Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Tárki: jelentősen nőtt a választási hajlandóság

A szavazásra jogosultak 60 százaléka venne részt biztosan egy most vasárnapi választáson, ami jelentős növekedés a decemberi és a januári 51 százalékos arányhoz képest
A cég felmérése szerint a kampány hatására nőtt a pártpreferenciával rendelkezők aránya, s ezzel együtt valamelyest csökkent a preferenciájukban bizonytalanok és a válaszmegtagadók aránya.

Az ezer felnőtt megkérdezésével, február 10-24. között végzett kutatás alapján a a Tárki azt várja, hogy április 11-én a részvétel mértéke 63-65 százalék között lesz. Ez esetben a Fidesz-KDNP a listás szavazatok 53-55 százalékára, az MSZP 21-23, a Jobbik 10-12 százalékára számíthat. Rajtuk kívül az LMP, esetleg az MDF érheti el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot. A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében februárban 37 százalék (decemberben 37, januárban 35 százalék) volt. Az MSZP tábora ugyanakkor a decemberi 11 és a januári 12 százalék után februárban 15 százaléknyi lett. A biztos szavazó pártválasztók közül 61 százalék a Fidesz-KDNP-t támogatja, míg az MSZP szavazótábora 22 százalékon áll. A felmérés szerint a teljes népességen belül 7 százalék a Jobbik támogatottsága (decemberben 7, januárban 6 százalék volt), a biztos szavazó pártválasztók között 11 százaléknyi.

Az LMP támogatottsága a teljes lakosságon belül 4, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 3 százalékos, szemben az előző hónapban mért 1 százalékkal. Az MDF szavazói a teljes lakosságon és a biztos szavazó pártválasztókon belül is 2 százalékot tesznek ki, míg az SZDSZ tábora a teljes felnőtt lakosság körében 1 százalékos. A biztos szavazó pártválasztók körében viszont az SZDSZ elveszítette a januárban mért 1 százalékos támogatottságát.

A Tárki elemzése szerint az egyik legnagyobb bizonytalansági tényező az, hogy a Jobbik "mennyi szavazót lesz képes elcsábítani a Fidesz-től". A két párt szavazótábora közötti határvonalat erősen befolyásolja - hangsúlyozták -, hogy a bizonytalankodók között mennyire sikerül Orbán Viktornak, illetve Vona Gábornak meggyőzőnek mutatkoznia. Mint írták, a biztos részvételű, de bizonytalan preferenciájú választók között még mindig maradt 7-10 százaléknyi szavazó, akiknek a szimpátiáját ma még nem lehet tudni. Ebben a körben a legnagyobb esélye az LMP-nek és az MDF-nek van szavazatokat szerezni. A Tárki a választások előtti utolsó előrejelzését április 7-én teszi közzé.

A Nézőpont Intézet - ugyancsak szerdán közzétett - felmérése szerint az általa megkérdezettek 39 százaléka támogatja a Fideszt, 9 százaléka az MSZP-t és 8 százaléka a Jobbikot. A cég a reprezentatív mintán alapuló kutatás során ezer embert kérdezett telefonon, február 26-28. között. A közleményben csak ennek a három pártnak az adatai szerepelnek. Az előző két hétvégén az aktív szavazók 43, illetve 42 százaléka volt Fidesz-támogató, a februári végi kutatás szerint viszont ismét 48 százalékuk támogatta a legnagyobb ellenzéki pártot. Az aktív szavazók 10 százaléka az MSZP-re, 8 százaléka a Jobbikra szavazna. A Forsense február 3-11. között végzett felmérése is azt mutatja, hogy továbbra is három párt parlamentbe való bejutása tekinthető biztosnak.

A cég szerint biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 59 százalékos támogatottsága továbbra is igen jelentős előnyt mutat a második helyezett MSZP-vel szemben (18 százalék). A Jobbik 14 százalékos eredményével biztos bejutónak számít. A Századvégnek a Kód intézettel közösen végzett, február 1-6. közötti, ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével folytatott felmérése szerint a biztosan szavazó, pártot választó megkérdezettek körében a Fidesz 58 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a szocialistákat 23 százalék választaná. A harmadik legerősebb politikai erő a Jobbik, amelynek támogatottsága továbbra is 10 százalékos.

Olvasóink írták

 • 2. Túrabakancs 2010. március 04. 15:25
  „makacs!
  Az MSZP szavazótábora kb. ezekből az emberekből tevődik össze:
  1. nyudíjas, főleg idős nők
  2. mindkét magyarországi kisebbség tagjai
  3. érdekemberek és ismerőseik, valamint családtagjaik
  Ebből sajna könnyen összejöhet 20% szavazat.”
 • 1. makacs 2010. március 04. 12:35
  „Hihetetlen, hogy az mszp-re még mindig 22%-nyi pógár képes szavazni. Ezek vajon mivel vannak megelégedve, sokat lophattak ők is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rihó Krisztián lemond a Jobbik bicskei elnöki pozíciójáról

Rihó Krisztián arról tájékoztatta a Jobbik elnökségét, hogy lemond bicskei elnöki pozíciójáról és… Tovább olvasom