Karácsonyi történet

2019.12.25. 07:31

A győri idős asszonynak fiatal festő segített ingyen

Olvasóink idén év elején ismerhették meg egy győri asszony szívszorító történetét. Otoltics Viola évek óta élt romos, lyukas tetejű házban Győrszentiván kertvárosában. Nyáron szociális bérlakásba költözhetett, a lakáson egy fiatal győri festőmester ingyen dolgozott.

Szeghalmi Balázs

Karácsonyi kép Szabó Zsoltról, Otoltics Violáról, Markszné Koncz Zsuzsáról (b-j) a parányi önkormányzati szociális bérlakásban, amelyet a győri festő társadalmi munkában rendbe tett.

60 ezer forintos nyugdíj

A győrszentiváni tetőt olyan szinten pusztította az idő vasfoga, hogy méteres lyuk tátongott rajta. Úgy mutatott a sérült épületrész, mint a háborús filmekben a bombázott házak. „Sok emlék köt Szentivánhoz, de elfogadtam, hogy a ház bontásra ítélt. Az utolsó pár évben féltem attól, hogy a fejemre omlik a tető” – hallottuk a 64 éves asszonytól, aki Győrben az olajgyárban és a kesztyűgyárban, Fertődön a termelőszövetkezetben dolgozott. Férje halála után havi 60 ezer forint özvegyi nyugdíjból él.

Otoltics Violát a szintén szentiváni Markszné Koncz Zsuzsa közösségi médiában alapított csoportja (Ha neked felesleges, másnak még segíthetsz vele) és a helyi plébános, Albert atya karolta fel. A hivatali ügyintézésben is segítették, így nyár elejére jobbra fordult a több betegséggel küzdő asszony sorsa. 13 négyzetméteres, parányi szociális bérlakásba költözhetett Győr-Szigetben. Itt jön képbe Szabó Zsolt fiatal győri festő, aki pár hete vehette át a festőmesteri bizonyítványát Sopronban.

 

Az özvegy asszonyt Olvasóink jóvoltából 150 ezer forinttal segítette lapunk alapítványa, a Jóakarat hídja év elején.

Jó cél

„Zsuzsáék kerestek azzal, hogy Viola asszony akkor költözhet a lakásba, ha megoldja a két helyiség festését. Ehhez az anyagköltséget korábban biztosították a Kisalföld Olvasói. Nyáron más évszakokhoz képest is jóval több munkánk van, de örömmel vállaltam a feladatot. Nekem a munkám a hobbim, s most plusz jó célt szolgáltam a festéssel” – mondta Szabó Zsolt.

A Gyirmóton élő festőmester egész hétvégét töltött a szigeti lakás falának rendbetételével, glettelésével, majd az első festékréteget is felvitte. „Tisztasági festésnél jobb minőséget akartam Viola néninek biztosítani, ezért további két délután újabb festékrétegeket kentem a falra” – közölte Szabó Zsolt, aki nem üres kézzel látogatta meg Viola asszonyt Győr-Szigetben, karácsonyra lámpaburát ajándékozott neki.

Karácsonyi kép Szabó Zsoltról, Otoltics Violáról, Markszné Koncz Zsuzsáról (b-j) a parányi önkormányzati szociális bérlakásban, amelyet a győri festő társadalmi munkában rendbe tett.

Kitartás, segítség

„Viola ügyében több olyan pont volt, amikor reménytelennek tűnt a helyzet, de nem adtuk fel, hittünk abban, hogy egyről a kettőre juthat. A példája mutatja, hogy aki nem hagyja el magát, igenis jobbá teheti az életét. Amikor a lyukas tetejű házban élt Viola, télen rendületlenül hasogatta a fát és akármilyen könnyen szökött a meleg, mindig befűtött. A kitartásáért elnyerte a jutalmat, jó emberek segítették az útját” – közölte Markszné Koncz Zsuzsa, aki tartós élelmiszerrel és pici karácsonyfával lepte meg Otoltics Violát.

S hogy tetszik Sziget? – kérdeztük az idős asszonytól. „Van két szomszédom, akivel jókat beszélgetünk, vigyázunk egymásra. A bolt közel van, a kis lakást igyekszem csinosítgatni. Jól vagyok. Akik korábban ismertek, azt mondják, hogy fiatalodtam is pár évet, mióta az új lakásba költöztem” – búcsúzott mosolyogva Otoltics Viola.

Jó helyre került a támogatás

Az özvegy asszonyt Olvasóink jóvoltából 150 ezer forinttal segítette lapunk alapítványa, a Jóakarat hídja év elején.

Fotók: Csapó Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!