Búcsú

2022.01.08. 14:12

Gyászol a Széchenyi-egyetem - elhunyt a távközlési képzés egykori tekintélyes oktatója

Életének 82. évében elhunyt Hollndonner László, a MATÁV Soproni Igazgatóságának nyugalmazott távközlési igazgatóhelyettese, a Széchenyi István Egyetem távközlési képzéseinek egykori, jeles és tekintélyes oktatója.

kisalfold.hu

Hollndonner László

Hollndonner László a BME Villamosmérnöki Karán, a műszer- és szabályozástechnika szakon végzett. A diploma átvétele után szakmai pályafutása a Soproni Postaigazgatóságon kezdődött, s a sikeres életút állomásai során teljesedett ki. 1974-től a Postaigazgatóság távközlési igazgatóhelyettese lett, s a vállalat három önálló szakterületre való átszervezése után a Soproni Távközlési Igazgatóságnál egészen a 2000-ben történt nyugdíjazásáig vezető beosztásokban dolgozott. Pályafutása alatt sok szakmai feladat megoldásában, technológiai eljárás hazai bevezetésében, a digitális távbeszélő központok honosításában vett részt. Szakkönyvek szerkesztése, megírása fűződik a nevéhez. Ezek közül kiemelkedik a „Postamérnöki szolgálat második ötven éve (1938-1988)” című kötet, valamint a 2000-ben megjelent „150 éve létesítették a Postaigazgatóságot Sopronban. A posta és a távközlés története 1850-től napjainkig” című összefoglaló műve.

 

Hollndonner László vezetői munkája mellett a szakmai közéletben is meghatározó személyiség volt. Postai, távközlési mérnökként aktív támogatója, résztvevője volt a Széchenyi István Egyetem postai és távközlési képzéseinek. Hosszabb időn keresztül óraadó tanárként speciális ismeretköröket oktatott, így a tárolt programvezérlésű (TPV) központok szaktárgyat. A folyamatos szakmai, szervezeti együttműködés, együtt dolgozás mellett Hollndonner László sikerrel lobbizott azért is, hogy a Magyar Távközlési Vállalt (MATÁV) Rendszertámogató Központja (RTK) Győrben, a Széchenyi István Egyetem kampuszán létesüljön. Az 1993-ban felépült, megnyílt központ a feladatai részeként a széchenyis távközlési, telematika szakos hallgatók képzésének meghatározó színtere lett.

 

Hollndonner László több, mint negyedszázados győri oktatási tevékenysége során a távközlési mérnökképzés tekintélyes, közkedvelt személyisége lett. Kollégái, hallgatói mindig nagy elismeréssel értékelték szakmai felkészültségét, közvetlen emberi stílusát és mindig segítőkészséget mutató megnyilvánulásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!