Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Mégis lesz szívcentrum Győrben

Úgy tűnik, mégis lesz szívcentrum Győrben. Alig egy hónap leforgása alatt ez a második hír a Petz-kórház kardiológiai osztályával kapcsolatban, s a két információ szöges ellentétben áll egymással. Az érintettek is legfeljebb sejtik, mi áll a kedvező döntés hátterében, de nem találgatnak, örülnek.
A Kisalföld úgy értesült, a Kardiológiai Szakmai Kollégium és az Egészségügyi Minisztérium javaslata alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jövőre mégis felveszi a finanszírozási rendszerébe a győri centrumot. Az információt dr. Bugovics Elemér, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója tegnap megerősítette, hivatalosan tehát a megyében, illetve a régióban élő szívkoszorúér-betegségben szenvedőknek jövőre már nem kell Budapestre utazniuk szívkatéterezésre, érfestésre, kivizsgálásra. Ez a döntés akár az életüket is megmentheti.

Versenyfutás az idővel

Hogy ennek a kijelentésnek mekkora súlya van, legutóbbi cikkünk egy mondata igazolja. Akkor azt írtuk: mire az akut infarktusban szenvedőket a legközelebbi – a mi esetünkben budapesti – szívkatéteres központba szállítják, gyakran már túllépik a gyógyuláshoz szükséges optimális időt. A Kardiológiai Szakmai Kollégium ezen földrajzi, területi aránytalanságok kiküszöbölésére javasolta az országban két helyen, Győrben és Miskolcon a hemodinamikai laboratóriumi központ létrehozását.

Nem egészen egy hónapja úgy tűnt: a szakmai kollégium és több miniszter támogatása is kevés ahhoz, hogy az OEP finanszírozza a győri szívkatéteres központ működését: az illetékesek döntése csak Miskolcnak kedvezett. Ezzel viszont 650 ezer ember biztonságos élethez való joga sérül, hiszen ma Magyarországon már csak a Győr-Moson-Sopron megyében és vonzáskörzetében élőknek nem érhető el 90 kilométeres távolságban ez a szakellátás.

Jövőre, de mikor?

Három hét alatt nagyot fordult a világ, szögezzük le, szerencsére. Dr. Dézsi Csaba András, a kardiológiai osztály vezetője értelemszerűen örömmel fogadta a hírt, hozzátéve azonban, az osztály ugyanúgy felkészülten várja az indulást, mint eddig. „Azt is ki merem jelenteni: a sorban álló Kórházak közül Győrnél felkészültebb jelenleg nincs az országban. Az intézményben biztosított a magas szinten működő kardiológiai, intenzív terápiás, érsebészeti és radiológiai háttér, ezért képesek lennénk akár decemberben is indulni. Ám ha erre jövőre kapunk lehetőséget, akkor 2005-ben." Míg a kardiológiai osztály vezetője a januári kezdést sem tartja kizártnak, a Kórház főigazgatója szerint a jövő év közepe a reális időpont.

A Petz-Kórházat fenntartó megyei önkormányzat általános alelnöke örömmel, de fenntartással fogadta a hírt. Firtl Mátyás azt nyilatkozta a Kisalföldnek: „Minden adott ennek a feladatnak az ellátására, de az előző döntés ismeretében még próbálom elhinni, hogy valóban így lesz. Nagyon jó lenne, s a fenntartó önkormányzat mindent meg is tesz azért, hogy ezen többet ne változtassanak."

Miért változott a döntés?

De miért változott meg a korábbi döntés? Pletykákat lehet hallani üzleti és politikai érdekekről, azonban az érintettek nem nyilatkoznak. Ami tény, elvi ígéret volt arra, hogy ha a 2005-ös költségvetésbe befér a győri szívcentrum támogatása, akkor csak a szakmai érvek maradnak, azok pedig egyértelműen Győr mellett szólnak. Bárhogy is történt, ezek szerint lesz pénz az OEP-finanszírozásra az állami büdzséből, s mivel az is sejthető, lesz magántőke is, amely beszáll a szívcentrum fenntartásába, kiderül, mi igaz a szóbeszédből. Előbb azonban a gyógyítást kell megkezdeni, mert az idő a betegek ellen ketyeg.


Kapcsolódó cikk >>

Minden adott a szívcentrumhoz (2004-05-10) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jó hír törvényei

Katasztrófák, drámák, tragédiák, korrupció, rászedés és megszegés, hitel vagy hiteltelenség –… Tovább olvasom