barangoló

2020.06.04. 13:19

Hédervár: a Szigetköz gyöngyszeme

Akár egy családi biciklitúra ideális helyszíne is lehet Hédervár, ahol többek között Magyarország legöregebb fája és a Fekete Madonna vár. Sőt, még a krumplibogár is szobrot kapott.

kisalfold.hu

Hédervár ékessége a Boldogasszony-templom és -kápolna, amely 1300 körül épülhetett, s egyszerre volt plébániatemplom, Mária-kegyhely, valamint a Héderváry család temetkezőkápolnája. Később neogótikus stílusban átépítették, de a keleti falán még beazonosítható egy eredeti, román kori ablak.

A kápolna falában öt vörös márvány sírlap látható, balról Héderváry Kont Istváné. A templomhoz utólag épített lorettói kápolnában díszes urna őrzi az első Khuen-Héderváry Károly szívét. Ugyancsak itt több ezüsturna áll, ezeket családi címerek és szimbolikus jelek díszítik: halálfej, a feltámadás angyala pálmaággal, és lepke, az eltűnő élet szimbóluma. Az asztaloltár mögött a császári, királyi és a Héderváry, a Viczay, valamint a Khuen család egyesített címerét láthatjuk.

A lorettói kápolna szoborfülkéjében megcsodálhatjuk Szűz Mária ébenfából faragott, 500 éves szobrát. Évszázados hagyomány, hogy a szobrot minden ünnepre felöltöztetik, több garnitúra ruhája is van.

Vándorok és lábfájósok

A Darnózselibe vezető út mentén, bal oldalon áll a nyolcszögletes Szent Peregrinus-kápolna. A hagyomány szerint Viczay Jób felesége, Ebergényi Eszter emeltette 1709-ben a lábfájósok és vándorok védőszentjének tiszteletére. A helyi monda szerint egy főrangú hölgy Franciaországból gyalog jött Hédervárra, s mivel az út teljesen elcsigázta, a mezővárosba érve (a kápolna helyén) összeesett. A kastélyba vitték ápolni, ahol lázálmában megjelent előtte Szent Peregrinus és meggyógyította. Hálából kápolnát építtetett a szent tiszteletére és megfestette megmentőjének képét úgy, ahogyan álmában látta.

A legöregebb tanú

Minden bizonnyal Magyarország legidősebb fája a Boldogasszony-kápolna mellett álló Árpád-fa. A tekintélyes méretű kocsányos tölgy a néphit szerint már ezeréves, s annak idején Árpád fejedelem a törzséhez kötötte a lovát, amikor seregeivel 907-ben itt pihent meg a pozsonyi csatába készülvén. Ennyi a legenda, valójában azonban az Árpád-fa „csak” 700–800 éves lehet.

Az 1942 óta védett tölgyfa, amely 2014-ben elnyerte Az év fája címet, sajnos korhadásnak indult, s négy hatalmas ágából már csak egy van életben. A fa alól összegyűjtött makkokból új fákat ültettek, hogy megőrizzék, továbbvigyék az öreg tölgy legendáját.

Szobrot kapott a bogár

Valószínűleg nem sok helyen emelnek szobrot egy bogárnak, de Héderváron pont ezt történt: az 1997-ben felállított krumplibogárszobor annak emlékét őrzi, hogy 1947-ben Héderváron látták meg először a származási helyéről kolorádóbogárnak is nevezett kártevőt. A szobor a kártevő ellen hihetetlenül gyorsan kibontakozó országos méretű, szervezett növényvédelem előtt is tiszteleg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!