Csomagokat készítettek a fronton harcoló katonáknak

2021.12.25. 13:19

Emlékek a nagy háborúból - 1914 karácsonyán összefogott Csorna nagyközség lakossága

1914 karácsonyán összefogott Csorna nagyközség lakossága: csomagokat készítettek a fronton harcoló katonáknak. Szalay Balázs helytörténész világháborús karácsonyokról osztotta meg gyűjtőmunkája eredményét a Kisalfölddel.

Cs. Kovács Attila

KI_1224_12_00_CMYK.indd

Fotós: dezsier1

1914 decemberében a csornai vöröskeresztes hölgyek felhívására megmozdult a nagyközség társadalma. Csomagokat készítettek a fronton harcoló katonáknak. Zsebkendő, kesztyű, kapca, tea, rum, cukor, cigaretta és szivar, szappan, ceruza, meleg ing került a pakkokba. A katonakórházzá átalakított csornai árvaházban pedig felállították a karácsonyfát. Az ott ápolt negyvenhat sebesült katona mindegyikének jutott ajándék. A leányiskolában karácsonyi ünnepélyt tartottak, amin Burány Gergely premontrei prépost és Kokas Lajos kórházigazgató biztatta a se- besülteket. Szalay Balázs csornai helytörténeti kutató háborús karácsonyokról adta át ismereteit.

– Amíg a csornai ünnepség zajlott, az oroszok megtámadták a 72. gyalogezred állásait. A heves harc egész karácsony- éjszaka folyt. A küzdelem során a csornai Kokas Ernő vezette zászlóalj oldalba támadta az ellenséget. A fiatal zászlós hadifogságba esett, ám katonái kiszabadították. Kokas Ernő főhadnagy két évvel később a Kaszpi-tenger közelében lévő asztraháni hadifogolytáborból küldte karácsonyi üdvözletét a családjának – mesélte Szalay Balázs.

– 1915 karácsonyán a Margit Kórház előcsarnokában állítottak karácsonyfát. A sebesültek között órákat, pipákat, késeket, ruhacsomagokat osztottak szét. A leányiskola növendékei többször is előadták A szegény kis Jézus című, háromfelvonásos karácsonyi játékot. Adományként csaknem ezer korona gyűlt össze a sebesült katonák számára. 1916 karácsonyára Kokas Lajos főorvos a feleségével egész karácsonyi ünnepséget szervezett a kórházban elhelyezett katonáknak és a jótékonykodó közönségnek. A Rábaköz kiemelkedő tanár- egyéniségét, Király Ivánt, a 41. honvéd tábori tarackos ezred tartalékos hadnagyát az olasz fronton, a mai osztrák–szlovén határ közelében, Sankt Kanzian tartalékállásban találta 1916 karácsonya. A későbbi neves ornitológus naplójában örökítette meg az év utolsó napjait.

Néhány nappal az ünnepek előtt megérkezett a Karavankák felől a bóra – írta a naplóban.

Üvöltve rázták a szelek a faágakat, bebömböltek a kéményeken, sikoltva találták meg a legapróbb repedéseket ajtókon, ablakokon, fagyos leheletükkel megdermesztették az agyat, megfagyasztották a szívet, aztán fakó felhőkön tovább nyargaltak a tenger felé, hogy helyet adjanak újabb rohamcsapatoknak. Mivel a házak nem voltak kályhával ellátva, s a hirtelen beállított rajkályhák a széllel szemben tehetetleneknek bizonyultak, a konyhában ütöttünk tanyát, amely az egész házban a legtágasabb volt. A konyha közepén kőből rakott óriási tűzhely, körülötte lócákon húszan is elfértünk. Némán ültünk a tűz körül, néztük a szabad kéményen át elillanó füstöt s a füsttel együtt messzire szálltak gondolataink. Karácsony estére elült a bóra. Az ég szürke volt, az utakon csillogott a kátyú s a pihenő ágyúk, mint delelő állatok bújtak össze egy kőfal mögött. A karácsonyfa alatt felmelegedett a lelkünk és megpróbáltunk bizonytalan jövőbe szakadt emberek lenni. Csendes poharazás közben az est lassan ballagott a betlehemi jászol felé. Éjfél tájban hulldogálni kezdett a hó. A látóhatárt szakadatlanul egymásba folyó óriási gömbvillámok világították meg. Kék, zöld, lila, meg néha vörös, némán, hangtalanul. Sehol egy dörrenés vagy elhaló morgás nem hallatszott, csupán a hó hullott némán, puhán s az idő angyalszárnyakon szállt. Szállt az elmúlásba. Pont éjfélkor tompa dörrenés riasztott fel álmodozásunkból. Utána a gyászdobok posztóval elfojtott pergéséhez hasonlóan ezer és ezer követte, percekig, negyedórákig. Odakünn a fronton, negyven kilométer távolságra innét békés karácsonyt kívánnak egymásnak az emberek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!