Közlekedés

2022.01.19. 10:55

Ausztria is érdeklődik a magyar trafikrendszer tapasztalatai iránt

Eredményesnek tartják a magyar megoldást.

MTI

Mediaworks Archívum/Laufer László

Ausztria is érdeklődik a magyar trafikrendszer tapasztalatai iránt, ezért a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) egyeztetett a dohánytermékek kiskereskedelmét koordináló osztrák Monopólium Hivatallal - közölte az SZTFH kedden az MTI-vel.

 

A hatóság sikeresnek értékelte Biró Marcell SZTFH-elnök és az osztrák hivatal elnöke, Hannes Hoffer online egyeztetését, amelyet az osztrák fél kezdeményezett. Ausztria ugyanis - mint írták - eredményesnek tartja a magyar megoldást, és a dohányboltok kiosztásakor a magyar gyakorlathoz hasonlóan koncesszióra vonatkozó szabályokat fog alkalmazni. Az egyezetetésen szó esett többek között a magyar koncessziós eljárás jogi, gyakorlati működéséről, és mindkét fél kifejezte a nyitottságát a hosszútávú szakmai együttműködés iránt - tették hozzá.

 

A megbeszélésen az SZTFH elnöke kifejtette, hogy 2013-as bevezetése óta a magyar trafikrendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanis ma már szinte kizárólag magyar kisvállalkozások üzemeltetik a trafikokat, míg korábban multinacionális cégek kezében összpontosult a dohánytermékek értékesítése. Biró Marcell a közlemény szerint kiemelte, hogy a fogyasztók érdekeinek védelmét szintén sikerült megerősíteni.

 

A hatóság eredményként értékeli továbbá, hogy az elmúlt években 30 százalékról 25 százalékra mérséklődött a dohányosok száma a felnőtt lakosság körében, a fiatalok körében pedig a 2013-as 45,5 százalékról 2020-ra 32,5 százalékra azok aránya, akik dohánytermékeket próbáltak ki. A dohányzás visszaszorítása a kevesebb forgalmazási helynek is köszönhető - hangsúlyozták. Korábban majdnem 43 ezer üzletben lehetett dohányterméket vásárolni, míg ma 5876 dohánybolt működik Magyarországon - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!