Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Mit várhatunk az áfacsökkenéstől?

Csalódik, ha valaki most arra kíváncsi, mi lesz olcsóbb, mármint kézzelfoghatóan januárban.

Alapos hírverés előzte meg országszerte az új áfatörvény bevezetését. Január 1-jétől, mint ismert, az eddigi legmagasabb, 25 százalékos áfakulcs 20 százalékra mérséklődik. Így az érintett árucikkek fogyasztói ára akár 4 százalékkal is csökkenhet, s egyes számítások szerint ez családonként éves szinten 30–50 ezer forint megtakarítást jelenthet jövőre.

A kereskedelmi forgalomban lévő árucikkeknek több mint a fele, főként az alapvető élelmiszerek már eddig is „csak" 15 százalékos áfakulcsba tartoztak. A törvényi változás az árucikkek 42 százalékát érinti.
Az áfacsökkenés miatt várhatóan a tartós fogyasztási cikkek, bútorok, számítástechnikai és távközlési szolgáltatások lesznek olcsóbbak.
A távközlési szolgáltatások, internetszolgáltatások havi előfizetési díja a kisebb áfa mértékével csökken januártól, ezt a szolgáltatók már bejelentették. Sőt, a fogyasztók konkrétan is találkozhattak vele, hiszen a januárra vonatkozó előfizetési díjakat már decemberben – az új tarifa szerint – be kellett fizetni. Sokféle szolgáltatás (gáz-, hő-, vízellátás és mások) áfájából nem volt mit csökkenteni. Változás a szolgáltatások díjában lehet, de annak semmi köze az áfához.

Az 5 százalékos áfacsökkenést néhány termékkörben más adófajták emelésével ellensúlyozzák: gépjármű regisztrációs díj, alkoholnál, dohánynál nagyobb jövedéki adó. (Ezekről külön írunk.)
Hogy valójában mi lesz olcsóbb januárban, s mi éppen az áfacsökkenés miatt? Erre szokták mondani, hogy majd meglátjuk, mert ma nincs egyetlen olyan kereskedelmi szakember sem, aki biztos eligazítást tudna adni ez ügyben. A kereskedelemben már állandósultak a különböző akciók, nem egy termék ára csupán decemberben is háromszor-négyszer változott.

Az árfeltüntetés persze törvényi kötelezettség, hogy tudja a kedves vevő, mi az „eredeti" ár és mi az akciós. Csak hát a gyakorlott vásárlók ismerik ennek a mechanizmusát. Januárban elméletileg egy árcédulán akár három árat kellene látnunk: régi ár, áfa miatti új ár, és akciós ár (ha akcióról van szó).

Az elképzelés szerint fogyasztóvédők ellenőrzik majd, valós-e az árcsökkenés, hiszen a törvényalkotók szándéka ez volt. De a gyártó, kereskedő maga határozza meg, melyik termékét mikor, milyen áron adja – a forgalmi adótól függetlenül is.

Esetleg annyit emel, hogy még az áfacsökkenés után is maradjon kellő haszna. Szakemberek szerint ilyesmi inkább az exkluzív termékeket forgalmazóknál fordulhat elő, a tömegforgalmat bonyolító kereskedők a konkurenciaharc miatt inkább lejjebb, mint feljebb teszik a mércét.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műszerrel mérik be a hőt

A Sotáv új mérőműszerével megállapítható, hol szökik a meleg a háztömbökből. Tovább olvasom