Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Választás 2010 - A voksolást meghatározó jogszabályok

Az áprilisi országgyűlési választások lebonyolításának szabályait több törvény és minisztériumi rendelet határozza meg.

Az alkotmány alapvető politikai jogként szabályozza a választójogosultság feltételeit, meghatározza a választások alapelveit, és a választás kiírásának alapvetőbb szabályait. E szerint a köztársasági elnök tűzi ki az országgyűlési választás időpontját. A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megilleti az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választható és választó legyen. (Ez az úgynevezett passzív és aktív választójog.)

Nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság hatálya alatt áll, illetőleg eltiltották a közügyek gyakorlásától, szabadságvesztés-büntetését tölti vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelés alatt áll. Az alkotmány meghatározza a választás alapelvét is: az országgyűlési képviselőket a választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással választják.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény meghatározza a választási rendszer elemeit, a mandátumszerzés és -kiosztás módját és az eredmény megállapításának szabályait, valamint az időközi országgyűlési választásra vonatkozóan is tartalmaz rendelkezéseket. A választások további szabályait a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (Ve.) foglalja össze, rögzíti a választási eljárás alapelveit is, ezek: a választás tisztaságának megóvása, a választási csalás megakadályozása, az önkéntes részvétel a jelölésben, a választási kampányban, a szavazásban, az esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölőszervezetek között.

További alapelv a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, a jogorvoslat lehetősége és pártatlan elbírálása, valamint a választás eredményének gyors és hiteles megállapítása. Emellett a Ve. foglalkozik a szavazókörök kialakításával, a választójogosultság nyilvántartásával, a választási szervekkel, a választási kampánnyal, az ajánlással, a szavazással (így a külképviseleti szavazás szabályaival), a szavazatok összesítésével, a szavazatszámlálással, az eredmény-megállapítással és a jogorvoslattal.

A 2/1990. minisztertanácsi (MT) rendelet az országgyűlési egyéni és területi választókerületek megállapításáról rendelkezik, itt szabályozták, mely település melyik választókerülethez tartozik. A büntető törvénykönyv (Btk.) is foglalkozik a választással: rögzíti a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény tényállását, és azt, hogy aki ezt elköveti, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A Btk. a számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmények körében rendeli büntetni azt is, aki a választási számítástechnikai rendszerbe jogosulatlanul belép, az ott tárolt adatokat jogosulatlanul megváltoztatja vagy törli.

Több miniszteri rendelet is meghatározza a törvények mellett a választási eljárás egyes részletszabályait. A 32/1996. (akkori) belügyminisztériumi (BM) rendelet szól a választójoggal nem rendelkező személyek nyilvántartásának vezetéséről, a 10/1998. BM rendelet a választási adatszolgáltatásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakról. Az önkormányzati miniszter rendeletei (ÖM rendeletek) is szabályozzák a választás lebonyolításának egyes kérdéseit, a 35/2009. ÖM rendelet a választási eljárásról szóló törvénynek a parlamenti választáson történő végrehajtása szabályait foglalja össze, így rendelkezik többi között a választási irodák feladatairól és tartalmazza a választás során alkalmazandó nyomtatványok mintáit.

A 36/2009. ÖM rendelet a választás céljára biztosított állami pénzeszközök felhasználásának, ellenőrzésének szabályait tartalmazza, a 3/2010. ÖM rendelet a választás határidőit és határnapjait határozza meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási kampány a Kisalföldben

Tovább olvasom