokhoz.

 

Mi várható?

 

Lazítás és ráhangolódás – kilépés a hétköznapi időből.

Befelé figyelés – belső érzékszervek ébresztése gyakorlatokkal.

Költők az időről – befogadás és feldolgozás.

Az önkifejezés esszenciája – verses gyakorlatok és zenés improvizáció.

Belépő: 4000 Ft.

A művészeti műhely maximális létszáma 10 fő. A részvétel regisztrációhoz kötött, január 14-én, pénteken 14 óráig lehet jelentkezni a [email protected] e-mail-címen.

 

Ballada és valóság

18., kedd, 14.15

Pinnyédi Művelődési Ház

A „győri csuda”

Egy népköltészeti kutatás tudományközi eredményei. Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató előadása. A részvétel ingyenes!

 

 

Kiállítás

 

Január 17. hétfő 17.00

Győr-keresztek – Hargitai Bea festőművész akvarell kiállítása

01. 17., hétfő 17 óra

Ménfőcsanaki Művelődési Ház (Bezerédj-kastély) A kiállítást megnyitja: Bana József Megtekinthető a művelődési ház nyitvatartási idejében 2022. február 11-ig.

 

KONCERT

 

St. Martin szülinapi koncert 

01. 15., szombat, 18 óra

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Alighogy vége a karácsonynak, máris díszbe, ünnepi hangulatba öltöztetem a lelkem, mert ismét hívhatom a nagyérdeműt egy kellemes, kedves előadásra! Ezennel én szeretnék ajándékot adni, természetesen dalokba foglalva! Számtalan új szerzeménnyel és a régiek varázslatos, utaztató lendületével várom önöket - írta a művész. Jegyár: 3900 Ft.

 

Hangraforgó verskoncert

01. 18., kedd, 17 óra. Január 18. kedd 17.00.

Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvényterme

Hangraforgó verskoncert a Kultúra napja alkalmából 

 

 

EGYÉB

Mom Time – Tanulj angolul gyerek mellett!

01. 17., hétfő, 10 óra

Győri Pagony – Győr, Batthyány tér 4.

 

A Mom Time angol társalgási csoportba minden olyan szülőt vár Fehér Alexandra, angol szakon végzett, háromgyerekes anyuka, aki a gyermekkel otthon töltött évek alatt sem szeretné elfelejteni az angolt. Ha fejlődni szeretnél, vagy szinten tartani, vagy egész egyszerűen társaságra vágysz, gyere el beszélgetni. A gyermeked is nyugodtan jöhet addig játszani a játszósarokba, amíg mi tanulunk, fejlődünk, csevegünk, feltöltődünk, persze angolul! A foglalkozás nincs semmilyen tudási szinthez kötve.

A foglalkozás díja: 1500 Ft/család. Előzetes jelentkezés szükséges a Győri Pagony korlátozott befogadóképessége miatt, a programon védettségi igazolvánnyal lehetséges a részvétel.

 

Helyszín és elérhetőség:

 

Győri Pagony – Győr, Batthyány tér 4.

Tel: 70/422-9345

E-mail: [email protected]

facebook.com/gyoripagony/

 

GYEREK

 

Iglice szívem, 18., kedd, 10 óra

 

Újvárosi Művelődési Ház

Magyar népdalok, gyermekdalok a „Dúdoló” Baba-mama Klub foglalkozáson. A 0–3 éves korú gyermekeket szüleikkel várjuk. A belépés ingyenes.

 

MOSONMAGYARÓVÁR

 

KIÁLLÍTÁS

TÉLI TÁRLAT

14., péntek, 17 óra

Flesch-központ

A Prima-díjjal kitüntetett Art Flexum Művészeti Társaság tárlata. Hagyományosan a társaság tagjai egy-egy új alkotásukat mutatják be a nagyközönségnek. A vendégeket Csiszár Péter, a Flesch-központ igazgatója köszönti. A tárlatot Kövesdi Mónika művészettörténész és Szentkuti Károly, a társaság elnöke nyitja meg és ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A kiállítás február 7-ig látogatható a Flesch-központ nyitvatartási idejében.

 

Hetedik

 

15., szombat, 17 óra

Fehér Ló Közösségi Ház

 

Kelemen Ferenc festőművész kiállítása. A tárlatot Vecsei László Ezékiel festőművész nyitja meg. „Hagyományos festőnek tartom magam. Nem a festészet felszámolása a célom, hanem a nagy hagyomány továbbélése, folytatása. Képeim leggyakrabban olaj-, vászontechnikával készülnek. Kihasználva az olajfesték előnyeit, több rétegben, lazúrozva festek. Témákat az engem körülvevő világból merítem. Festmények főszereplője a FÉNY, ahogyan megbontja, átalakítja a világot. Felfogásom szerint régi technikával is lehet szólni a ma élő emberekhez. Mindenki vágyik arra, hogy megérkezzen egy vidám, tiszta, idilli helyre, ahol megfeledkezhet a szürke, zaklatottságig hajszolt hétköznapokról.” (Kelemen Ferenc)

 

 

SZÍNHÁZ

Sári bíró

15–16., szombat, vasárnap, 18 óra

Fehér Ló Közösségi Ház

Színdarab két felvonásban.

A Sári bíró Móricz Zsigmond első színműve. Vígjáték, ami azonban túlmutat a népszínművek idilli ábrázolásmódján. Ki irányítja a falut és a családot? Eredményes lesz-e a bíró, a fia és Lizi szövetsége? Eléri mindenki, amire vágyik? A bonyodalom a klasszikus vígjátékok tanulságai szerint szövődik, s hogy miként, megtudhatják a Theatrum ad Flexum előadásából.

Jegyek válthatók 2500 forintos jegyáron a Flesch-központ jegypénztárában.

 

SOPRON

Séta

Gyorstalpaló séta

01. 16., vasárnap 15 óra

Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ

Miért hordtak csőrös maszkot annak idején a pestisdoktorok? Hogyan vészelte át Sopron a korábbi járványokat? A kolera, a pestis, a („radai”) rosseb és a spanyolnátha emlékeit járjuk végig az idei év első Gyorstalpalóján szerte a belvárosban Krisch András magyarázatával kísérve. Védettségi igazolvány nem szükséges, maszk viselése – a tematika okán – jó szívvel ajánlott.

 

Kiállítás

Sopron Balett 10

01. 19., szerda, 17 óra

Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ

10 éves a Sopron Balett! Az évforduló alkalmából kiállítás nyílik, mely feleleveníti az elmúlt 10 év legszebb pillanatait, emlékeit. A kiállítást Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője, Harangozó-díjas koreográfus nyitja meg.

 

DARNÓZSELI

Ökumenikus istentisztelet

16., vasárnap, 15 óra

Darnózseli plébániatemplom

Igehirdető Csáfordy Julianna református lelkipásztor (Mosonmagyaróvár), dr. Galla Gábor érdemes esperes, plébános (Darnózseli). Orgonán közreműködik Fazekas Márton, a mosonmagyaróvári református templom kántora, valamint énekes szolgálatával Mészáros Lajos katolikus kántor és az Őszirózsa Nyugdíjasklub énekkara (karvezető Adlovits Erzsébet).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!