Spin-off Klub

2020.03.02. 15:04

Vincze Ottó nem fél a mély víztől

˝Nem mindegy, milyen egészségi állapotban vállalkozunk. Ha korán megjelennek az egészségügyi problémák, az ember kevésbé terhelhetővé válik fizikálisan˝ – többek között erről beszélt Vincze Ottó volt válogatott labdarúgó, vállalkozó a győri Széchenyi István Egyetemen nemrégiben megtartott Spin-off Klubban. A rendezvény célja többek között a hallgatók szemléletformálása volt.

Széchenyi István Egyetem

Vincze Ottó: „Amikor tizenhat évesen kimentem külföldre, anyukám megkönnyezte, én pedig belevágtam. Bíztam és bízom magamban.”

Fotó: Májer Csaba József

Aki látta, biztosan nem felejti Vincze Ottó Grasshoppers elleni két gólját, amit a Ferencváros színeiben lőtt a Bajnokok Ligája 1995-ös csoportkörében. Akkor már öt éve volt profi játékos az egykori ózdi fiú: 1990-ben, tizenhat évesen került külföldre, és 2008-ig tartó pályafutása során a magyar csapatokon kívül megfordult Svájcban, Spanyolországban, Németországban és Ausztriában is. Tizenegyszeres válogatottként, viszonylag korán akasztotta szögre a cipőjét, mert azt érezte, hogy már nem tud a maga által elvárt szinten teljesíteni. Sok sportoló megszenvedi, amikor el kell kezdenie civil karrierjét. Vincze Ottó esetében ez szerencsésen alakult, mert folyamatosan megtalálták a feladatok, köszönhetően persze annak is, hogy négy nyelven beszél és mindvégig képezte magát: a Corvinus Egyetemen a sportmenedzseri, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a jogi szakokleveles sportszakemberi képzést, míg a Széchenyi-egyetemen a sportdiplomáciai szaktanácsadó szakirányú továbbképzést végezte el. Időközben folyamatosan vállalt szakkommentátori munkát, dolgozott a Győri ETO tehetségkutató programvezetőjeként és akadémiai igazgatójaként, a társadalmi felelősségvállalás jegyében több jó célt szolgáló akciónak volt a nagykövete, míg tavaly a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi sportdiplomatának kérte fel. Egyébként pedig sikeres vállalkozó.

A Széchenyi-egyetem Menedzsment Campusán az utóbbi minőségében tartott előadást a Spin-off Klub első rendezvényén. A programsorozat célja, hogy a Széchenyi-egyetem hallgatóit ösztönözzék saját vállalkozásuk elindítására, formálják szemléletmódjukat, perspektívát mutassanak számukra.

Vincze Ottó: „Amikor tizenhat évesen kimentem külföldre, anyukám megkönnyezte, én pedig belevágtam. Bíztam és bízom magamban.” Fotó: Májer Csaba József

Vincze Ottó csaknem egyórás prezentációjában számos témakört érintett, olyat is, ami első hallásra furcsának tűnt egy vállalkozásról szóló előadáson. De csak első hallásra: azt mondta, hogy a statisztikák szerint az Európai Unióban a magyar az egyik legelhízottabb, legkevesebbet mozgó, legstresszesebb nép, és nagyon sokan halnak meg idő előtt szív- és érrendszeri megbetegedésben. „Nem mindegy, milyen egészségi állapotban vállalkozunk. Ha korán megjelennek az egészségügyi problémák, az ember kevésbé terhelhetővé válik fizikálisan, ami több energiát emészt fel a szürkeállományból is – tette világossá az összefüggéseket. – Fontos, hogyan tud valaki meggyőzővé válni, és annak is tűnni. Lényeges a megjelenés. Az elhízás lehetőség: lehetőség a változtatásra.”

Vincze Ottó az egészségmegőrzéshez hasonlóan többször visszatért a nyelvtanulás kulcsserepére, amiről megjegyezte, nemcsak tudni kell egy nyelvet, hanem használni is. Emellett szerinte a kezdő vállalkozók számára nagyon fontos az önfejlesztés, az együttműködésre törekvés, a tudatos jövőépítés, a saját jogok ismerete, a digitális világban való eligazodás, a reális célok kitűzése és a magabiztosság. Az utóbbiról azt mondta: „magabiztos az, aki tudja, hogy tudja”. A volt labdarúgó meggyőzően beszélt arról, hogy a rossz döntésekből is tanulni kell, hogy nemcsak a kudarcot, hanem a sikert is el kell tudni viselni, és érdemes számolni azzal, hogy az ismertség, elismertség velejárója az elutasítottság is. Azt tanácsolta a jelenlévőknek, hogy legyenek nyitottak a világra, mindig igyekezzenek több lábon állni, és ne féljenek a mély víztől. „Én nem féltem soha. Amikor tizenhat évesen kimentem külföldre, anyukám megkönnyezte, én pedig belevágtam. Bíztam és bízom magamban” – fűzte hozzá határozottan.

A Spin-off Klub folytatódik ebben a félévben, a szervezők várhatóan havonta hívnak meg előadókat a vállalkozói szférából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!