Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

A posta veszi meg az M5-öst

Pest megye legnagyobb infrastrukturális beruházása valósul meg azzal, hogy a magyar állam megbízásából a Magyar Posta vásárolj meg az M5-ös autópályát az AKA Rt.-től. A Gazdaság Rádiónak nyilatkozott a Magyar Posta szóvivője, hogy még nem tudnak olyan tulajdonosi döntésről, hogy megveszik az autópályát.
Értesülések szerint megszületett a kormánydöntés arról, hogy a Magyar Posta vásárolja meg az M5-ös autópályát az AKA Rt.-től - mondta Szabó Imre, a Pest megyei közgyűlés elnöke.

"A vásárlás körülményeiről még nem tudok felvilágosítást adni, hiszen a kormány még tárgyalásokat folytat az ügyben" - mondta a közgyűlés elnöke. Hozzátette: a vásárlás ugyan még nem történt meg, ám biztos, hogy a közeljövőben megállapodás születik az AKA Rt. és a Magyar Posta között.

Hozzátette: reméli, hogy márciusban matricás lesz az M5-ös. Mint közölte: a megye szempontjából ez azért fontos, mert megvalósul az utóbbi tíz év legnagyobb infrastrukturális beruházása Pest megyében. Az autópálya mellett fekvő települések lakóinak életminőségét jelentősen javítja, hogy olcsóbb lesz a közlekedés a megye területén húzódó leghosszabb autópályán.

***

Az M5-ös ügyében a tárgyalások a kormány által megszabott határidők szerint folynak, az autópálya március 12-től bekapcsolódik a matricás rendszerbe, attól kezdve már nem lesz Európa legdrágább sztrádája - mondta az MTI-nek Gál J. Zoltán kormányszóvivő pénteken.

A kormányszóvivő közölte azt is, hogy a hét végén a két fél - a szaktárca és az AKA Rt. - által megbízott ügyvédi irodák parafálják a részvényvásárlási szerződést.

A tárgyalások jelenleg is zajlanak. A kormány az adófizetők szempontjainak figyelembevételével köti meg a megállapodást. Saját elveinek és az üvegzseb-törvénynek megfelelően a megállapodás megkötését követően nyilvánosságra hozza annak részleteit.

Gál J. Zoltán elmondta, további részleteket jelenleg nem tud nyilvánosságra hozni annak érdekében, hogy a határidők tarthatók legyenek, a szerződések időben megszülessenek, és az autópálya márciustól a matricás rendszerben lényegesen olcsóbbá váljon a használók számára.

***

Kecskemét polgármestere jó hírnek tartja, hogy az M5-ös autópályát a Magyar Posta vásárolta meg, míg Lajosmizse polgármestere elsősorban a matricás rendszer bevezetését várja.

Noha a kormány döntésének hátteréről bővebb ismereteim nincsenek, alapvetően jó hírnek tartom, hogy az M5-ös autópályát a Magyar Posta Rt. vásárolja meg - nyilatkozta Szécsi Gábor, Kecskemét polgármestere az MTI-nek pénteken.

"Úgy vélem, a magyar állam tulajdonában lévő céggel könnyebben lehet megállapodásra jutni a fejlesztést és a működtetést illetően, és jobban is lehet ellenőrizni ezeket" - mondta Szécsi Gábor.

Hozzáfűzte: "Úgy gondolom, hogy egy magyar tulajdonos a magyar gazdasági környezetre és a helyi gazdasági társadalmi viszonyokra is tekintettel fogja megállapítani azt a díjszabást, amit mindenki meg tud fizetni".

A százezer lakosú megyeszékhely polgármestere elmondta: noha az M5-ös autópálya léte eddig is érzékelhető gazdasági fejlődést vonzott a városba, ez a jövőben még inkább így lesz, ha bekerül az egységes matricás rendszerbe.

"Örülök, hogy magyar tulajdonba kerül az M5-ös, de számunkra ez akkor lesz igazán öröm, ha bevezetik az egységes matricás rendszert" - mondta Zsigó Viktor, Lajosmizse polgármestere az MTI-nek.

"Lajosmizse Kecskemét Budapest felé eső szomszédja egy olyan 11 és fél ezres lélekszámú település, amelynek lakói különösen sokat szenvedtek és szenvednek azért, mert a magas pályadíj miatt a forgalom jelentős része a településen átvezető főúton halad át" - közölte a város vezetője.

Reményei szerint a kormány ígéretéhez híven március 12-től bevezetik ezen az autópályán is az egységes matricás rendszert. "Ez számunkra azt jelenti, hogy Lajosmizse lakói és minden állampolgár számára végre megfizethetővé, tehát használhatóvá válik az autópálya" - tette hozzá a polgármester.

***

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy ne adja tovább különböző cégeknek az M5-ös autópályát, miután azt a Postabank eladásából származó pénzből kivásárolja - közölte Fónagy János fideszes parlamenti képviselő pénteki, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A Fidesz üdvözli, hogy kormány a kivásárlással a magyar közlekedés "egyik rákfenéjét" megoldja, ugyanakkor nem szeretné, ha a sztráda ismét kikerülne az állam kezéből - mondta.

Az előző kormány közlekedési és vízügyi minisztere reményét fejezte ki, hogy a kormány hamarosan kiírja az M5-ös autópálya továbbépítésére a közbeszerzési pályázatot, amelyen a közepes méretű magyar cégek is részt vehetnek.

(Forrás: Ma.hu, MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

George W. Busht és Tony Blairt is jelölték a Nobel-békedíjra

Az Európai Uniót, George W. Bush amerikai elnököt és Tony Blair brit kormányfőt is jelölték a 2004.… Tovább olvasom