Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Élete jutalma Istennél van

A nagycenki temetőben, szülőföldjén helyezik holnap örök nyugalomra Rokop József hamvait. A megtorlás elől Amerikába menekült mérnök ajándékaként készült – többek között – a győri ötvenhatos emlékmű, a Golgota.
Rendíthetetlen elkötelezettséggel ápolta 1956 emlékét, 1990-től rendszeresen támogatta az életben maradt áldozatokat, a mártírok hozzátartozóit. Rokop József számára a forradalom és a szabadságharc megélt valóság volt: a Dunántúli Nemzeti Tanács tagjaként kellett menekülnie a megtorlás elől.

– Amerikában telepedett le, s miután biztos megélhetést teremtett magának, segítette a magyar menekülteket, tanúságtevő előadásokkal ismertette meg az amerikaiakkal ötvenhat őszének valós eseményeit – emlékezett Tihanyi László, a Rokop József által létrehozott alapítvány kuratóriumának utolsó vezetője. – Hazatérése után kezdeményezésére kilencventől a győri események emléknapján, október huszonötödikén a Nemzeti Parasztpárt egykori székházában tartottuk Győrött a megemlékezéseket. Az ünnepi alkalmon adta át az alapítvány támogatását a forradalom kárvallottjainak.

Tihanyi László megemlítette, hogy akik hozzátartozó nélkül hunytak el, azoknak Rokop József síremléket állíttatott, illetve ő és a családja adományaként készült el 1993-ban a Bisinger sétányon a Golgota, ötvenhat győri mementója.

– A magyar szabadságharc mártírjainak párizsi emlékműve csodálatos és megrendítő alkotás. Fényben ragyog, de árnyékot is vet. Rokop József és felesége ezt vette észre, benne azokat az embereket, akik a legtöbbet, szeretteiket, támaszukat veszítették el, pótolhatatlanul és örökre. Rokop József mondta ki először, hogy a hátramaradottakat segíteni kell. Tihanyi Árpád fiaként, a családok, valamennyi támogatott nevében mondom: köszönjük. A jutalom – hitünk szerint – Istennél van!

A határozott időre – tíz évre – létrehozott Szigethy Attila Alapítvány ötlete 1990 tavaszán fogalmazódott meg, amikor a Pittsburghben élő mérnök dr. Erdélyi Iván ügyvéd Kisalföldben megjelent, az ötvenhatos győri eseményekkel kapcsolatos felhívására jelentkezett és a támogatását ajánlotta.

– Rokonszenvesek voltak egymásnak már az első alkalommal. Így hamarosan barátság alakult ki Rokop József és a férjem között. Teljesen hasonló volt a lelkületük – állapította meg érdeklődésünkre dr. Erdélyi Iván özvegye. – A gyakori telefonbeszélgetések és az alkalmi találkozások csak mélyítették ezt a kapcsolatot. Olyan emberek voltak mindketten, akik a szavakon túl tettekkel is bizonyították elkötelezettségüket a mártírok és a megalázottak iránt.

Hazatért

Rokop József súlyos betegség stációit végigjárva tavaly július 26-án hunyt el az Egyesült Államokban. A család kérésére hamvai egy év múltán kerültek Magyarországra. Temetése holnap délután 4 órakor lesz a nagycenki temetőben.

Gülch Csaba
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álomszerű futam

Tovább olvasom