Kabátok a Szabadfogason

2021.12.16. 20:51

Téli ruhaneműk cserélnek gazdát a Bohém Tanya előtt Mosonmagyaróváron

Az európai hulladékcsökkentési héten indította el a Szabadfogas nevű kezdeményezést Kocsis Angéla, a Templom utca 5. szám alatt működő Kétfecske újrahasznosítási központ megálmodója. Bárki hozhat és vihet kabátot és egyéb téli ­ruhaneműt innen szabadon, nem csak a rászorulók.

Elemzik a tapasztalatokat – Mindig tele a fogas, sokan hoznak és visznek meleg ruhadarabokat – mutatja Kocsis Angéla ötletgazda. Fotó: Mészely Réka

Különleges kezdeményezés indult a napokban Mosonmagyaróváron. Az akció ötletgazdája Kocsis Angéla, aki a Templom utca 5. szám alatt működteti a Bohém Tanyát.

Még hasznos lehet valakinek

– Néhány éve indult egy országos kezdeményezés, mely során rászorulóknak télire kabátot biztosítanak. Mi itt a Bohém Tanyán, a Kétfecske újrahasznosítási központ keretében textíliák különféle újrahasznosításával foglalkozunk. Azt tapasztaljuk, hogy sok ruha kerül a kukába, holott még valaki számára hasznosak lehetnének. Innen jött az ötlet, hogy a városban is elindítsuk a Szabadfogas elnevezésű akciót. A műhely előtt az európai hulladékcsökkentési héten kihelyeztünk egy fogast, melyre bárki rakhat fel és vehet el onnan kabátot, pulóvert vagy bármilyen téli ruhaneműt – avatott be Kocsis Angéla. 

Bárki hozhat és vihet

Mint mondja, az első kabátokat maga gyűjtötte és rakta ki, de azóta önműködő. Hogy a fogas a műhelye előtt található, az ötletgazda szerint azért is jó, mert rá tud nézni, rendet tud tartani a környezetében. 

– A Szabadfogason jelenleg kisebb méretű női kabátok, sapkák, sálak, kesztyűk, poncsó is található. Bátran hozzátok, vigyétek! Kérjük, hogy olyan ruhaneműket rakjanak ki, amit maguk is szívesen felvennének. Ha tetszik valamelyik kabát, nyugodtan elvihető. Csak annyi ruhát fogadunk, ami a vállfákon elfér, kérjük, hogy zsákkal, a fogas mellé ne rakjanak le csomagot, mert nincs lehetőségünk azokat tárolni. Most csak meleg téli ruhákat, kabátot, sapkát, sálat gyűjtünk és azt is kérjük, hogy a használók tartsanak rendet, hiszen ez itt egy társasház – sorolt fel néhány szabályt az ötletgazda.

Nemcsak rászorulók, bárki bátran használhatja a Szabadfogast.

A szemléletformálás is a célok között

Kocsis Angéla a közösségi oldalon adott hírt a kezdeményezésről, ahogy arról is, hogy ruhaállványt keres. Mivel utóbbiból több is érkezett, azokból karitatív szervezeteknek is felajánlott.

– Az akció jótékonysági célzata mellett ugyanolyan fontos a szemléletformálás is, a vásárlás csökkentése mellett a hulladék is csökkenthető ezáltal. Eddig már több mint negyven kabát cserélt gazdát – fejtette még ki Angéla.

Hogy az akció folytatódik-e a téli szezon után is, azt majd a tapasztalatok alapján dönti el.

Angéla még felhívta a figyelmet a Használd újra! Mosonmagyaróvár és környéke Face­book-­csoportra, melyhez bárki csatlakozhat, aki ruhaneműt ajánlana fel, igényelne vagy cserélne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!