Sok helyen lehet majd élni a lehetőséggel

2022.01.21. 11:20

Itt nézhetjük meg, hol lehet Szép-kártyával élelmiszert venni februártól

Bár a vendéglátósok nem örülnek annak, hogy februártól Szép-kártyával is lehet élelmiszert venni, a vásárlók egy részének azonban a lehetőség könnyítést jelenthet. Az még kérdés, hogy mely áruházláncok fogadják majd el a kártyát. A Spar és a CBA már jelezte, hogy boltjaikban februártól elfogadják a Szép-kártyás fizetést, de már most látszik, hogy rajtuk kívül még sok helyen lehet majd élni a lehetőséggel.

Fotó: Csapó Balázs

Masszív áremelkedéssel szembesül Magyarország, köztük minden vásárló. Elég csak arra gondolni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által mért éves infláció novemberben és decemberben is 7,4 százalékos volt, ami másfél évtizedes csúcsot jelent. Az áremelkedés pedig szinte minden területet érint, köztük az élelmiszereket is. Az inflációs adatok szerint az élelmiszerek ára éves szinten 8 százalékkal nőtt decemberben. A drágulás miatt a kormány élelmiszerár plafont rendelt el hét élelmiszernél – étolaj, cukor, csirkemell, csirkefarhát,  sertéscomb, 2,8 százalékos tartós tej, liszt -, ezeket a kereskedők kötelesek a tavaly októberi szinten adni februártól.

 

Segíthet a Szép-kártya

 

Az élelmiszer-kiadások csökkentésében segíthet, hogy akiknek van Széchenyi Pihenő Kártyája (Szép-kártya), az azon lévő pénzből élelmiszerboltokban is vásárolhat. Erre egy a múlt év végén hozott jogszabály nyújt lehetőséget, korábban ezt nem lehetett megtenni a Szép-kártyásoknak. A kártyának három “zsebe” van, az egyikből vendéglátásra, a másikból élelmiszerre, a harmadikból szabadidős dolgokra lehet költeni. A múlt év végi jogszabályváltozás azonban lehetővé teszi az átjárhatóságot, azaz hiába van a vendéglátás zsebben adott összeg, nem muszáj azt étteremben elkölteni, élelmiszerre is lehet:

 

a SZÉP-kártya bármelyik zsebéből vásárolhatunk majd élelmiszert, a tervek szerint egyelőre február 1-étől május 31-éig.

 

A lehetőség persze egy dolog, az más kérdés, hogy az élelmiszerboltok élnek-e a lehetőséggel, azaz elfogadják-e a Szép-kártyát a vásárlóktól és létrehozzák az ehhez szükséges rendszert.

 

Hol lehet?

 

A legnagyobb áruházláncok közé tartozó CBA és a Spar már jelezte, hogy elfogadják majd a Szép-kártyát, de rajtuk kívül még sok helyen lehet majd élni a lehetőséggel.

 

A Spar a 24.hu hírportál érdeklődésére a következőt mondta: a céljuk, hogy a teljes országos hálózatban, amely közel 600 üzletet jelent, elérhetővé tegyék a vevők számára a Szép-kártya-elfogadást. A CBA szerint jónak látják a lehetőséget és élni kívánnak vele. “Franchise-láncként a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások önállóan döntenek a kérdésben, de arra számítanak, hogy széles körű lesz az elfogadás a hálózatban” – tette hozzá a boltlánc.

 

Az még kérdés, hogy például a diszkontláncok közé tartozó Aldi és Lidl is beszáll-e.

 

Egyelőre tehát nem egyértelmű, mely élelmiszerboltokban lehet két hét múlva, februártól Szép-kártyával élelmiszert vásárolni.

 

Annak, aki élni akar a lehetőséggel, vásárlás előtt érdemes ellenőriznie a Szép-kártya-kibocsátók elfogadóhely-keresőjében, hogy hova mehetnek.

 

Az OTP keresője itt érhető el.

Az MKB Bank keresője itt érhető el.

A K&H Bank keresője pedig itt érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!