Tűz és hó

2021.12.10. 18:49

Így ég porrá egy lakás pillanatok alatt - látványos bemutatót tartottak a győri tűzoltók a Dunakapu téren - videó, fotók

kisalfold.hu

Sűrű hóesésben tartott a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság látványos lakástűz szimulációs bemutatót Győrben a Dunakapu téren. A bemutató célja, az adventi időszakhoz, illetve a fűtési szezonhoz kapcsolódóan az állampolgárok figyelmének felhívása a potenciális veszélyekre, kockázatokra, a követendő magatartási eljárásokra.

 

 

 

 

A győri belvárosban, a téli vásár és a korcsolyapálya szomszédságában állították fel a lakásként berendezett konténert ahol a dohányzóasztalon meggyújtott és ott „felejtett” gyertya okozott tüzet. A tűz gyorsan továbbterjed a rögtönzött szobában található textíliákon, berendezési tárgyakon.  A nézők láthatták, hogy a kezdeti kis tűz milyen gyorsan kiterjedt tűzzé fejlődik. A teljes lángba borulást követően a győri hivatásos tűzoltók  gyorsan megfékezték a lángokat.A bemutató előtt és ideje alatt a tűzmegelőzési bizottság sátránál az érdeklődők tűzmegelőzési tudásukat felmérő teszteket tölthettek ki, a válaszolók között a bemutató végén füstérzékelőket sorsoltak ki a kollégák.

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly 244 esetben, idén eddig már 259-szer  hívták a tűzoltókat lakásokhoz, családi házakhoz tűzeset miatt. A tűzesetek során harmincegy ember megsérült, öt emberen pedig már nem lehetett segíteni.

 

Télen megemelkedik a lakástüzek száma. Sajnos szinte naponta hallunk halálos áldozatot követelő tüzekről az ország különböző részeiről. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakástüzek többsége valamilyen emberi tevékenységre vezethető vissza, oka sok esetben emberi mulasztás vagy gondatlanság. Az őszi-téli időszakban az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni, főzni kell és a szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük, ezek mellett az ünnepi dekoráció is hozzájárulhat a lakástüzek számának emelkedéséhez. Bővebb részleteket a megyei katasztrófavédelem oldalán olvashatnak.

Képek: Ruskáné Takács Anita tű. szds. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!