Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Nagyjából ötven szocialista polgármester van az országban

Nagyjából harmadára csökkent az MSZP-s településvezetők száma az országban; mintegy 50 településen győzött szocialista polgármester. A települések között csak egy megyei jogú város van. Tóth Józsefből két polgármestere is van az MSZP-nek.
Az Országos Választási Iroda összesítése szerint 49 településen vagy fővárosi kerületben szerezte meg a városvezetői széket szocialista polgármesterjelölt. A legtöbb polgármesteri helyet, összesen kilencet - beleértve a tízezer fő alatti településeket is - Borsod Abaúj Zemplén megyében gyűjtötte be az MSZP, ahol a szocialistákat a tavaszi országgyűlési választáson a Jobbik is megelőzte. Ezek közé tartozik egyebek mellett Kazincbarcika, ahol Szitka Péter, és Sajószetpéter, ahol Faragó Péter tudta megőrizni posztját. Tiszaújvároson is újra szocialista polgármestert választottak, a visszavonult Koscsó Lajos után Bráz György korábbi alpolgármester lépett egyel előrébb.

Szintén MSZP-s vezetője lett a borsod megyei Cserétének, Igricinek, Ricsének és Farkaslyuknak. Az alsógagyi szocialista polgármesterjelölt kihívó nélkül 64 szavazattal nyert. Borsodban szoros eredmény mellett nem tudott győzni az MSZP által az egyik nagy esélyesnek tartott Káli Sándor, aki nyolc éven át volt Miskolc polgármestere, a jövőben nem lesz a tagja a városi közgyűlésnek.

A polgármesterek szempontjából az MSZP második legsikeresebb megyéje Hajdú-Bihar, ahol öt polgármesterük van: Nyírmartonfalván, Hajdúdorogon, Bagaméron, Sárándon és Polgáron. Utóbbiban Tóth József újrázott, aki névrokona a XIII. kerületben vasárnap ötödszörre is megválasztott Tóth Józsefnek.

Budapesten 2006-ban még 13 kerületben győzött közösen az MSZP és az SZDSZ. A fővárosban most Tóth Józsefen kívül Gajda Péter Kispesten, Szabados Ákos pedig Pesterzsébeten tudta megőrizni a polgármesteri széket. Szintén győzött az MSZP támogatásával induló független Geiger Ferenc Soroksáron, de a mindössze 81 szavazatnyi különbség miatt a Fidesz elképzelhető, hogy kezdeményezi a voksok újraszámolását. Nem tudott nyerni Molnár Gyula, aki nyolc éve vezette Újbudát. A szocialisták szerint befolyásolhatta az eredményt, hogy a politikust a választás előtti héten idézték be a Központi Nyomozó Főügyészségre egy ingatlan eladása miatt. Elveszítette az MSZP Terézváros és Erzsébetváros irányítását is, utóbbit Hunvald György vezette, aki 2009 februárja óta előzetes letartóztatásban van.

Az MTI úgy tudja, a szocialisták nem számoltak azzal, hogy meg tudják tartani a XVIII. kerületet, melyet 16 éve Mester László vezetett MSZP-s polgármesterként. A politikus hosszas belső viták után, viszonylag váratlanul, júliusban döntött úgy, hogy nem indul újra. Hasonló volt a helyzet a XV. kerületben, melynek 14 éven keresztül Hajdu László volt a vezetője, aki most az MSZP-vel szemben, független polgármester-jelöltként indult.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy, Heves, Nógrád és Csongrád megyében három-három polgármesteri helyet szerzett meg az MSZP. Szegeden Botka Lászlót harmadszorra - ez az egyetlen szocialista vezetésű megye jogú város -, Szentesen Szirbik Imrét és Makón Buzás Pétert pedig ötödszörre választották újra. Pest megyében, Fejérben, Komárom-Esztergomban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében az MSZP-nek két-két polgármestere nyert. Közéjük tartozik Tittmann János, aki 16 éve vezeti Dorogot és vasárnap kétharmaddal választották újra, valamint Molnár Péter, aki harmadik alkalommal győzött Újszászon.

Pest megyében is lesz újraszámlálás: Bóth János Vác volt szocialista polgármestere 127 szavazattal kapott ki kihívójától, ezért kezdeményezte az eljárást. Több olyan megye is van, ahol a szocialista párt csak egy településen nyerte el a polgármesteri posztot. Ilyen Bács-Kiskun, Békés, Vas, Veszprém és Zala. Ajkán Schwartz Béla harmadszor is győzni tudott, Zalaszentgróton pedig Baracskai József olyan polgármesterrel szemben nyert, aki húsz éve irányította a települést.

Vas megyében a szocialista várakozásokkal ellentétben Ipkovich György alulmaradt fideszes kihívójával szemben.

Somogyban, Tolnában és Győr-Moson-Sopron megyében nincs saját polgármestere az MSZP-nek. Somogyban Marcali, Győr-Moson-Sopron megyében pedig Kóny településvezetője győzni tudott ugyan, de mindketten független jelöltek voltak, szocialista támogatással.

Somogyban és Tolnában is indult vezető szocialista politikus: Kaposváron Szita Károly fideszes polgármester 77, míg Lampert Mónika korábbi szocialista miniszter 15 százalékot kapott. Szekszárdon pedig Horváth Istvánt, a Fidesz polgármesterét választották újra, kihívója Harangozó Tamás, az MSZP elnökségi tagja harminc százalékot ért el.

Olvasóink írták

  • 1. jörg 2010. október 05. 12:53
    „Fideszesből meg 596.
    49:596
    Ennyi.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselők a megyei önkormányzatokban

Összegyűjtöttük: nézze meg kik képviselik önt a jövőben az önkormányzatokban! Tovább olvasom