Jövő az Audiban

2021.12.29. 10:41

"Nem tartok attól, hogy nem lesz mit gyártanunk a jövőben" - Németh Kingával, az Audi igazgatósági tagjával beszélgettünk

Stabilan tartja nagyságrendileg 12.000 fős munkatársi létszámát az Audi Hungaria, a régió legnagyobb munkaadója, a magyar gazdaság egyik legpiacképesebb termelővállalata, de az átalakuló gépjárműipar változásaira – félvezetők hiánya, elektromos hajtás – a győri gyárnak is megoldásokat kell találnia. Hogy mi várható rövid és hosszú távon a világ legnagyobb belsőégésű motorgyárában? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a vállalat június 1-től kinevezett személyügyért és szervezetért felelős új igazgatósági tagjával, Németh Kingával.

Werner Krisztina

Németh Kinga, az Audi Hungaria személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja. Fotó: Csapó Balázs

Fotós: Csapó Balázs

- Bár tudott volt Dr. Knáb Erzsébet távozása a posztról, ehhez képest viszonylag rövid időintervallum alatt dőlt el, hogy ön lép a helyére. Miként történik egy új igazgatósági tag kiválasztása?

- Egy ilyen döntést a legmagasabb szinten, az Audi AG-nál  a Volkswagen Konszern egyetértésével hoznak meg. A döntést minden esetben alapos előkészítés és mérlegelés előzi meg. Úgy gondolom, fontos szempont volt, hogy továbbra is  magyar vezetője legyen a személyügynek, aki érti a magyar kultúrát, a társadalmi kapcsolódásokat, és jól tud együtt dolgozni a munkavállalói érdekképviseletekkel.

- A Volkswagen és az Audi európai gyártó kapacitásait összehasonlítva az Audi Hungariánál tudták az idei évben a legmagasabb szinten tartani a termelést. Személyügyi vezetőként is beszédes ez a tény?

- Technológiát, terméket, beruházást  bárhol lehet telepíteni  a világban, a beruházás eredményességében a különbséget az emberek felkészültsége, együttgondolkodási képessége és a csapatmunkára való alkalmassága, tanulási motivációja adja. Az, hogy konszernünk győri gyára felkészülten várja a jövőt, elsősorban kollégáinknak köszönhető: nem kell őket győzködni, gyorsan tanulnak és a megoldásokat keresik. Ez olyan hatalmas versenyelőnyünk, ami a következő évtizedekben is meghatározó gyártókapacitássá teszi vállalatunkat a Volkswagen- és Audi Konszernen belül. Személyügyi igazgatóként azt mondhatom, hogy az Audi Hungaria sikereit az emberi minőség, a humán hozzáadott érték határozza meg. Erre a jövőben is építünk a hétköznapokban, folyamataink továbbfejlesztésében és a vállalati kultúra építésében egyaránt.

- Az idei év egyik legérzékenyebb bejelentése volt, hogy az Audi 2026-ban fog legutoljára olyan modellt a piacra dobni, amelyben új fejlesztésű belsőégésű motor lesz. A világ legnagyobb belsőégésű motorgyára hogy fog ehhez igazodni?

- Átalakulással, transzformációval. Mit is jelent ez? Azon dolgozunk, hogy olyan termékek és technológiák kerüljenek Győrbe, melyek biztosítják vállalatunk jövőképességét. Az Audi Hungaria 28 éves történetében többször kellett stratégiánkat hozzáigazítani a járműipari trendekhez, van tapasztalatunk a transzformációban. Egy jó példa erre szerszámgyárunk 16 évvel ezelőtti felépítése, ami egy valós sikertörténet. Ma már  680 kollégát foglalkoztatunk ott és a konszernen belül egyedüli termelési mélységgel rendelkezünk. Büszkék vagyunk, hogy az exluzív szériagyártásunk a konszern csúcsmodelljeihez készít karosszériaelemeket. Egy másik példa: csaknem 10 évvel ezelőtt egy, a teljes gyártási folyamatot lefedő autógyárat építettünk fel Győrben, mellette partnereinkkel kidolgoztuk a speciális kompetenciákat igénylő feladatokhoz igazodó szakképzést is. Nagy feladat, hogy belsőégésű motorgyárunkban dolgozó kollégáinkat új kompetenciákkal ruházzuk fel, meghatározzuk, hogy kinek mikor és milyen átképzésre lesz szüksége, hogy a jövő feladataiban is jól megállja a helyét. Nagymértékben fejlesztjük azon termékeinket, melyek szolgáltatásokra épülnek, példaként az IT fejlesztői és a beszerzési feladatokat. Ezek a szolgálatások a jövőnket tekintve egyre nagyobb szerepet kapnak a vállalati termékportfólióban.

- Ez azt jelenti, hogy a dolgozók megtartása a cél, miközben a gyár igazodik az autóipar új elvárásaihoz?

- Igen. A munkatársaink hosszú távú foglalkoztatása a célunk, emellett deklaráltan szeretnénk új tevékenységekkel is bővíteni a vállalat portfólióját. Ezeket pedig úgy kell megszereznünk és felépítenünk, hogy a konszernünkben minden érdekelt fél számára előnyös legyen. Hogy mire gondolok? Nagyon sok olyan szolgáltatást vásárol ma a VW Konszern külső beszállítótól, amelyet, ha felépítjük a szükséges kompetenciát, mi is magas szinten elláthatunk.

- Lehet-e  a személyügyi stratégiát rövid és közép-távú célban megfogalmazni?

- A jövő évre tekintve azt már most látjuk, hogy a félvezetők hiánya továbbra is érinteni fogja gyárainkat és az egész konszernt. Növelni kell a hatékonyságunkat és olyan eszközöket kell közösen a munkavállalói érdekképviselettel kidolgozni, amelyekkel esetleges nehézségek esetén is – fenn tudjuk tartani a vállalat működését. Ez - hangsúlyozom - a munkavállalói érdekképviselettel is intenzív együttgondolkodást és közös értelmezést kíván. 2023 március végéig érvényes a bérmegállapodás a munkavállalói érdekképviselettel. Már 2022-ben meg kell határozni az ezzel kapcsolatos fókusztémáinkat. A munkavállalók számára természetesen a foglalkoztatás biztonsága a legfontosabb. Számunkra is egyértelmű, hogy a projektekért a konszernen belül, a gyártótelephelyek között nagy a verseny. És ez a verseny egyre élesebb. Célunk, hogy a 12 ezer kollégánknak közép- és hosszútávon megfelelő minőségű és mennyiségű feladata legyen a győri vállalatnál. Ebben is értjük egymást a szakszervezettel. Az, hogy vannak érdekkülönbségek érthető, mely a szerepkülönbségek természetére vezethető vissza. Megnyugtató tény, hogy közös a célunk és nagymértékben megértjük egymás mozgatórugóit.

Fotó: Csapó Balázs

Forrás: Csapó Balázs

- Öt évre vagyunk 2026-tól, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a gyártási prioritást. Tudják már a válaszokat?

- Ha megnézem a motorgyárunk és járműgyárunk előrejelzéseit, nem tartok attól, hogy nem lesz mit gyártanunk a jövőben.

- Van-e olyan személyes küldetése, amit HR vezetőként szeretne megvalósítani?

- Fontos számomra, hogy egy emberi Audi Hungariánál dolgozzunk, hogy tudjunk és akarjunk is figyelni egymásra. A termékelőállítási hatékonyság és költségoptimalizálás mellett, egyre nagyobb figyelmet kell, hogy kapjanak az emberi tényezők. A közösségi és egyéni felelősségvállalásnak erősen kell kapcsolódni egymáshoz. Azt látom, hogy igazgatókollégáim nyitottak erre az új kultúrafejlődésre. Eddig menedzseltük a gyárat, a jövőben azt gondolom, hogy a menedzselés mellett a közösségeket is intenzívebben kell fejleszteni, annak érdekében, hogy még jobb közösségben dolgozhassunk az Audi Hungariánál.

- Ha már az emberi tényezőnél tartunk, van annak jelentősége, hogy ezen a poszton ön az első győri?

- Számomra fontos, hogy győriként a városban ne csak személyügyi igazgatóként, hanem hiteles emberként, büszke Audisként lássanak, és ezt sugározzam a szervezetben is. Mivel győri vagyok, az is fontos számomra, hogy vállalatunk stabilan működjön együtt Győrrel és a régióval, mert közösen még sikeresebbek lehetünk.

- A Covid negyedik hullámát éljük, a portánál láttam a fekete zászlót. Tudjuk számszerűsíteni az oltottságot?

- 4700 munkatársunkat és 3700 családtagot sikerrel beoltottunk vállalatunknál az első és második oltási kampány keretein belül. Azt látjuk, hogy a betegség nálunk is megjelent. Aki megbetegszik és be van oltva, enyhébb tünetekkel vészeli át, aki nincs beoltva, ott nagyon változó a betegség lefolyása. Sajnos vesztettünk el már kollégát a koronavírus miatt. A vállalatvezetés nevében rendszeresen kommunikálunk, hangsúlyozzuk az oltás fontosságát, a felelősségvállalást önmagunk és környezetünk irányába. Most azt gondoljuk, hogy az oltás az egyetlen olyan lehetőség, amivel magunkat és másokat védeni tudunk. A harmadik körös oltás felvételére is gyáron belül biztosítottunk lehetőséget kollégáinknak, de ezzel együtt munkatársaink felvehették az első és a második körös oltásukat is. Vállalatunknál a legfontosabb munkatársaink egészségének védelme, ezért minden munkahelyet Covid-biztossá tettünk, és bevezettük az általános maszkviselési kötelezettséget. Az adminisztratív területeken ismét életbe léptek az infekciós csoportok, ami azt jelenti, hogy a jelenléti létszám nagyságrendileg a fele, vagy még kevesebb a teljes létszámnál, a kollégák rotálva váltják egymást.

- Hogyan zárja az évet és mit vár 2022-től?

- Családom körében. Szeretném ez úton is megköszönni minden munkatársunknak azt a hatalmas rugalmasságot, amit ebben az évben mutattak. Ha kívánhatnék a jövő évre, akkor ezt kívánnám: a vírustól minél előbb szabaduljunk meg. Vállalatunknak több stabilitást kívánok a termelésben, Győrnek és a régiónak további fejlődést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!