Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Beszervezett papokból egyházi vezetők – második kötet

Egyházi múlt - Ősz végén jelenik meg az egyházi múltfeltáró sorozat második kötete. Szabó Gyula mezőörsi plébános a Pápai Magyar Intézettel kapcsolatos állambiztonsági dokumentumokat dolgozta fel.

Utak és útvesztők címmel tavaly decemberben mutatták be Lénárd Ödön piarista szerzetes, Tímár Ágnes nyugalmazott ciszterci apátnő és Szabó Gyula mezőörsi plébános közös könyvét, a magyar katolikus egyház 1945 utáni történetével foglalkozó sorozat nyitódarabját.

– A kötetet elküldtük a katolikus püspöki konferencia tagjainak. Néhányan megköszönték, értékelték munkánkat, de a többség hallgatott – mondta  Szabó Gyula. –  Az ország számos városába hívtak bennünket „civil" bemutatókra, de egyetlen teológiáról sem érkezett felkérés, hogy beszélgessünk. Tudomásom szerint az egyházi könyvesboltokban sem kapható.

– Elgondolkodtató ez a csend – vélekedett Szabó Gyula, aki most a Pápai Magyar Intézettel (PMI) kapcsolatos állambiztonsági dokumentumok alapján készíti a múltfeltáró sorozat második darabját.

– Miért érdekes ez a római intézmény a kutatás szempontjából?

– A Pápai Magyar Intézetben tanult a magyar egyházi elit, így a PMI a magyar hírszerzés egyik rezidentúrája volt. Ezzel nem azt mondom, hogy bizonyíthatóan mindenki érintett volt az állambiztonsági feladatokban, aki oda kijutott, de az biztos, hogy közülük nagyon sokan „beálltak".

– Milyen dokumentumok alapján állítja ezt?

– Többek között az átnézett beszervezési és munkadossziék ismeretében. Hogy csak az intézet néhány rektorát említsem: Csepregi Ignác „Novák" és „dr. Szabó" fedőnéven, a ciszter szerzetes Zemplén György „Witmann Karl" és „Jánosi Zoltán" néven jelentett. Fábián Árpád, aki 1969-től volt rektor, „Beron" fedőnéven dolgozott. Ő a III/I.-be is jelentett, ott „Alfonz" néven. Bagi István, a hetvenes évek elejétől állt az intézet élén, és „Blanc" fedőnéven jelentett. Megjegyzem: később itthon majd mindegyikük feladatot kapott az egyházkormányzásban, vagy éppen püspök lett. Az intézetben végzettek közül pedig többen ma is hittudományi főiskolákon tanítanak, ők alakítják a jövő papnemzedékeinek a szemléletét.

Említhetem még Dankó Lászlót, aki „Körmöczi" és „Bajai Péter" fedőnéven szerepel. Ő egészen a „titkos munkatárs"-ig vitte, így maga is szervezhetett és tarthatott fenn besúgóhálózatot. Később kalocsai érsek lett. Őt Keresztes Szilárd követte, aki „Nyíri" és „Keleti" fedőnéven dolgozott. Görög katolikus püspök volt, nemrég mondott le.

Vatikánba küldött levelében tájékoztatta is a pápát azokról az információkról, amelyek személyével kapcsolatban a közelmúltban nyilvánosságra kerültek...

– Nem kellene megvárni, hogy az egyház szolgáit kívülállók, valamelyik médiában szembesítsék, „leplezzék le" állambiztonsági érintettségükkel. Ezek az emberek a III/III-as, III/I-es hierarchia alsó részén álltak, ez persze nem azt jelenti, hogy nem felelősek tetteikért. Azért, hogy elárulták az egyházat, Istent, azért, hogy ez a rendszer így működött. Meg kellene tisztulni, kiengesztelődni egymással, és akkor már nem zsarolható az egyház semmiféle hatalom számára. És végre a papok azt a szerepet tudnák betölteni, amit az evangélium szellemében kellene. Mert bizony most iszonyú félelem van köztük.


Gülch Csaba

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkoztatás: Feketébb vagy fehérebb

Győr-Moson-Sopron - Két éve lépett életbe az a kormányintézkedés, amely a feketefoglalkoztatás… Tovább olvasom