Zalán élete a tét

2019.11.30. 13:10

Iszonyú agresszív daganat támadta meg a Győr környéki kisfiú szemét

Kiderült a svájci klinikán, hogy a győrasszonyfai Zalán esete megdöbbentően ritka, a világon mindössze 20 ilyen esetről tudnak – ezt mondták a Pintér-családnak. „Maratoni beszélgetésen vagyunk túl a professzorral. Rendkívül rossz a helyzet!” – számolt be kintről az édesanya.

Laczó Balázs

Frissítés – Több hónapnyi intenzív kezelés vár Zalánra

Zalán szemében a daganat nem gombócszerűen, hanem alattomosan terjedve terjeszkedett el, ezért nem lehetett ezt itthon észrevenni. Amikor a professzor elmondta ezt telefonon a magyarországi doktornőnek, állítólag elsírta magát – mesélte Enikő. Azt is közölték a családdal, hogy Zalán daganatát jelenleg a világon csak itt, a svájci klinikán tudják kezelni, már nem csak a retinán, az üvegtestben és az izmokban van ott a daganat, de a szemlencsében is. Mindenhol máshol kivennék a szemét. Emiatt – tájékoztatott a család a támogatással kapcsolatban – új helyzet állt elő: rendkívüli „S2”-;-t kapnak, ami azt jelenti, hogy a kezelést nem kell kifizetni, csak a kint tartózkodást.

Több hónapnyi intenzív kezelés vár Zalánra, miután a retinoblasztómás esetek mindössze 1 százalékában ilyen iszonyú agresszív a daganat. Hétfőn ismét műtéten fog átesni a hat és fél éves kisfiú, az elkövetkezendő hónapokban pedig minden héten egy vagy kettő következik. Ha a magyarországi viszonyokat nézzük – derült ki az elhangzottakból -, akkor statisztikailag 100 évente 1 ilyen gyerek születik itthon, s bár nagy központról beszélünk a svájci Lausanne-ban, de még a professzor mellett dolgozó doktornő sem látott ilyen soha, saját elmondása szerint.

A többmilliósra rúgó támogatásra Zalán kezelése miatt tehát továbbra is szükség van, mert a lakhatás költsége többszöröse az itthoninak, jelenleg – mondta Pintér Enikő, érzékeltetve az árakat, péntekig, azaz még 5 napig van szállás, körülbelül heti 400 ezer forintért. A múlt hét 380 ezerbe került. A kezelés aktív része – amíg minden nap be kell menni a kórházba – legalább 3-4 hónap a professzor szerint, utána pedig hetente kell nyomon követni a betegséget, s kérdés, hogy a daganat hogy reagál.

A Zalánnak szánt forintokat az AD FLEXUM CARITAS Alapítvány fogadja, (OTP): 11737076-23723393., Megjegyzés: „Gyógyulj meg, Zalán”.

Korábban

A hatéves, rosszindulatú szemdaganatokkal küzdő győrasszonyfai kisfiút, Zalánt csak vizsgálatra vitték szülei Svájcba, de az ottani orvosok haza sem engedték. A szemészprofesszor szerint életmentésre van szükség. A jövő héten folytatják a kezelését, de csak akkor tudják befejezni, ha a család befizet előbb 20 ezer, aztán 40 ezer frankot. A svájci professzor szerint a gyermeket pár hónap alatt meg is gyógyíthatják. Pintér László, Zalán édesapja a blogján kért segítséget, mert nem tudja, honnan szedjen össze 18–20 millió forintot.

Zalán élete a kezelés, a műtét. A tű, az altatás, a csepp, a szemük világát elvesztett sorstársak sírása a rideg folyosókon. A győrasszonyfai kisfiúnál két hónapos korában fedezték fel a kétoldali multiplex retino­blastomát, mindkét szemében több daganat volt, s többször kiújult. Sorsát sokan követték, összefogtak érte, fellépett a támogatása érdekében a vak énekes fiú, Szabó Andris, dalt írt róla a győri, TAPS-díjas Belvárosi Betyárok zenekar.

Kemoterápia nyáron

Már hatvanszor vagy többször altatták, s míg más gyerekek élvezték a nyári szünidőt, neki jött a két kemoterápia. Megszokta a rosszullétet, a hajhullást, szülei se estek már kétségbe a budapesti diagnózistól. De Pintér Enikőék – eddig először – ki akarták próbálni a külföldi gyógyítást, egy svájci klinika professzorához bejelentkeztek, összegyűjtötték a szükséges 5000 frankot is. Az anyuka németül jól beszélő Andris fiával és Zalánnal repülőre ült, az apa meg a két nagyobb gyerekkel itthon maradt.

Életmentő kezelés

– Szerdán megvizsgálták a kisfiamat, egész nap vizsgálták, tíztől este hétig. Aztán a legszörnyűbb álmunkban sem gondoltuk volna, amit mondtak: találtak egy jóval nagyobb daganatot, amiről nem tudtunk, ez a látó szemében, hátul helyezkedik el. Az íriszben is felfedeztek négy kisebb daganatot, de még keresik az összeset, és azt mondta az orvos: haza sem engedik, mert életmentő kezelésre van szükség. Ma megkapta az elsőt.

– A jövő héten folytatják, s az orvos úgy mondta – ennyi év után szinte hihetetlen –, hogy nemcsak az életét és a szemét menthetik meg: pár hónap alatt meg is gyógyíthatják. De jövő héten a kezelés leáll, ha nem tudjuk utalni a 20 ezer, aztán a 40 ezer frankot, ez összesen 18–20 millió forint. Elképesztően nagy pénz, és fogalmunk sincs, hogy mit tegyünk. Ha később esetleg pozitív döntést is hoznának Magyarországon az OEP-nél – amely egyáltalán nem biztos, hogy támogatná a kezelést –, már késő lenne, mire átfut az engedélyeztetési procedúra. Ezért fordultunk a közösséghez – mondja az apa, aki ezt írta a család blogján: „Egy 6,5 éves gyerek élete múlik most ezen (…). Futjuk a köröket otthon, hátha van jogi kiskapu, hogy ne kelljen a kezelést kifizetni, de egyelőre nem haladtunk. Keressük azt az alapítványt, amelyik beállna mögénk és segítene a gyűjtésben. És keressük azt a 20 ezer embert, aki tud nekünk 1000 forintot utalni!”

Megszakadt szív

Pintér László szerint a kis Zalán katonásan tűrt eddig is, de a hat év kálvária után szerdán besokallt, sírt és rugdalózott a végén, az egész napos vizsgálat után. – Annyi mindenen ment keresztül, és most egyszerre azért szakadt meg a szívem, mert láttam az iskolájában, ahogy a gyerekek készítik az adventi koszorút. Zalán is elsős, és tudom, hogy várta, készült rá nagyon. Most odakint van, s egy kicsit kettészakadt a család. Nagyon hiányzik, és mondta a telefonban: mi is neki.

A gyűjtés

Az idő most tényező, ezért az a döntés született, hogy a Zalánnak szánt forintokat egy másik alapítványi számlaszám fogadja (de ami eddig érkezett felajánlás az eredeti számlaszámra, azt is átutalják a családnak). Az új számlaszám pedig: AD FLEXUM CARITAS Alapítvány (OTP): 11737076-23723393. „Gyógyulj meg, Zalán”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!