Téli időjárás - Cikkünk frissül

2021.12.09. 05:26

A havazás miatt másodfokúra emelték a veszélyjelzést Győr-Moson-Sopron megyében - az útviszonyok próbára teszik az autósokat - galériák, videók

Szűkebb pátriánkban 20 centiméternél több hó is hullhat csütörtök éjfélig.

kisalfold.hu

Az Apátsághoz vezető út Pannonhalmán csütörtök este. Fotó: Tudósító

21.19 - Olvasónk videói a Rábaközből

 

 

 

 

20.59 - A havazás miatt két megyében másodfokúra emelték a veszélyjelzést

 

A korábban ónos eső miatt kiadott riasztásokat mérsékelte, a havazás miatt viszont két megyében másodfokúra emelte figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön kora délután. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint az ónos eső miatt már csak elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Veszprém, Zala megyében.

 

A havazás miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére viszont másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mert ezekben a megyékben a nap folyamán 20 centiméternél több hó is hullhat. Emellett szintén a havazás miatt Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Kiemelték: a Dunántúlon a - kezdetben még több helyen vegyes formájú - csapadék csütörtök estig egyre nagyobb területen havazásba vált. Az Északnyugat-Dunántúlon, illetve a Dunántúli-középhegység térségében általában 5-15 centiméter körüli, főként a nyugati határszélen akár 20 centiméternél vastagabb hóréteg alakulhat ki. A Dunántúl északkeleti részén, főváros térségében, Északi-középhegységben általában maximum 5 centiméternyi hómennyiség gyűlhet össze. Az esti, éjszakai órákban gyengül, majd megszűnik a csapadék.

 

Este, éjszaka a megélénkülő északnyugati szél az Észak-Dunántúlon, Dunántúli-középhegységben helyenként hordhatja a havat - tették hozzá. Megjegyezték továbbá, hogy péntekre virradó éjszaka a Dunántúlon helyenként sűrű köd képződhet. Napközben fokozatosan javulnak a látási viszonyok. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta: mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról.

 

20.53 - Várható időjárás péntek éjfélig

 

Csütörtökön továbbra is borult marad az ég, csak késő estétől nyugaton kezdődhet némi szakadozás. Nyugat felől folyamatosan gyengül, szűnik a csapadék, és egyre inkább északkelet felé vonul. A Dunántúlon estig havazásra, majd hószállingózásra kell számítani. Hajnalban nagy területen képződhet köd, zúzmarás köd, amely helyenként péntek napközben is tartósan megmaradhat.

 

Pénteken hosszabb-rövidebb napos időszakokra csak kevés helyen számíthatunk. Az ország nagy részén számottevő csapadék nem valószínű, a Tiszántúlon azonban napközben még kisebb eső előfordulhat. A tartósan borult tájakon hószállingózás, szitálás sem kizárt. Csütörtökön a Dunántúlon az északi, másutt a keleties szelet, majd péntek hajnaltól már a délies szelet kísérhetik időnként élénk, olykor erős széllökések.

 

A legalacsonyabb hőmérséklet általában -6 és + 3 fok között alakul, keleten lesz enyhébb az idő. A vastag hóval borított tájakon akár -10 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 0 és +5 fok között alakul, de a vastagabb hóval fedett tájakon egész nap fagypont alatt maradhat a hőmérséklet.

 

 

19.47 - Több tucatnyi újabb fotót kaptunk Tudósítóinktól, köszönjük!

 

Gönyűtől Sopronig - Újabb Olvasói fotók a havazásról szerte megyénkből❄🚙📷📱

Közzétette: kisalfold.hu – 2021. december 9., csütörtök

 

 

19.19 - Intenzív havazás miatt torlódik a forgalom Ausztria felé Vas megyében

 

Részletek itt.

 

18.55 - Az M1-es autópályán, Budapest felé, a komáromi szakaszon  a síkosságmentesítésben résztvevő gépek mögött lelassult a haladás

 

Megnőtt a menetidő - írja az Útinform.

 

18.20 - Olvasónk fotói Pannonhalmán, az Apátsághoz vezető úton készültek, itt jelenleg nem lehet közlekedni

17.43 - Korlátozás lépett életbe a 82-es főúton Győr és Veszprém között

 

Bővebb részleteket ide kattintva olvashatnak.

 

Olvasónk felvétele a 82-es főúton, Veszprémvarsány belterületén készült.

15.38 - Olvasóink fotói a havazásról

 

 

 

14:52 - Baleset az M1-esen

Az M1-es autópályán, a Győr felé vezető oldalon, Szárliget térségében baleset történt. A 47-es km-nél sávzárásra készüljenek - tájékoztatott az útinform

 

14:30 - Győrben folyamatosan dolgoznak az utak síkosságmentesítésén

A Győr-Szol tájékoztatása szerint, a biztonságos közlekedés érdekében a Győr-Szol Zrt. készenlétben lévő állománya december 9-ére, csütörtökre virradó éjszaka megelőző jelleggel síkosság mentesítő anyagot juttatott ki a kezelésében lévő teljes úthálózatra. A munka éjjel két órakor kezdődött, valamennyi erre alkalmas munkagép elindult, összesen 15 jármű végezte a beavatkozást. A napközben megindult havazással egy időben a teljes állomány folytatta a síkosságmentesítést, a munka jelenleg is tart.

 

A hidakat, felüljárókat, tömegközlekedési útvonalakat, a forgalmasabb főutakat nagygépekkel, a belvárosi és más városrészek szűkebb utcáit valamint a kerékpárutakat kisebb járművekkel, a buszmegállókat, a hidak, felüljárók járdáit, a gyalogátkelőhelyeket, közterületi lépcsőket kézi erővel már az éjszakai órákban síkosságmentesítették, szóróanyag kijuttatásával. Napközben folytatódott a munka a szolgáltató teljes gépparkja és a készenlétben lévő teljes személyi állomány folytatta az utak, járdák takarítását.

 

Az éjszakai alásózásnak köszönhetően reggel nedvesek, de jól járhatóak voltak a Győr-Szol Zrt. kezelésében lévő utak. A napközben elindult intenzív havazás közben a szóróanyag kijuttatása mellett a hóekézés is megkezdődött, a latyakos hókását a gépek tolólapokkal távolították el az aszfaltról. A társaság munkatársai és járművei a technológiai előírásoknak megfelelően elsőként a hidakon és a felüljárókon, tömegközlekedési útvonalakon dolgoznak.    

 

A síkosságmentesítési munka jelenleg is tart, és mindaddig folytatódik, amíg az időjárási körülmények indokolják.

 

A Győr-Szol Zrt. felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a télies időjárás, a havazás miatt csúszásveszély alakult ki a vízpartokon is. A győri folyópartok mentén, a rakpartokon több helyen figyelmeztető táblák jelzik a fokozott balesetveszélyt, így ezeket a sétálóutakat mindenki saját felelősségére használhatja. A téli időszakban érdemes fokozottan figyelniük az itt közlekedőknek, hiszen a páralecsapódás vagy hóesés miatt ezeken a helyeken könnyen előfordulhat jegesedés, még enyhébb időben is jelentős a csúszásveszély. Nagyobb hidegben, jegesedés esetén a Győrben található városi tavakra, folyószakaszokra is vonatkozik a csúszkálás, a korcsolyázás tiltása, ezt a téli sportot a műjégpályán, illetve adventi időszakban a Dunakapu téren lehet űzni.

 

A szolgáltató arra is felhívja a közlekedők figyelmét, hogy megfelelően felkészített és téli gumival felszerelt járművel induljanak útnak. A speciális körülmények között hosszabb menetidővel kell számolni, ezért célszerű hamarabb elindulni.

 

14:00 - Fotók Győrből, Sopronból, Mosonmagyaróvárról, Gönyűről

 

 

 

Olvasónk, Szikszai Veronika Mosonmagyaróvárról küldte ezt a hangulatos képet.

 

 

12:50 - Sok baleset történt délelőtt - Összefoglaló

Ma reggel óta több olyan baleset is történt Győr-Moson-Sopron megyében, ahova a tűzoltókat is riasztották - közölte a katasztrófavédelem. Közlekedjenek óvatosan, a megváltozott időjárási körülmények és útviszonyok figyelembevételével!

Csütörtökön kora reggel kidöntött egy útjelző táblát és árokba csúszott egy kamion a 84-es főút 106-os kilométerénél, Pereszteg térségében, egy körforgalomban. A balesethez műszaki mentés céljából a soproni és a sopronkövesdi hivatásos, valamint a nagycenki önkéntes tűzoltókat riasztották, akik kivontatták az árokból a teherautót.  

A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltókat reggel 6 óra után a 86-os főútra Jánossomorja közelébe riasztották, ahol egy kisbusz árokba hajtott és az oldalára borult. A tűzoltók az autót visszaállították kerekeire és kivontatták az árokból.  

Valamivel később megcsúszott az úttesten, majd fának ütközött egy furgon a Lövőt és Röjtökmuzsajt összekötő úton. A járműben csak a vezetője utazott. A sopronkövesdi hivatásos tűzoltók áramtalanították és kivontatták az árokból a bajba került kocsit és a forgalom irányításában vettek részt. 

9 óra előtt egy kavicsot szállító nyerges vontató és egy kisbusz ütközött össze az M1-es autópályán Hegyeshalom térségében, a határ felé vezető oldalon. Az ütközés következtében a kisbusz megpördült, a szalagkorlátnak ütközött, majd a belső sávban állt meg. A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a kisbuszt.

9 óra után a megváltozott útviszonyok miatt elakadt egy kamion Sopronban, a Balfi út 84-es főúthoz közeli oldalán. A városi hivatásos tűzoltók drótkötél segítségével vontatták el a járművet.

10 óra után Nagycenk közelében a 85-ös főúton akadt el egy teherautó, a sopronkövesdi hivatásos tűzoltók a kamiont egy közeli parkolóba vontatták. 

Később keresztbe fordult az úttesten egy kamion Nagylózson, a Kossuth utcában. A település önkéntes tűzoltói vonórúd segítségével Sopronkövesd felé vontatták ki a bajba került járművet.

A 84-es főúton útra hasadt faágakhoz is riasztották a sopronkövesdi hivatásos tűzoltókat, akik motoros fűrésszel feldarabolták a faágakat és megszüntették a fél útpályát elfoglaló forgalmi akadályt. 

 

12.19 - Váltott műszakban, 0-24 órában takarítják az utakat

Az útinform tájékoztatása szerint a Nyugat-Dunántúlon, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében havazik. Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom térségében intenzíven esik a hó. 

A gyorsforgalmi utak burkolata jellemzően vizes, vagy a kiszórt sótól nedves. A fő- és mellékutaknál hasonló a helyzet, de a havazással érintett területeken átmenetileg még téliesebb útviszonyokra kell számítani. A látótávolság a csapadékos területeken lecsökkent.

 

 

7,5 tonnát meghaladó járművek nem kelhetnek át Ausztriába a Bucsu, Bozsok, Kőszeg határátkelőkön. 

Hasonló a helyzet Szlovéniában is, a 7,5 tonnát meghaladó teherforgalom belépését tiltják a teljes határszakaszon az intenzív havazás miatt.

 

Kisalföld megkeresésére Pécsi Norbert Sándor,  a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője elmodta, hogy csütörtök hajnaltól az ország nyugati határszéléhez közeli térségekben kezdett el havazni, amely a nap folyamán is folyamatosan kitartott. Győr-Moson-Sopron megye nyugatibb részeit érintette ez jobban, tehát elsősorban Sopron és környéke az, ahol a legtöbb hó hullott és emiatt a legtöbb beavatkozási igény is keletkezett. 

"Szerda esete óta a szükséges előszórási munkákat elvégezve, csütörtök hajnaltól már az aktív hóeltakarítási munkákra kellett fókuszálni. Az érintett mérnökségeink több körben is voltak kint, a megyében összesen 32 géppel. Munkatársaink folyamatosan végzik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, így járhatatlan út vagy elzárt település sincs, sem a megyében, sem az ország más részén. Szakembereink 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órában végzik feladatukat, mindaddig, amíg a havazás el nem áll. Fontos megjegyezni, hogy a folyamatos munkavégzésünk mellett is lehetnek, vannak és lesznek is olyan időszakok, amikor téliesebbek útviszonyokkal találkoznak az autósok, hiszen hiába takarítják le gépeink a burkolatról a havat, ha van folyamatos csapadékutánpótlás. Győr-Moson-Sopron megyében tegnap óta, egészen ma délig 780 tonna útszóró sót és 80 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattunk ki a munkavégzésünk során. 

 

7.30 - Kora reggeli hóesés Győrben

Aki negyed hét magasságában volt úton, vagy nézett ki az ablakon, azt láthatta. hogy hatalmas pelyhekben esett a hó. Ez fél hétre átalakult egészen apróvá, 7 órakor pedig szinte már nem is esett.

 

Forrás: Tudósító

7.25 - Árokba csúszott egy kamion a 84-es főúton Peresztegnél

Árokba csúszott egy kamion a 84-es főút 106-os kilométerénél, Pereszteg térségében, egy körforgalomban. A balesethez műszaki mentés céljából a soproni és a sopronkövesdi hivatásos, valamint a nagycenki önkéntes tűzoltókat riasztották. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.

 

7.00 - Az útinform tájékoztatása szerintA Dunántúlon és a középső országrészben váltakozó halmazállapotú csapadék esik.

Vas és Zala megyében, valamint az M1-es autópálya lébényi és komáromi szakaszán, továbbá Mosonmagyaróvár és Csorna környékén havazik. A Bakonyban, Lenti és Ajka közelében szállingózik a hó. Intenzíven havazik Fertőszentmiklós és Szombathely környékén, ahol a sűrű hóesésben a látótávolság is lecsökkent.

 

 

Tapolca, Keszthely, Marcali és Tamási tájékán, illetve az M7-es autópálya balatonvilágosi és eszteregnyei szakaszán havas eső esik, de Veszprém és Szántód térségéből, illetve Fejér és Tolna megye déli területeiről ónos esőt, a Dél-Dunántúl nagy részéről pedig esőt jeleztek.

A gyorsforgalmi utak a preventív szórás nyomán vizesek, sónedvesek. Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén, valamint a Vas és Zala megyei fő- és mellékutak a folyamatos takarítás ellenére is latyakosak, letaposott havasak, hókásása

 

Korábban - Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján csütörtökön és pénteken is az ország számos megyéjében várható ónos eső, majd havazás.

A havazás miatt lezárták a győri parkolóházak felső szintjét. Bővebb részletek ide kattintva olvashatnak. A havazásról várjuk Olvasóink videóit, fotóit a [email protected] e-mail címre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!