Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Találja meg az elveinek megfelelő pártot!

A választópolgárok eligazodását kívánja segíteni internetes tesztjével az Európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO) és az Ipsos közvélemény-kutató intézet, a Választási iránytűt csütörtökön mutatták be Budapesten.

Az ACEEEO és az Ipsos közösen készített internetes tesztje kitöltésével a választó megtudhatja, hogy a kérdőívben szereplő 48 állításra adott válasz alapján saját állásfoglalása melyik párt álláspontjához áll a legközelebb.

A tavalyi európai parlamenti választásokon már sikerrel szerepelt Választási iránytűt az egyesület csütörtöki, a választások világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatóján mutatták be.

Sólyom Anna, az ACEEEO munkatársa elmondta: a www.magyarorszagvalaszt.hu internetes oldalon található, 48 kérdésből álló Választási iránytű pártsemleges kérdőív, amely a választási kampányok "erdejében" kívánja eligazítani a szavazópolgárokat.

A hasonló internetes megoldásokhoz viszonyítva az iránytű különlegessége abban áll, hogy először a politikai pártok töltötték ki a kérdőívet, és az értékelés ennek alapján történik. A tesztet az MSZP, az MDF, az SZDSZ, az LMP és a Jobbik is kitöltötte, egyedül a Fidesz nem, így a legnagyobb ellenzéki párt válaszait a különböző nyilvánosan megjelent nyilatkozataiból állították össze.

A készítők bíznak benne, hogy minél több választópolgárnak sikerül tisztáznia pártpreferenciáját az állítások alapján, annál többen élnek választójogukkal az áprilisi országgyűlési választásokon, és felismerik, hogy van olyan párt, amely az ő érdekeiket képviseli. Úgy vélik: tekintettel a közelgő választások súlyára, a választópolgárokat választásra buzdító, valamint az eligazodást segítő szakmai, pártsemleges anyagoknak kiemelt szerepük lesz a választásokig tartó periódusban.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. Eva- 2010. február 08. 15:16
  „73-hoz

  A jobbik nincs kikiáltva "patás ördögnek"

  csak akkora gőg sugárzik a programjából , hogy nem is tudom hogyan hiheti a periférián lévő, hogy az a néhány vérszomjat kielégítő igéreten kívül bármi is érintené őt.

  Szépek a megfogalmazások
  csak éppen
  nincs rájuk forrás
  csak éppen a lényeget hallgatja el:
  ki a kedvezményezett csoport
  és mennyit kell áldoznia a többinek?!

  a sorkatonaság
  az eu kérdés
  a plebsznek szól a cigánykérdés is
  még akkor is, ha ez az a programban kozmetikázottan olvasható is”
 • 73. Goldmund 2010. február 08. 11:29
  „Még egy megjegyzés:
  "plebsnek írott kiskáté" - írod érezhető gúnnyal.

  Nem! Egy 88 oldalas, sűrűn teleírt fogalmazvány SOHA NEM A PLEBSNEK ÍRÓDIK! Hanem annak, aki hajlandó időt és szellemi erőfeszítést szánni arra, hogy eldöntse, kire fog szavazni.
  Pont a két nagy párt, amelyik pármondatos szlogenekkel próbál operálni: ŐK SZÓLNAK A PLEBSHEZ!”
 • 72. Goldmund 2010. február 08. 11:19
  „Öööööö, hogy érted, hogy a sorkatonaságról a Jobbik hallgat?
  Hazánkban évek óta nincs sorkatonai szolgálat. Ha ezt így akarja egy párt hagyni, nyilván nincs mit írnia róla. Ennyi erővel azt is írhatnád, hogy hallgatnak arról, vajon a Föld forog a Nap körül, vagy fordítva.

  A Gripenekről pedig szól, amint idéztem is a 70.hsz-ban. Csakhogy - és itt csúsztat akinemfél fórumtárs - szó sincs sürgős beszerzésről, hanem mint egy távolabbi, a lehetőségek függvényében megvalósítandó elképzelést említi.

  A Jobbik ki van kiáltva patás ördögnek, a demokrácia ellenségének. A programjukból pedig kiderül, hogy mindez csak a megtévesztett vagy érdekből hazudó közszereplők, újságírók véleménye. Ami pedig külön kiemelendő: ők közzétették részletes programjukat. Nem olyanok szerepelnek benne, hogy "minden adót csökkentünk, de mindenkinek többet adunk", amit a két nagy párttól megszoktunk.”
 • 71. Eva- 2010. február 08. 07:40
  „70-hez

  "És szinte mindenhol realista megközelítést érzek,"

  olvasható a plebsnek írott kiskáté/58 pont/ is
  "7. Mi a Jobbik véleménye az Európai Unióról?
  A mi Európánk nem a jelenlegi föderális, a nemzeteket eltaposó EU, hanem a Nemzetek Európája. Leginkább az EU-realista kifejezés illik ránk. Reálisan látjuk, hogy ez az EU nem vezet sehová, csak a szétesésbe. Ezzel szemben a nemzetek szabad együttműködésén és egyenlőségén alapuló összefogást maximálisan támogatjuk."

  "14. Kik lehetnek a Jobbik külpolitikai partnerei Európában?
  Az EU-ban számos olyan párt van, szinte minden országban, amely a Nemzetek Európája koncepció híve, ahogy mi is. Velük tudunk és kell együttműködni. A Jobbik együttműködési szerződést kötött 4 nemzeti érzelmű európai parlamenti párttal (francia-Front National, olasz-Fiamma Tricolore, svéd-Nationaldemokraten, belga-Le Front National), létrehozván az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét. A Jobbik nemzetközi erejét az is mutatja, hogy a dokumentumot 2009 október 24-én Budapesten írták alá a pártok képviselői. A csatlakozott pártok mellett számos más párt jelezte csatlakozási szándékát."

  "28. A Jobbik kiléptetné az országot az Európa Unióból?
  Az Unióban lenni nem lehet kényszer. Akkor kell ott maradnunk, ha azzal jól járunk, ha hasznunkra van. Ha nem, akkor nem tartjuk elképzelhetetlennek a kilépést sem. Az európai együttműködés szükségszerű, de a jelenlegi EU nem vezet sehová. Az is lehet, hogy hamarabb összeomlik, minthogy mi kilépnénk.

  29. Hol keresne kereskedelmi partnereket a Jobbik?
  A magyar gazdaság egyik legalapvetőbb problémája a hazai és a külföldi piacainak elvesztése. Jelenleg a kereskedelmünk nagy része az EU-val folyik, amely nagyon sebezhetővé tesz bennünket. A Jobbik keleti irányváltást tart szükségesnek a piacszerzés terén. Japán, Kína, Oroszország, India, Irán és az arab világ lehetnek azok a növekvő igényű országok, amelyek piacot, és ezáltal munkahelyeket adhatnak Magyarországnak. "

  a kiskáté hallgat a Grippen és egyéb más eszközökről, csakúgy, mint a sorkatonaságról Vajon miért?!”
 • 70. Goldmund 2010. február 07. 23:39
  „51. akinemfél 2010.02.05. 10:49
  akinemfél:
  "Te még mindig nem olvastad el a Jobbik programját ! Ejnye-bejnye...
  Kizárolag a Jobbik ígéri,hogy lesz kotelezo sorkatonai szolgálat és nem csak férfiaknak (www.jobbik.hu,Program 71.oldala),"

  Megnéztem, ott nem szerepel ilyen. Máshol sem találtam ilyet.

  akinemfél:
  "kizárolag a Jobbik szerint sukséges surgosen beszerezni pl. 30 darab Gripen vadászgépet,ami
  7 évi olyan ingatalanadobol lenne beszerezheto,amit Bajnai tervezett (72.oldal),"

  A 30 Gripen beszerzése így van leírva:
  "A fejlesztés lehetséges változatainak figyelembevételével elérhető lenne, hogy a légierő 3-5 éven belül rendelkezzen mintegy 30 db harci repülőgéppel (Gripen, MIG-29) és 24-24 harci-, illetve szállító helikopterrel (MI-8, MI-24D)."
  Tehát inkább csak utal a lehetőségre, és szó sincs SÜRGŐS beszerzésről.

  akinemfél:
  "kizárolag a Jobbik akar nyiltan szakítani az EU-val és gyakorlatilag hadat uzenni Ausztriának,Franciaországnak,Németországnak (lásd pl. 10.oldal,20.oldal,stb.),
  kizárolag a Jobbik akar ujra Keleti orientáciot a gazdaságnak,és errol egy egész fejezet szol a programban,
  tehát 20 év után újra az orosz medve barátai leszunk."

  A 20. oldalon ezt olvastam:
  "A csatlakozási szerződés hátrányos pontjait felülvizsgáljuk. A külföldiek és jogi személyek földtulajdonszerzési tilalmát fenntartjuk 2011 után is, akár EU-tagságunk megkérdőjelezése árán is."
  Ez azért nem nyílt szakítás, inkább a csatlakozás kabátjának újragombolása. Üzenete: ha kellünk nektek így is, OK; ha nem, akkor befejeztük. Hadat üzenésről végképp nincs szó semelyik országnak.
  Keleti orientáció: Az orosz medve helyett itt a fejlődő ázsiai országokra helyezi a hangsúlyt, amellett, hgy elismeri Oroszország gazdasági erejét is - ami valljuk be, realista meggyőződésre utal.

  Akinemfél! Hozzászólásodnak egyetlen értelme volt: ha nem is végig a 88 oldalt, de vázlatosan elég sokat elolvastam a Jobbik programjából. És szinte mindenhol realista megközelítést érzek, ellentétben egy másik párt "ha hatalomra jutunk, mindenkinek két marokkal osztunk" jellegű "programjával".”
 • 69. Goldmund 2010. február 07. 23:02
  „A fent reklámozott internetes tesztben egy hibát már találtam.
  Őszerintük a Jobbik ellenzi a paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítását, pedig a Jobbik honlapján levő 88 oldalas programban ez áll: "A Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítása mellett támogatjuk annak új blokkal való bővítését, részben a hazai uránérckészletre alapozva."”
 • 68. nüs 2010. február 07. 08:05
  „Súlyos csúsztatások és hazugságok a Szonda Ipsos felmérésében

  http://szentkoronaradio.com/belfold/2010_02_05_sulyos-csusztatasok-es-hazugsagok-a-szonda-ipsos-felmereseben”
 • 67. meir 2010. február 06. 19:08
  „Ajjjjjjveeeeeeeee!!!!
  egy ujabb valasztas amelyik lesullyedni latszik az utalatos hangvetelu szimpla Part csatarozasok szintjere!!!!
  de!!!-vajon tenyleg ez kell-e???”
 • 66. maradando 2010. február 06. 13:07
  „Nem pártokat kell keresni ! A Dunát-Tiszát lehettne velűk rekeszteni. "ALKALMAS,HOZZÁÉRTŐ VEZETŐKET"-inkább !”
 • 65. lótusz 2010. február 06. 12:58
  „alkotmány kimondja a haza védelme minden állampolgár kötelessége.miért jobb a nato támogatása. miért jobb az amerikai katonák ellepik országunkat. rájuk milliókat költött az állam.régen is volt honvédség. nem is voltak ilyen puhány fiatalok.”
 • 64. lótusz 2010. február 06. 11:48
  „olvastam előbb mint te. és tetszik. nem lehet engedni hazánk kirablását felvásárlását. az eu unio meg nem is kell hisz azt is izraelből irányítják.semmi hasznunk csak kárunk van belőle. lásd lisszaboni szerződés.egy hatalom irányít és a magyar nem szólhat bele. csak a jobbik.és egyre erősebb és kész.”
 • 63. t-a-ibi 2010. február 05. 21:16
  „61. hozzászólás anikusz
  Jót röhögtünk az eredményen.
  Mindenesetre nagy lóvét akasztanak érte. Igaz ezek mindig így vannak.

  Kész átverés, a szonda ipszosz (libsi-zsidó) közvéleményt elhazudó intézet.
  Ha ezekre hallgat valaki, akár a falba is verheti a fejét.”
 • 62. Eva- 2010. február 05. 19:11
  „:))

  leginkább a gondolkodásodnak megfelelő jön ki

  hogy az a párt amit preferálsz mást képvisel

  akkkor olvass több írást, nyilatkozatot tőle

  Hátha a tesz a jó.

  :))”
 • 61. anikusz 2010. február 05. 18:00
  „Sziasztok!
  Nem olvastam még vissza, de kitöltöttem az említett tesztet és magam is meglepődtem, a férjem is kitöltötte és ő is meglepődött olyan párt jött ki, amivel azthittem nem tudnék azonosulni. Nektek mi a tapasztalatotok a tesztel kapcsolatban?”
 • 60. Eva- 2010. február 05. 15:14
  „57-hez

  lehet, hogy te nem érted?

  tanulni és dolgozni mindkét típusnál kell--csak legyen hol”
 • 59. gáborgábor 2010. február 05. 14:20
  „CSAK A JOBBIK”
 • 58. Jandex 2010. február 05. 12:46
  „49. lótusz
  Na és hány bukott fideszes,kisgazda,mdf-es,miép-es stb indul a szineitekben?!
  Egy radart nem lehet építeni ebben az országban,nemhogy bevezetni a kötelező sorkatonai szolgálatot!:)))))))))”
 • 57. Angel40 2010. február 05. 12:24
  „"Az a kérdés meg nincs eldöntve máig:
  a cigányok asszimilálódjanak-e
  vagy integrálódjanak-e "

  Nem kell sem asszimilálódni, sem integrálódni, mert ezt ők nem is értik, azt kell nekik tudomásulvenni, hogy nincs olyan ország ahol tanulás és munka nélkül lehet boldogulni.”
 • 56. Eva- 2010. február 05. 11:51
  „52-höz

  mert volt amit nem értettél?! :))

  eddig a rendszerváltás idejét jelőlted meg forrásidőnek--mi változott??!

  mégsem rájuk jellemző inkább a "cigányozás", mint kollektív fellépést igénylő probléma-kezelés

  ők másként oldanák meg a mára katasztrofálissá nagyított társadalmi gondot.
  Az a kérdés meg nincs eldöntve máig:
  a cigányok asszimilálódjanak-e
  vagy integrálódjanak-e

  mindkettőhöz pénz és idő kell”
 • 55. sopronilakos55 2010. február 05. 11:30
  „Magyar Guantanamo - Törjük át a hallgatás falát!
  http://www.youtube.com/watch?v=uDYoCOb2eJY”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 23 pártot vettek nyilvántartásba

Most került be a jelölőszervezetek közé a Munkáspárt, a Jobbik és a Fidesz is. Tovább olvasom