A diákoknak legyen B-tervük

2020.01.17. 06:45

Középiskolai felvételi 2020 – „Az élet nem 14 évesen dől el”

Életük első komoly megmérettetése vár a végzős általános iskolásokra: szombaton írják a központi középiskolai felvételit. Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében több mint 5000 diák ad számot magyar nyelvi és matematika tudásáról. Magában a Győri Tankerületben közel 1300-an vizsgáznak. Hogyan lehet a legjobban legyőzni a vizsgadrukkot? Ez is kiderül összeállításunkból.

Szeghalmi Balázs

A győri Révai-gimnázium most elsős tanulói (b-j) Lakics Domonkos, Vlaicu Márk, Vass Anna és Ágoston Réka jó tanácsokat adnak az idén vizsgázóknak. Fontosnak tartják az energiapótlást, gyümölcsöt, csokit, vizet minden felvételiző vigyen magával szombaton. Fotó: Csapó Balázs

Nehéz vizsga

A hétvégi felvételit követően február 19-ig lesz lehetőség „választani” a középiskolák között – az írásbeli pontszám birtokában. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára nem kertelt, leszögezte: nehéz vizsgára kell számítani.

„Ha mindenki a legmagasabb pontszámot érné el, akkor nem lehetne rangsorolni a több tízezer jelentkezőt. Így nem lenne értelme a vizsgának” – mutatott rá az államtitkár. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján összetett, bonyolult írásbelivel „néznek majd farkasszemet” a diákok.

Segédeszközök

A magyar nyelvi feladatlapban kilenc rövidebb és egy hosszabb, szövegalkotási feladat szerepel. Ezek közül több kapcsolódhat ismeretterjesztő, szépirodalmi vagy akár először a világhálón publikált hírhez. Segédeszközt nem lehet használni: a szöveggyűjtemény mellett a helyesírási szabályzatot sem.

A matematika feladatlap is tíz kérdést tartalmaz. A megoldásukhoz vonalzót, körzőt és szögmérőt igénybe vehetnek a felvételizők. Más segédeszközt, például számológépet viszont nem. A magyar nyelvi és a matematika feladatokra 45-45 percük van a diákoknak. Ebből is látszik: feszített a tempó, egy feladatra legfeljebb 4-5 perc jut. A két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet tartanak.

Pénteken nincs dolgozat

Nekünk, felnőttek számára is nyomással jár, ha a megszokottól eltérő helyzetben kell teljesítenünk vagy számot kell adnunk tudásunkról. Ez hatványozottan igaz azokra a diákokra, akik életük első komoly próbatétele előtt állnak. „Mindannyian – diákok, pedagógusok, szülők egyaránt – érezzük a felvételi fontosságát, hiszen meghatározó lehet tanítványaink további sorsát illetően. Rengeteget kell készülni a vizsgára.

Mi a végzőseinknek magyar nyelvből és matematikából két-két felvételi előkészítőt indítunk négy kiváló szaktanár vezetésével szeptembertől. Az utolsó napokban azonban már nincs helye tanulásnak. Ilyenkor nem íratunk dolgozatokat, nem felelnek a diákok, sok hasznos tanáccsal látjuk el őket. Cél, hogy minél oldottabbak legyenek a felvételi napján, minél nyugodtabban üljenek le szombaton” – hallottuk Csüdömné Szalai R. Judittól, a Kölcsey-iskola igazgatójától.

A győri Kölcsey-iskola végzős diákjai – (b-j) Jámbor Patrícia Luca, Kocsis Diána, Takács Emese, Bukovics Boglárka, Nádasi Admira és Karda Beáta – bíznak a sikeres felvételiben, mindannyian előtérbe helyezik középiskolai tanulmányaik során a nyelvtanulást.

B-terv

„A szülők tudatosítsák a gyerekükben és magukban is, hogy akárhogyan záruljon a középiskolai felvételi – nem jön el a világvége. Az élet nem 14 évesen dől el. Kell azonban B-tervvel készülni. A szülő beszéljen arról, ha rosszul sül el a felvételi, igyekeznek majd találni jó megoldást a középiskolai tanulmányok során úgy, hogy a hosszú távú tervekről sem kell lemondani.

A legfontosabb azonban, hogy biztosítsák gyereküket arról, hogy minden körülmények között büszkék rá. Akkor is ugyanúgy szeretik, ha esetleg nem nyer felvételt az elsőnek választott iskolába” – mondta Kajdi Zsuzsanna. A győri mentálhigiénés szakember hozzátette: az egészséges keretek között működő stressz természetes, ez segít megtalálni a legjobb énünket a vizsgadrukk során.

Szükség van az energiára

Kajdi Zsuzsanna szavait alátámasztják a most elsős révais diákok emlékei a tavalyi felvételiről. „Bátornak kell lenni. Amit tudunk, azt le kell írni” – kezdte Lakics Domonkos. „A legnagyobb hiba, ha valaki üresen hagyja a papírt több feladatnál” – vette át a szót Vlaicu Márk. „Ha valaki izgul a vizsga előtt, érdemes mozogni. A felvételi előtti délután elmentem edzeni, több barátnőm pedig filmeket nézett otthon” – mondta Ágoston Réka.

„Szükség van energiára. A könnyű, ám tápláló reggelit ne felejtsétek el, csokit, banánt, vizet vigyetek magatokkal. A két írásbeli közötti szünetben felesleges az első feladatsor megoldásaira szót fecsérelni. Érdemes koncentrálni az előttünk álló feladatra” – tette hozzá Vass Anna.

A győri Révai-gimnázium most elsős tanulói (b-j) Lakics Domonkos, Vlaicu Márk, Vass Anna és Ágoston Réka jó tanácsokat adnak az idén vizsgázóknak. Fontosnak tartják az energiapótlást, gyümölcsöt, csokit, vizet minden felvételiző vigyen magával szombaton. Fotó: Csapó Balázs

 

Merre tovább kölcseysek?

Jámbor Patrícia Luca a győri Bencés-gimnáziumban szeretné folytatni tanulmányait, mert a közösségre adó, családias hangulatú iskolának tartja. Nádasi Admira a győri Révai-gimnázium reál képzésére kíván jelentkezni, a középiskolai tanulmányok után gyógytornászként dolgozna.

Karda Beáta a győri Móra-iskola szakgimnáziumát célozza meg, majd ezt követően rendőrként, helyszínelőként vagy nyomozóként képzeli el az életét. Bukovics Boglárka a Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumba szeretne bekerülni és minél több nyelvet akar felsőfokon elsajátítani.

Takács Emese a győri Krúdy Két Tanítási Nyelvű Középiskolájába szeretne bejutni, nála is fókuszban vannak az idegen nyelvek, a későbbiekben jogot vagy pszichológiát tanulna. Kocsis Diána szintén a Krúdyban képzeli el a közel jövőjét, nála a német nyelv minél magasabb szintű elsajátítása a fő prioritás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!