Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Drága volt a söjtöri ebéd

A kormányszóvivő korábbi nyilatkozatának ellentmond, hogy a Magyar Hírlap több helyi éttermet is talált, melyek vállalták volna a söjtöri kormányülésen az étkeztetést.
A kormányszóvivő korábbi nyilatkozatának ellentmond, hogy a Magyar Hírlap több helyi éttermet is talált, melyek vállalták volna a söjtöri kormányülésen az étkeztetést. A szóvivő korábban azt nyilatkozta, hogy a helyiek nem vállalták a szállítást, így a zártkörű meghívásos pályázatra jelentkező három étterem közül a budai Mágnáskert éttermet választották. Az egynapos program 2,4 millióba került, ebből 734 ezer forintot tett ki a kormányebéd.

Zártkörű meghívásos pályázattal választották ki az október 19-én tartott söjtöri kormányülés és díszebéd lebonyolítására a budapesti Mágnáskert éttermet szeptember végén - közölte a Miniszterelnöki Hivatal. A két budapesti és egy szombathelyi ajánlat közül a legolcsóbb mellett döntött a kancellária. Erre azért volt szükség, mert "a söjtöri önkormányzat nem tudott eleget tenni a felkérésnek, és a közeli, Zala megyei vendéglátóipari szolgáltatók sem vállalták a feladatot". Gál J. Zoltán kormányszóvivő azt mondta, "az ügy és az ebből adódott félremagyarázások" méltatlanok a Deák-évhez. Hozzátette, a kormány sem tartja szerencsésnek a helyzetet, ezért ezután csak a kormányüléshez közeli települések éttermeiből rendelnek ételt.

A kihelyezett kormányülés költsége 2,4 millió forint volt. Ebből 734 ezer forintot tett ki a csaknem száz fő részére szervezett kormányebéd - vagyis fejenként több mint hétezerbe került -, amelyen a kabinet tagjai mellett részt vettek a falu és a megye vezetői, országgyűlési képviselői és a Deák-emlékbizottság tagjai is.

Az 1600 lakosú Söjtör nem vállalta a rendezvény lebonyolítását, ugyanis - mint azt Tamás Kálmánné polgármester közölte - fizikai képtelenség lett volna a kormányülés helyszínén főzni is. A helyi étterem konyhája egyébként négyszáz főt is képes lenne ellátni. Mint a Magyar Hírlap megtudta, a falubeliek ha nem is főztek, de sütöttek - a Mágnáskert tőlük rendelt kenyeret és pogácsát.

A Magyar Hírlap által megkeresett tizenkettő, legalább százfős Zala megyei étterem közül hat vállalta volna a kormányebéd elkészítését és szállítását. A tizenkét étteremvezető közül tizenegytől nem kért ajánlatot a MEH, egyikük annyit közölt: ilyen jellegű információt nem ad ki. A zalaegerszegi Hegyalja csárda étteremvezetője Stángli Tibor elmondta: egy teljes ebéd előétellel, levessel, főfogással és desszerttel - ha a legdrágább ételeikből állítják össze - 3500 forintba kerül. A szintén a városban működő Halászcsárda menüválasztékáról sem kértek ajánlatot az illetékesek, pedig az étterem konyhája ezer személyre főz naponta. Szabó István étteremvezető szerint egy "luxusmenü" náluk 2500 forintba kerül.

Vas György, a budai Mágnáskert luxusétterem tulajdonos-üzletigazgatója elmondta: cége minden kormány idején szervezett állami rendezvényeket, de pályafutásának legbonyolultabb programja és legrosszabb üzlete volt a söjtöri. Vas nem kívánt válaszolni arra, cége pontosan mennyi pénzt kapott, annyit árult el, bruttó 1,7-1,8 millió forint közötti összegről van szó. Ebben az összegben az étkezésen túl a bútorok, felszerelések, sütő, hűtőrendszer, dekoráció szállítása és a csaknem ötven munkatárs fizetése is benne van.

2001 nyarán az Orbán-kabinet több alkalommal is tartott vidéken kormányülést. A Zala megyei Kálócfán a helyiek disznóiból készült pörkölt. Két héttel korábban a somogyi Vörs községben lényegesen többe került a mulatság. A rendezvény - amelyen ezerkétszáz adag bográcsgulyást, rétest és italt osztottak - 4,7 millió forintba került. Ez az összeg tartalmazta a művelődési ház hangosítását, klímaberendezéssel való felszerelését, továbbá az Orbán Viktor köszöntőjének helyszínéül szolgáló színpad felépítésének költségét is. Az ebédet akkor a Veszprém megyei Alsóörsről hozatták.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem alakult meg határidőre az új, állandó palesztin kormány

Nem alakult meg az éjfélig kitűzött határidőre az új, állandó palesztin kormány. Jasszer Arafat… Tovább olvasom