Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Választás 2010 - Nyolcmillióan szavazhatnak áprilisban

Körülbelül nyolcmillióan szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson, a választójog minden nagykorú, Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárt megillet.

Az alkotmány politikai alapjogként határozza meg a választójogot. Az alaptörvény szerint a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó (aktív választójog) és választható (passzív választójog) legyen.

A választójog feltétele a magyar állampolgárság, a bejelentett magyarországi lakóhely, valamint a nagykorúság; a nagykorúságnak az a feltétele, hogy az állampolgár betöltse 18. életévét, vagy a 16. életévét betöltve, házasságkötéssel szerezzen nagykorúságot.

A választójoggal rendelkező az ország külképviseletein is leadhatja szavazatát, amennyiben a voksolás napján külföldön tartózkodik és előzetesen kérte felvételét a külképviseleti névjegyzékbe. A választójogot csak az úgynevezett természetes kizáró okok korlátozzák, ezek alapja mindig jogerős bírósági ítélet.

Az alkotmány szerint nincs választójoga annak, aki jogerős bírósági ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alatt áll. Az sem szavazhat - és jelöltként sem indulhat -, aki jogerős bírósági ítélet alapján a közügyek gyakorlásától eltiltás alatt áll, vagy szabadságvesztés-büntetését, illetve büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti. A választójoggal rendelkező fogvatartottak részére a büntetés-végrehajtási (bv) intézetben kell biztosítani a választójoguk gyakorlását.

A választójoggal rendelkező fogvatartottak azonban csak akkor szavazhatnak, ha - amennyiben szükséges - rendelkeznek igazolással és a személyazonosság és a lakcím megállapításának alapjául szolgáló igazolvány a fogva tartó intézménynél rendelkezésre áll. A fogvatartott személyazonosságának minden kétséget kizáróan megállapíthatónak kell lennie, és a szavazás előtt mozgóurnát kell igényelnie ahhoz, hogy voksolhasson.

Olvasóink írták

 • 2. meir 2010. február 07. 05:48
  „1-es!!
  -"en egy jobbik orszagot szeretnek!"-

  es mindenki jobban erzi magat!!-biztos vagy te ebben??valoban mindenki???azok akik ellen a jobbik es seged szervezetei agallnak,acsarkodnak, szinten beletartoznak a "mindenki" fogalmaba!!!
  biztos hogy ok is "jobban"ereznek magukat??
  vagy mint mindig,az egy mellozheto kerdes csak!!??”
 • 1. gabmaster 2010. február 02. 20:11
  „En egy JOBBIK orszagot szeretnek!
  Ahol minden JOBBRA fordul!
  Es mindenki JOBBAN erzi magat!
  Tegyunk a JOBB letert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 14 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba

Újabb öt pártot vett nyilvántartásba az OVB, így eddig már 14 szervezet jelezte, hogy megméretnék magukat áprilisban. Tovább olvasom