A századik év tíz pillanata

2022.01.01. 08:52

Ilyen volt a centenáriumi emlékév Sopronban - 10 eseményt idézünk fel 2021-ből

A soproni önkormányzat 2021-et centenáriumi emlékévvé nyilvánította, ennek jegyében egész esztendőben számos rendezvénnyel emlékeztek meg a száz esztendővel ezelőtti népszavazásról. Cikkünkben tíz esemény felidézésével tekintünk vissza az emlékév pillanataira.

Tama István

Korhű hangulatban – Szeptember 26-án felidézték a város száz évvel ezelőtti miliőjét, az utcákon lovas szekerek és hintók közlekedtek. Fotó: Szalay Károly

Centenáriumi arculat és zászlók

Még tavaly december 14-én mutatták be az emlékév arculatát, melyet a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének harmadéves grafikushallgatója, Kovács Petra Bianka tervezett. A képi világban megelevenedik Sopron múltja, a száz számjegyeiben látható a Tűztorony, de szerepel benne a gróf Széchenyi Istvánt szimbolizáló díszruha, megjelenik a népművészet és a borvidék is. Január végén felkerült a városháza homlokzatára a 100 éves évforduló lobogója, majd folyamatosan tűzték ki a zászlókat a város intézményeire, középületeire. Az összetartozást jelképező lobogó megjelent a népszavazásban részt vevő környékbeli települések községházain is.

Nagykoncertek és múltidézés a belvárosban

Az augusztus 20-i hétvégén három napig igazi fesztiválhangulat uralkodott a Várkerületen. A délelőtti, családias programok mellett esténként fergeteges hangulatú, több ezer embert vonzó nagykoncerteket tartottak, többek között az Anna and the Barbies és a Halott Pénz fellépésével. A színpadok között helyi bortermelők standjai sorakoztak.

Szeptember 26-án egy száz évvel ezelőtti vasárnapot élhettek meg a belvárosba látogatók. A Kult100 című összművészeti programon felidézték a város akkori vásárának, udvarainak hangulatát, az utcákon lovas- szekerek és hintók közlekedtek, az akkori idők felelevenítéséhez hozzájárultak a jelmezesek is, akik többek között a Rongyos Gárdát és a „csukaszürke” huszárokat jelenítették meg.

Szeptember 8-án Ágfalva és a Soproni Egyetem közösen emlékezett meg a II. ágfalvi csata hőseiről. Az egyetem botanikus kertjében megkoszorúzták az Őrtüzek emlékművet, délután a felkelők műveleti központjaként működő ágfalvi Ház-hegyen emléksziklát avattak, a községben pedig tematikus sétaútvonalat alakítottak ki.

A centenáriumi év emléktábláját Csiszár Szabolcs alpolgármester, Farkas Ciprián polgármester és dr. Simon István alpolgármester leplezték le a Tűztorony átjárójában december 14-én.

Fotó: Máthé Daniella

Kiállítások és konferenciák

Természetesen nem maradtak el eseményhez köthető kiállítások, bemutatók sem. Több hagyományos rendezvényt ebben az évben ennek a tematikának megfelelően szerveztek meg – ilyen volt a november elején megnyíló vasútmodell-kiállítás is, az elmúlt száz év ikonikus eseményeinek felidézésével.

Az akkori eseményekkel több szakmai-történelmi konferencia is foglalkozott. November végén „A soproni népszavazás elő-és utóélete” című rendezvényen járták körül a történészek a témát a város és a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár szervezésében.

A népszavazás évfordulója

December 14-én, a soproni szavazás napján délelőtt felavatták a Tűztorony átjárójában az évről megemlékező táblát, este dr. Veres András megyéspüspök celebrált misét a Szent Mihály-templomban, majd a Fő téren Orbán Viktor miniszterelnök, Barcza Attila ország- gyűlési képviselő és Farkas Ciprián polgármester mondott beszédet.

A centenáriumról a Magyar Nemzeti Bank is megemlékezett: 15 ezer forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátottak ki „Sopron, a leghűségesebb város” megnevezéssel. A különleges, négyzet alakú emlékpénzeket Soltra E. Tamás szobrászművész tervezte.

Nagycenk december 17-én, a felújított Széchenyi téren emlékezett meg a népszavazásról. Itt kiemelkedően magas részvétel mellett a szavazók elsöprő többsége, 1026 fő tette le voksát Magyarország mellett, míg Ausztriára öten szavaztak.

Az ünnepségek a jövő esztendőben is folytatódnak, január hatodikán este az egyetem hallgatói fáklyákkal vonulnak a Fő térre, ahol a 100 évvel ezelőtt történtekhez hasonlóan köszönti őket a polgármester. A Soproni Tankerületi Központ országos középiskolai történelmi vetélkedőjén idén már két fordulón túljutottak a csapatok, a döntőt várhatóan márciusban rendezik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!