Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Sólyom László a választás tétjéről

"A változás szükségét mindenki érzi - és sok politikus is tudja, hogy mit akarnak az emberek.

Sólyom László pénteken közleményben jelentette be, hogy árpilis 11-ére tűzte ki az országgyűlési képviselők választásának első fordulóját.
Az államfő újévi beszédében úgy fogalmazott: "Magyarország is nagyon megérett már a megújulásra. S mivel 2010 választási év lesz - az új esztendő alkalmat kínál a politikában és a közügyekben is az újrakezdésre".

"A változás szükségét mindenki érzi - és sok politikus is tudja, hogy mit akarnak az emberek. Ezért aztán a megújulás, az új irány, az új kiegyezés, az újjáépítés és így tovább, gyakran hallott jelszó lett. Az ünnep magasából azonban a megújulásnak egy ennél teljesebb képe látszik" - mondta.

"A politika része, sőt szükséges alkotórésze az újrakezdésnek. De csalódni fog, aki az újat, s az ahhoz képzelt jót csakis kívülről, a politikától várja" - jelentette ki, megjegyezve, hogy a kilencvenes évek elején sokan képzelték, hogy a rendszerváltás önmagában meghozza a nyugati életszínvonalat és "keserves kiábrándulás lett a vége".

Felhívta a figyelmet arra: "a választás nagy esély, ám csupán a kezdet".
"Hiszen a lényege a változtatás lehetősége, ezért is nyújt reményt. Hogy a remények beteljesednek-e, a folytatáskor válik majd el. De ehhez mindenkinek hozzá kell járulnia a maga területén, legyen az munkahely, család, vagy a közélet" - mondta.

Emlékeztetett rá: négy évvel ezelőtti újévi beszédében (2006 szintén választási év volt) azt mondta, hogy a felelős ember ad magára, alaposan megvizsgálja az ígéretek és ígérgetők hitelességét és "mérlegeli azt is, milyen teljesítményt nyújtottak, hová juttatták az országot azok, akik korábban már kormányoztak, és akik nem, azoknak van-e fedezetük, képességük a jelszavak valóra váltására".

"Azt hiszem, mára sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Megéreztük, hogy választási döntésünknek súlya van. Olyan következményekkel jár, amelyek bizony nemcsak a négy éves ciklusra, de annál is tovább érnek. Megtapasztalhattuk saját erőnket, a választópolgárok erejét. Csak az utóbbi években is minden országos szavazás - a népszavazás, az európai parlamenti választások - jelentős politikai változásokat indítottak el" - fogalmazott.

Sólyom László szerint tehát "felelőssége teljes tudatában kell döntenie minden választópolgárnak arról, kinek ad felhatalmazást".

"Az állammal szembeni elvárások és a feladatok világosak: közbiztonság, a törvényes rend garantálása; a gazdaság olyan szabályozása, hogy biztonságosan fejlődjön és adjon munkát, a szegénység enyhítése, az ország tekintélyének helyreállítása a világban" - fűzte hozzá.

Az elnök kitért arra is, hogy "vannak azonban olyan feltétlenül szükséges változások, amelyeket semmilyen kormány nem tud véghezvinni az emberek, a mi közreműködésünk nélkül", példaként a korrupció visszaszorítását említette, amelyben "fuldoklik ma az ország".

Olvasóink írták

 • 1. gjozsi88 2010. január 22. 17:13
  „"Sólyom László szerint tehát "felelőssége teljes tudatában kell döntenie minden választópolgárnak arról, kinek ad felhatalmazást".

  Akkor szólni kellene a Fidesznek is, hogy mondja meg végre, hogy milyen intézkedésekkel szeretné javítani az ország helyzetét!
  Mert a "más irányról" annyit tudunk, hogy más, de azt nem ,hogy merre van!!!
  Álmokat vágyakat óvodás gyerek is képes megfogalmazni!Egy kormányra készülő párttól ennél több kellene, hogy "felelősségünk tudatában" tudjunk dönteni!
  A gyakorlati megvalósíthatósággal, eszközökkel, azok hatásaival azonban soha nem állt elő a jobboldal!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP Etikai kódex: Látványos gesztusok helyett érdemi lépéseket!

A Lehet Más a Politika győri szervezete üdvözli a polgármester kezdeményezését, a győri választási… Tovább olvasom