Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Hová tünt a Kilimandzsáró hava?

2020-ra eltűnhet az összes hó Tanzánia világhírű hegysége, a Kilimandzsáró hegycsúcsáról, mivel az égetéssel végzett erdőírtás, és az általános felmelegedés következtében a hegység gleccserei folyamatosan olvadnak.
Az olvadás havonta mintegy 300 köbméterrel csökkenti a hegység tetejét borító jégtakarót, és szinte helyrehozhatatlan károkat okoz a Kilimandzsáró felszínén, és nem kevésbé negatív hatással van a térségbeli idegenforgalomra - vélekedett Jeff Koinange a CNN amerikai hírtelevízió kommentátora.

A gleccserek olvadását az általános felmelegedés sajnos elkerülhetetlenné teszi, a jégtakaró pusztulása azonban lassúbb lehetne, ha a helybéli lakosság, amely újabb földterületeket akar bevonni a mezőgazdasági művelésbe, nem égetéssel irtaná az erdőt. Az erdőírtók kis tüzei ugyanis többnyire szétterjednek, és a tervezettnél jóval nagyobb területen égetik hamuvá a fákat. Pedig az erdők léte elengedhetetlen feltétele a csapadékképződésnek. A lehullott csapadék mennyiségének csökkenése rossz termést és éhínséget vetít előre a térségben lakók számára. Az általános felmelegedés hatását íly módon felerősítő mezőgazdasági tevékenység a vártnál jóval hamarabb teszi tönkre a Kelet-Afrika természeti szépsége egyik szimbólumának számító Kilimanjarót borító világhírű hókupolát - hangoztatta a CNN kommentátora.

A tanzániai kormány már megpróbált lépéseket tenni a Kilimandzsáró egész területének nemzeti parkká és nemzeti örökséggé nyilvánításáért, és meglehetősen meddő kísérleteket tett a helybéli gazdálkodók erdőírtási szokásainak megváltoztatására. Az égetések mindennek ellenére sajnos folytatódtak.

A Kilimandzsáró gleccserei még nem is olyan régen bővizű helyi patakokat tápláltak, ezek a vízfolyások azonban mostanra a jégfolyamok zsugorodása miatt csörgedező erecskékké váltak. Christian Lambrecht az ENSZ környezetvédelmi programjának illetékese szerint ha a helyzet nem változik, két évtized sem kell hozzá, hogy mindez már a múlté legyen.

Andreas Hemp a németországi Bayreuth egyetemének munkatársa arra figyelmeztetett, hogy a csodálatos szépségű gleccserek, és a hókupola eltűnésével világunk szegényebb lesz ugyan, az ökológiai szempontok azonban még ennél is fontosabbak, a hegyoldali erdők elpusztulása nyomán ugyanis teljesen osszeomlana Észak-Tanzánia természeti környezetének egyensúlya.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdeklődés hiányában elmaradt a Parlament ülése

Érdeklődés hiányában 7-8 perc után véget ért a mai parlamenti ülés, ugyanis egy képviselő sem jelent… Tovább olvasom