Hagyományok útján

2022.01.06. 09:06

Megérkezett a Szent Korona több méter magas másolata Pannonhalma főterére - fotó

Megérkezett tegnap a Szent Korona több méter magas másolata Pannonhalma főterére. Negyvennégy éve tért haza az ereklye Magyarországra, ennek évfordulóját vízkeresztkor a Pannonhalmi Rotary Club és a város monumentális installációval ünnepelte.

kisalfold.hu

Vas Gábor, Pannonhalma polgármestere, Balogh László Kayla és Baranyay Alfréd, a Pannonhalmi Rotary Club elnöke, valamint tagja a főtéren kiállított ötméteres Szent Korona-installáció mellett. Fotó: Nagy Gábor

Az évforduló apropóján egy hónapig lehet megtekinteni a mini múzeumként is működő, az ereklye történetét feldolgozó Szent Koronát a Győr-közeli kisváros szívében. Vas Gábor, Pannonhalma polgármestere ünnepi beszédét követően Balogh László Kayla, a helyi Rotary klub elnöke köszöntötte az érdeklődőket, majd Szabó Gyula plébános atya, a Pannonhalmi Tájegység Egyesülés alapító tagja megáldotta a Szent Koronát. A mozgókiállítás Székelyudvarhelyről indult és már számos más városban is látogatható volt.

 

– Egy évvel ezelőtt keresett meg a Pannonhalmi Rotary Club két vezetője, Balogh László és Vajda Péter, hogy szerintük jó helye lenne a Szent Korona-installáció­nak Pannonhalmán. Azonnal igen mondtam a felkérésre és elkezdtük közösen megszervezni a mozgókiállítást. Három évvel ezelőtt, a Szent István-napi ünnepségre készült el Elekes Gyula képzőművésznek, a székelyudvarhelyi művelődési ház igazgatójának ötlete nyomán a magyar Szent Korona felnagyított mása, amelyet először Székelyudvarhelyen állítottak fel. 

 

– Az öt méter magas és öt méter átmérőjű, polikarbonátból készült installáció ezt követően vándorútra indult, ma már a 18. állomásánál tart. Most pedig megérkezett hozzánk is, azon a napon, amikor immár 44 éve ünnepelhetjük, hogy a legfontosabb ereklyénk hazatért – mondta el lapunknak Vas Gábor, Pannonhalma polgármestere, aki szerint fontos történelmi időszakot dolgoz fel a kiállítás és hiteles tájékoztatást ad a korona történetéről.

2022.01.06 Szent Korona Pannonhalmán 44 éves évfordulója Szent Korona hazatérésének. RC Pannonhalma szervezésében elhozzák Székesfehérváról 5 *5 méteres koronát , Pannonhalmán lesz kiállítva a fõtéren. Hivatalos átadó ünnepsége 2022 január 6-án . Rendezvény 15 órakor kezdõdik. Vas Gábor Pannonhalma Polgármestere ünnepi beszéde Balogh László Kayla RC Pannonhalma elnöke ünnepi beszéde Szabó Gyula Plébánosatya , Pannonhalmi Tájegység Egyesülés alapítótagja megáldja a Szent Koronát . Fotó: Nagy Gábor Kisalföld Pannonhalma

– Erdélyi barátaink ötlete nyomán készült el ez a monumentális korona, majd először erdélyi körútra indult. Magyarországon először Baján állították fel, majd ezt követően került Székesfehérvárra, hazatérésének 44. évfordulójára pedig Pannonhalmára hoztuk, ahol egy hónapig lesz látogatható. A klubunk jelmondata a „Hazaszeretet, barátság és jószándék” – ezzel azt szeretnénk kifejezni, hogy a mi közösségünk hazaszerető, magyar férfiak közössége, és a következő generációt is ebben a szellemben szeretnénk nevelni – fejtette ki Balogh László Kayla, a Pannonhalmi Rotary Club elnöke. 

 

Hozzátette, hogy várják a csoportokat és látogatókat, akik megcsodálhatják közelről is a Szent Korona minden felnagyított részletét. Több alkalmat is szerveznek majd a következő hetekben, ahol túrával és előadással egybekötött programokon vehetnek részt az érdeklődők. Január 6., csütörtök, vízkereszt napja. Urunk megjelenésének fő ünnepén mind a keleti, mind a nyugati rítus szerinti ünnepi liturgiát mutattak be a Pannonhalmi Főapátságban. A Szent Márton-bazilikában negyed egytől kezdődött a konventmise. A főcelebráns Hortobágyi T. Cirill főapát volt, igét hirdetett Juhász-Laczik Albin atya, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója. Vendégként fogadták Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolitát, aki tegnap délután görögkatolikus liturgiát vezetett a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákkápolnájában. A főpásztor ezután délután a hagyományoknak megfelelően élő vizet szentelt Ravazdon, a IV. Béla király kútnál. 

 

– Legendás forrásként is emlegetik ezt a helyet, hiszen a hagyomány szerint a tatárok elől menekülő király kíséretével itt állt meg pihenni, ekkor ivott a kút vizéből. A kúthoz az 1700-as évek végétől rendszeresen vezettek zarándoklatokat. Ezen a területen, a védett, felszín alatti vízadó rétegből nyerik és palackozzák a Vis Vitalis természetes ásványvizet – tudtuk meg Hortobágyi T. Cirilltől, akit egyébként éppen négy évvel ezelőtt, vízkeresztkor választottak pannonhalmi főapáttá. A vízszentelésre több mint ötvenen kilátogattak, többen vizespalackokkal érkeztek, hogy a Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita által megáldott vízből haza is vigyenek magukkal. Az istentisztelet végén a hívek sorban a főpásztor elé járultak, aki a megszentelt vízzel áldotta meg őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!