Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Soproni szocialista jelölt egy német lapban

Reinhard Olt (FAZ) írása bevezetőjében az egyik soproni szocialista jelölt kampányáról számolt be, hangoztatva, nehéz feladatot vállalt és reménytelenül próbálkozik.

Számlák a takarékossági programért címmel terjedelmes riportban foglalkozott a közelgő magyarországi választásokkal, illetve a választási kampánnyal csütörtökön a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A konzervatív napilap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója, Reinhard Olt az írás bevezetőjében az egyik soproni szocialista jelölt kampányáról számolt be, hangoztatva, hogy nehéz feladatot vállalt.

Amikor a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének, Mesterházy Attilának a nevét említi, füttykoncert tör ki. Egyesek azt kiabálják: "Hazudik, mint Gyurcsány." Gyurcsány Ferenc öt évig volt miniszterelnök, és a magyarok négyötöde őt teszi felelőssé a rossz gazdasági helyzetért - jegyezte meg a tudósító.

A jelölt - folytatta Olt - ezután Görögországra történő utalással próbál levegőhöz jutni. Arról beszél, hogy Magyarországot ma Görögország sorsa fenyegetné, ha a szocialista párt 2009 áprilisában nem húzta volna be a vészféket.

A szocialista jelölt azonban reménytelenül próbálkozik. Felháborodottan arra emlékeztetik, hogy mindezért a lakosságnak kell meghozni az áldozatot. Valaki arra figyelmeztet, hogy több mint 1 millió adós hitelrészleteinek törlesztésével "több mint három hónapos hátralékban" van, néhány idősebb hallgatója pedig azt sérelmezi, hogy megkurtított nyugdíja "a meghaláshoz túl sok, az élethez pedig túl kevés".

Reinhard Olt szerint a szocialista választási jelöltek nem csupán Sopronban kampányolnak ilyen körülmények között. A lakosságnak alig van olyan csoportja, amely ne panaszkodna a különböző szociális juttatások, a közalkalmazotti pótlékok megvonása miatt. A kereskedelemben, a különböző szakmákban, illetve az iparban dolgozók amiatt keseregnek, hogy családjuk eltartása érdekében másodállást kell vállalniuk. A parasztok pedig a kormányt teszik felelőssé az árcsökkenések, továbbá a különböző támogatások megnyirbálása miatt.

Ezeket a panaszokat többnyire nyíltan hangoztatják és egy olyan "számlára" való utalással, amelyet mindezért a szocialistáknak áprilisban kellene megkapniuk.

Annak érdekében, hogy pártja számára mentse a még menthetőt, a szocialisták 35 éves miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila ahhoz a lakossági csoporthoz fordul, amelyről feltételezi, hogy a szocialista párt számára a leginkább visszanyerhető - a 3 millió magyar nyugdíjashoz.

Bajnai takarékossági intézkedései őket is sújtották ugyan, amióta azonban az ellenzék vezetője, Orbán Viktor arról beszélt, hogy szükség van a nyugdíjrendszernek a svéd modell alapján történő átalakítására, a szocialisták plakátjaikon "nyugdíjkatasztrófával", illetve azzal riogatnak, hogy Orbán hatalomra kerülése a nyugdíjkorhatár 70 évre történő felemelését jelentené. A konzervatívok számára nem marad más hátra, mint hogy cáfolják mindezt, és fogadkozzanak, hogy a nyugdíjasokat, továbbá az ellátó rendszereket nem érinti majd az a privatizálás, amelyet más területeken terveznek - tette hozzá a tudósító.

Reinhard Olt szerint Orbán amúgy óvatos a konkrét választási ígéretekkel. "A nemzethez intézett üzenetében" mindenekelőtt az állítólagos jobb idők mellett tett hitet - írta a tudósító, beszámolva a több között az "Új Magyarország" nevet viselő választási program fő célkitűzéseiről.

Orbán - mint írta - a médiában ma szinte mindenütt jelen van. Csaknem minden nap új témát vet fel, a részleteket azonban homályban hagyja. A tudósító szerint kettős kihívás előtt áll. Ha a következő törvényhozási ciklusban az általa és pártja által kommunikált "mélyreható társadalmi megújulást" végre akarja hajtani, nem elég csupán arra törekednie, hogy másodszor is miniszterelnök legyen. Az április 11-re és április 25-re előirányzott két választási fordulóban el kell érnie, hogy pártja egyedül kormányozhasson - hangoztatta Reinhard Olt, emlékeztetve arra, hogy Orbán kizárja a szélsőjobboldali Jobbikkal való koalíciót.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. HR_XAR 2010. március 30. 07:42
  „Hm, ahogy mondtam fanatizmus. Amúgy meg ugyanazt csinálja, mint anno Hitler németországban. Izgatta az is a népet, és milliónyi halottat, romba döntött városokat adott cserébe. Orbán mit fog? Tönkretett országot? Még jobban kizsákmányolt embereket? 1 millióval kevesebb munkahelyet?”
 • 30. GYMS 2010. március 28. 21:41
  „Lya...ojan... :)”
 • 29. laposibenö 2010. március 28. 18:18
  „Szerintem se ojan mint a kifejlett státiumában. Csak a demokrácia elenes lépései kezdenek valami hasonló érzéseket kellteni!”
 • 28. GYMS 2010. március 28. 17:27
  „A "köd" annak az elméjét borítja, aki szerint Orbánt Hitlerhez hasonlítani normális dolog.
  Ad1,2,3,4,5,6...”
 • 27. HR_XAR 2010. március 27. 18:54
  „A ködjeid miatt vagy fanatikus ad 1. Ad 2, hogy aktívan a védelmére kelsz kikérve magadnak majdnemhogy :) Egyébként meg csak a vak és a fanatikus nem veszi észre ...”
 • 26. GYMS 2010. március 27. 18:32
  „24!

  Attól lennék fanatikus, hogy elutasítom, ha valaki Orbánt Hitlerhez hasonlítja? Elképesztő alak vagy... :)”
 • 25. HR_XAR 2010. március 26. 22:58
  „Egyébként kedves moderátor, az a 3 millió, amit írtam az valóban 130 milla, vagy nem tetszik az igazság?”
 • 24. HR_XAR 2010. március 26. 22:55
  „Fájdalmas beismerni, sajnálom. Fanatikus vagy, de nem baj. Hülyékre is szükség van az országban, az ilyenekből farag magának bólógató kutyát O.V.”
 • 23. GYMS 2010. március 26. 22:28
  „23.!
  Aki védelmez egy olyan álláspontot, miszerint O.V. olyan, mint Hitler, azzal nekem beszédem nincs. Szevasz.”
 • 22. HR_XAR 2010. március 26. 18:30
  „GYMS

  Igenis a beszédeiben ugyanolyan, mint Hitler, csak van egy fogalom ami miatt nem veszed észre: elvakultság. Tudod, aki fanatikus, de legfőképp beetethető, az meg is érdemli azt a sötét korszakot, ami a Fidesszel fog bekövetkezni.

  Orbánnak pedig ma, ahogy néztem a médiát, legalább 5 eset történt zsinórban, ami jogsértő magatartást mutat. Ó és ne felejtsük el, hogy semmi tényleges program nincs az üres ígéretei mögött. Az emberek manipulálhatók a nagy szavakkal, mert saját eszük nincs ilyenkor. Amíg az embert úgy lehet manipulálni, ahogy Orbán teszi, meg a jobbikosok, addig megérdemli a magyar a sorsát.”
 • 21. GYMS 2010. március 26. 10:19
  „20.!

  1. Talán ettől még nem kéne Hitlerhez hasonlítani...
  2. A fiam iskolájában az EP-választások előtt kampányolt Habsburg György...érdekes, annak mintha nem lett volna semmiféle visszhangja... vajon miért?
  3. Ezt a linket tekintsd meg, aztán majd rájössz arra, hogy "iskolai kampány" tekintetében az MSZP alulmúlhatatlan:
  http://mkdsz.hu/content/view/907/226/
  4. Tanulj meg helyesen írni!

  -rádaásul=ráadásul
  -tekintetel= tekintettel
  -megálapítottaz= megállapította az
  -iskolába=iskolában
  -elitélendö=elítélendő
  -fojtathassa= folytathassa
  -továbi=további
  -jogsértésttöl=jogsértéstől
  -ere= erre
  -jogálami=jogállami
  -figyelman kivül= figyelmen kívül

  Ez azonban nem minden, mert a vesszőhibáidat, meg a stilisztikai pongyolaságaidat FIGYELMEN KÍVÜL hagytam! :)”
 • 20. laposibenö 2010. március 26. 00:25
  „20 Rádaásul már nincs tekintetel még a gyermekek lelkivilágára sem. Ugyanis megálapítottaz OVB hogy Orbán jogsértést követett el mert iskolába kampányolt. Hogy ezt az elitélendö cselekedeteit ne fojtathassa el is tiltották a továbi jogsértésttöl. Remélhetőleg ere nem azt mondja majd hogy oszt jónapot! Mert a jogálami normák még egyelőre mindenkire kötelezőek! Még ha a Fidesz rajongók ezt már nagyon is kezdik figyelman kivül hagyni!”
 • 19. GYMS 2010. március 25. 23:42
  „8.! (HR_XAR)

  Ezt írod: "...Orbán uszít, a Hitler 1936-38 közötti beszédeire hajaz..."

  Ja... a nénikéd meg a spájzban kenyeret vajaz. (Ennyre lehet téged komolyan venni. :)”
 • 18. laposibenö 2010. március 25. 22:59
  „Én inkáb foglalkoznék a helyetekben a cik Orbánnal kapcsolatos részével Fideszeskéim! Na az a homáj úgy látszik már rendesen terjed köztetek. A meccs még nincs lefujva!”
 • 17. vimvirepellere 2010. március 25. 22:47
  „hüje kirájj :) :)”
 • 16. lacim6 2010. március 25. 22:32
  „14. hozzászólás laposibenö :DDDDDDDDDDD”
 • 15. vimvirepellere 2010. március 25. 22:24
  „Akadájozzuk meg :) :) Akadáj pájára velük. Jukas garast se nkik:) :) Koala íciót nekik :) ahhaaaaaahaaa :) :)”
 • 14. laposibenö 2010. március 25. 22:17
  „Mindenki tudaj hogy egy tőröl fakadtok! Akadájozzuk meg a Fidesz-Jobbik koalaciót! Akinek fontos a szabadság aki nem akar Orbán királyságot akinek fontos a kiszámithato jövő az mind menjen szavazni. Az egyetlen demokratikus választás az MSZP!”
 • 13. akinemfél 2010. március 25. 21:20
  „De a Jobbik a Fidesszel valo koaliciora készul,ez világosan látszik a Jobbik programjábol -www.jobbik.hu-.
  Sot,ha nem lett volna a szonok mogott egy bajuszos gárdista ruhába oltozott ficko,akkor a vasárnapi gyori Jobbikos rendezvényen azt hittem volna,hogy Orbán Viktor beszél és nem Vona Gábor.
  Már most annyira finomított a Jobbik a stílusán,hogy nyugodtan beléphetne az osszes Jobbikos a Fideszbe.
  A szoban kozolt program és az írásban kozolt program kozott oriásira nott a kulonbség a Jobbiknál.
  A Jobbik a Fidesz programját támogatja. Nézd meg a gyori Vona beszédet az interneten !
  A Jobbik szoban már Fideszes lett.
  Persze az arctalan Jobbiknál ki tudja mi lesz holnap ?
  A CEL A HATALOM,A POLITIKABOL GAZDAGODAS - A JOBBIKOSOKNAL IS ?”
 • 12. Csetneky 2010. március 25. 20:11
  „6. sparkling

  istván51-nek is! :)”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: elfogadhatatlan a gázáremelés

Elfogadhatatlannak tartja a Fidesz, hogy a választások előtt két héttel újabb gázáremelésre készül a… Tovább olvasom