Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Győr a régió szívcentruma lehet

Világszínvonalú kórházi ellátásra számíthat éves szinten több ezer beteg, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) engedélyezi a győri Petz-kórházban a kardiológiai centrum létrehozását. Így helyben elvégezhető lesz a koszorúérfestés, s ha szükséges, a szívkoszorúér-tágítás is.
A Kardiológiai Szakmai Kollégium már elvi állásfoglalásban közölte: támogatja a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház terveit, hogy Győrben szívkatéteres laboratóriumot működtető kardiológiai centrum jöjjön létre. A Kórház berkein belül is megindultak a változások, dr. Bugovics Elemér főigazgató főorvos a hét elején dr. Dézsi Csaba András főorvost bízta meg a kardiológiai osztály vezetésével, aki egy éve a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján végez szívkatéteres vizsgálatokat.

A győri szívosztály jelenleg 40 ággyal (ebből hat intenzív) működik, s éves szinten mintegy 15 ezer ambuláns beteg ellátását biztosítja.

A megyei Kórház az elmúlt évek egyik legjelentősebb szakmai fejlesztése előtt áll. Ha ugyanis a Kardiológiai Szakmai Kollégium véleménye alapján az OEP támogatja a győri kardiológiai centrum létrehozását, akkor a Petz-Kórházban egy éven belül lehetőség nyílik arra, hogy a koszorúérfestéseket helyben elvégezzék, s az ezzel az eljárással született diagnózis alapján ha szükséges, a koszorúér-tágításokat is megoldják.

Jelenleg egy-egy betegnek hosszú heteket kell várnia arra, hogy az egyébként nagyon pontos és gyors eredményt adó érfestésre Budapesten időpontot kapjon. A főorvos szerint ha mondjuk egy szívinfarktust időben diagnosztizálni tudnak, elkerülhető a visszafordíthatatlan szívizom-károsodás. De az időben észlelt koszorúér-betegség katéteres kezelésével megelőzhető a szívinfarktus is.

A vidék ma még hátrány

Jelen pillanatban a fővárosban működik az úgynevezett infarktusügyelet, ott egy súlyos állapotban lévő beteg szívét akár azonnal megkatéterezik: kinyitják az elzáródott koszorúeret és visszaállítják a normál keringést. Ha vidéken, Győr-Moson-Sopron megye bármely pontján hasonló eset történik, akkor ebben az ellátásban jelenleg még nem részesülhet a beteg. Dr. Dézsi Csaba András hangsúlyozta: a betegeknek nem kell jövő őszig várniuk (körülbelül ekkorra lehet a szívcentrumot létrehozni és beindítani).

Olyan megállapodást kötött ugyanis a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikájával, hogy a Győrbe kerülő súlyos eseteket szívkatéteres kezelésre azonnal Budapestre szállíthatják. Ehhez hasonló példát Magyarországon egyelőre nem találni. Erre addig van szükség, míg Győrben nem indul el az egységes kardiovaszkuláris centrum. Attól a perctől kezdve azonban nemcsak a megye városaiból, így például Sopronból, Kapuvárról, M osonmagyaróvárról, hanem a szomszédos megyékből, Pápától Komáromig is tudják fogadni a szívbetegeket.

Miskolc és Győr a befutó

Információink szerint a Kardiológiai Szakmai Kollégium két központ létrehozását támogatja, az egyik a miskolci, a másik a győri. Ezek lehetnek az országban az elsők, amelyek helyi szívsebészeti háttér nélkül vághatnak bele a fejlesztésbe. Győr esetében a szívsebészeti hátteret a Semmelweis-egyetem klinikája mellett az Országos Kardiológiai Intézet is biztosítja. Ha Dézsi főorvos további tervei is valóra válnak, a jövőben Győrben a legmodernebb pacemaker-kezeléseket, többek között a háromüregi és a defibrillátoros pacemaker-kezelést is elvégezhetik. Lefordítva ez azt jelenti: egy megyei beteg ugyanolyan színvonalú kezelésben részesülhet, mintha mondjuk New Yorkban szorulna orvosi ellátásra.

Szakmai elismerés

Firtl Mátyás, a Petz-Kórházat fenntartó megyei önkormányzat alelnöke szerint a szakma elismerését mutatja, hogy a fejlesztés győri megvalósítását támogatják. „Mindig törekedtünk arra, hogy régiós feladatokat tudjunk ellátni, minél magasabb színvonalon. Úgy tűnik, sikerült, s ezt szerencsére mások is látják."


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerika hisz az iraki tömegpusztító fegyverek létében

Jóllehet Irakban mind a mai napig nem találtak et, azonban David Kay, a fő inspektor változatlanul… Tovább olvasom