Érdemes ebből is a minőséget választani

2022.01.05. 12:44

Itt az igazi teaszezon

Míg sok országban, de főként Japánban vagy Kínában egész évben kedvenc, addig nálunk elsősorban az őszi, téli hidegek hozzák meg egy csésze forró tea utáni vágyunkat. Ez az eredetileg orvosságként használt gyógynövény azonban sokkal több, mint egy ital.

Hécz Attila

Fotó: Csapó Balázs

– Az igazi, úgynevezett szálas teát a teacserje felső három levele, lágy hajtása (orange pekoe) adja – mondta Németh Róbert, az idén húszéves győri Mandala Teaház vezetője, teamester.

– A háztartásokban világszerte a hatvanas évektől elterjedt filteres tea a cserjék alsó, gyengébb minőségű levei­ből (souchong) és szárából készül. Ehhez néha még külön aromát is kevernek. Az igazi élvezetet, az értékes anyagokat természetesen szálas teákban leljük. A valódi tea lehet fehér, zöld, sárga, fekete és úgynevezett öreg (puerh) tea, és vannak gyümölcsökből, egyéb gyógynövényekből készült főzetek, amelyeket a köznyelv szintén „teának” nevez, bár egyáltalában nem azok. – A tea remek folyadékbeviteli forrás, ha nem akarunk mindig vizet inni – mondta a teamester.

– Ám ennél is fontosabbak a teában fellelhető antioxidánsok, hasznos ásványi anyagok és nyomelemek. A tea valódi életelixír. Különösen a zöld teának vannak kimutathatóan kiváló élettani hatásai. Az pedig rajtunk múlik, hogy a teázás spirituális élmény is legyen. Hozzátette: náluk leginkább a gyümölcstea hangsúlyos, elsősorban a betérő egyetemisták, középiskolások körében. A középkorúak és az idősebbek az ízesített fekete és zöld teákat fogyasztják szívesen. Sokan ajándékba is vásárolnak minőségi szálas teákat, ez az elmúlt karácsonykor is sláger volt. Alig száz kilométerrel odébb, Sopronban egészen máshogyan teáznak az emberek.

Németh Róbert teamester, a győri Mandala Teaház tulajdonosa Németországban sajátította el a teakészítés fortélyait. Fotó: Csapó Balázs

– Nálunk egyre inkább családi program a teázás – mondta Kasléder Emese, a Kasléder Teaház és Kávézó vezetője, tulajdonosa.

– Egészen pici gyerekekkel is érkeznek hozzánk, akik hamar ráéreznek a teázás szépségeire, és ugyanolyan csészét kérnek, mint a szüleik. A tea mellett komoly vonzerő a francia mandulás pite és a répatorta is. A zöld tea mellett legnépszerűbbek a gyümölcsteák, de szeretik a gyógyteakeverékeket és a fekete teákat is. Az utóbbi időben pedig megnőtt a fehér teák iránti kereslet. Megjegyezte, hogy vendégkörük mintegy 20 százalékát osztrák törzsvendégeik teszik ki, akik a megszorítások enyhülésével rendre visszatérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!