Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Évadzáró felhangokkal

A Győri Nemzeti Színház pénteki évadzáróját a véleménykülönbség árnyékolta be Korcsmáros György igazgató és Balogh József polgármester között a teátrum pénzügyi helyzetéről. Túlköltekezés miatt ismét fennáll a veszélye egy direktort dorgáló fegyelminek, rosszabb esetben újabb pénzügyi biztos kihelyezésének.
„Bolhánk van!" – lépett elő A nyomorultak csatornájából Korcsmáros György, így köszöntve a város első emberét az évadzárón, aki „ Nekem meg poloskám! " válasszal reagálta le az igazgatói belépőt.  Érezhetően nem felhőtlen a kapcsolat a fenntartó és az intézmény között: oka a pénz.
Egyperces néma emlékezésre állt fel a társulat Hani Jánosért és Szaló Margitért, akiket a napokban temettek.
A június 15-én véget érő szezont Korcsmáros György önkritikusan értékelte. A direktor az Otellóról elmondta, hogy kevés színház meri vállalni ennek a komplikált és nehéz operának a bemutatását, „ Győrött csodálatos, erős, szép előadás született " . Molnár Ferenc Liliomjában a jó alakításokat méltatta, az ötven előadást megélt A nyomorultak szakmai kihívását, Az oroszlán télen közönségsikerét, A mennyei híd szép előadását, A néma levente csengő-bongó nyelvi szépségeit, A pipifarm felvállalt frivolságát.
A jövő évad műsoraiból már bemutatták A nyár és füstöt, finisébe érkeztek a Traviata próbái. Ez utóbbival kezdődik szeptember 21-én a következő szezon, melynek darabjai között lesz a Doktor Zsivágó, A mákvirágok, Shakespeare Othellója, A valahol Európában, Oscar Wilde Bunbury című darabja, az Eldorádó színpadi változata, Az arany ára, és Shakespeare Két veronai nemes című művéből készült Veronai fiúk című musical.
A társulathoz új tagként csatlakoznak Betz István, Béli Titanilla és Varga Viktor színészek, búcsúzik Debrey Zsuzsanna. A bérlet és jegyárakról Korcsmáros György elmondta, hogy emelkednek, nem úgy, mint a színházi fizetések, melyek „ alpárian alacsonyak " . A színházi dolgozók bruttó keresete ötven és százharmincezer forint között van, ami az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez pedig kevés.
Balogh József kiemelkedően magas színvonalúnak ítélte meg az évadot, ezzel tompítva mondandója élét, melyben túlköltekezés miatt megfeddte a direktort.
Korcsmáros György sejtette, ha újabb pénzügyi biztost küldenek rá, akkor ő feláll a székéből. Mert színházat csak pénzből lehet csinálni, az pedig, akárhogy osztanak, szoroznak: kevés.
Társulati tagok szavazták meg a 2001 – 2002-es évad Kisfaludy-díjas művészeit, Molnár Juditot és Gáti Oszkárt. Városházi ajándékként vehették át főtanácsosi kinevezésüket Vlasics Rita súgó és Horváth Márta rendezőasszisztens. Az örökös tagok társulata Kiricsi János műszaki vezetővel, Tóvizi Ilona magánénekessel és Gyöngyössy Katalin színművésszel bővült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ A számlán nincs pénz

A Szabad Demokraták Szövetségének győri elnöke bejelentette: vissza kell szerezni azokat a pénzeket,… Tovább olvasom