Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Mit akar a Jobbik a gazdasággal?

"A több mint 50 százalékban magyar beszállítótól származó árut feldolgozó, termelő tevékenységet folytató cégeket fogjuk támogatni" – olvasható a programban.

Viszonylag részletes programmal állt elő a Jobbik a gazdaságot illetően. Bár egyes publicisták a Jobbikot korábban multiellenes retorikája kapcsán „balos pártnak" nevezték, ám a programból világosan kitűnik, hogy erről szó nincs - olvasható az fn összeállításában.

Néhány irreális és ellentmondásos elemtől eltekintve a programban egy-két esetben a Fidesz ötleteire ismerhetünk rá, hagyományos értelemben vett baloldali elemet a dokumentum alig tartalmaz.

Alacsonyabb adók, nagyobb állami szerepvállalás

Nem vonta ki magát a korszellem alól a Jobbik, amikor meghirdette a programjában az adó-, járulékcsökkentést. „A munkát sújtó adóterheket és járulékokat jelentős mértékben csökkentjük, amelytől többek között a gazdaság kifehéredését, középtávon az állami bevételek növekedését várjuk" – olvasható a Jobbik programjában – ehhez hasonló mondatok hallhatók régóta a fideszes politikusoktól is, s az álláspontot – egyesek szerint csak elvben, mások szerint gyakorlatban is - osztják a meghatározó szocialista politikusok is.

Egy szélsőséges, növekvő egyenlőtlenséggel sújtott társadalomban minden adó- és járulékcsökkentést hirdető stratégia a vesztes többség reprodukciós katasztrófáját siettető elképzelés" – írja mindezzel szemben a jobboldali érzületű ideológusként számon tartott Bogár László professzor „Nemzet-programjában".

Úgy tűnik azonban, a politológusok által „rendszerkritikusként" emlegetett Jobbik inkább a főáramú állásponthoz igazodik – legalábbis ebben.

Az adócsökkentés mellett a párt mindazonáltal megígéri az állam nagyobb gazdasági szerepvállalását. „A stratégiai területeken, a közszolgáltatásokban és a természetes monopóliumokban még meglévő állami vállalatokat megtartjuk, az elherdáltakat visszaszerezzük", „kulcsfontosságú ágazatokban – stratégiai befektetőként – vállalkozásokat indítunk", „ a csődhelyzet közelébe került, stratégiai fontosságú (..) üzemeket egyedi elbírálás alapján, állami beavatkozással támogatjuk a talpra állás érdekében".

A program tehát az adózás (bevételek) szempontjából kisebb, az állam gazdasági szerepvállalása (kiadások) szempontjából nagyobb államot szeretne. Ez abban az esetben nem ellentmondás, ha az adócsökkentés bevételnövekedést okoz, márpedig a Jobbik – akárcsak a Fidesz - így érvel.

A program nem szól arról, mi tenne a Jobbik, ha ezen politikák alapján hozott konkrét intézkedések némelyikét az unió versenytorzítónak minősítené.

Ugyancsak a kiadási oldalt terhelné, s az állam nagyobb gazdasági szerepvállalásáról szólna, hogy országos bérlakás-építési programot indítanának el, amely szándéka szerint magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásoknak nyújtana munkát.

Növekvő és csökkenő szja

„Társadalmi igazságossága miatt kitartunk a sávos adózás mellett, annak progresszivitását tovább növeljük, a sávhatárok jelentős megemelésével együtt" – ígéri meg az szja-kulcsok megemelését a Jobbik, bár pár oldallal korábban a munkát terhelő adók csökkentését helyezi kilátásba. Igaz, a sávhatárok megemelése maga fölfogható adócsökkentésnek, ám ezzel együtt is némileg homályos, mit is akar a Jobbik valójában az szja-val.

„Magyar elkötelezettségű bankrendszer"

„A magyar kisemberek tulajdonában lévő takarékszövetkezeteket és hitelszövetkezeteket mind anyagilag, mind szervezetileg megerősítjük, hogy tevékenységükkel ismét lefedjék a vidék Magyarországát" – visszhangozza a program a Fidesz már ismert törekvését (erről olvasóink néhány hónapja Matolcsy Györggyel készített interjúnkban olvashattak). Lecserélnék a Magyar Fejlesztési Bank menedzsmentjét, s a vállalatot átkeresztelnék „Magyar Bankká". A Magyar Bankon keresztül a lakosság államilag támogatott, kedvezményes, hosszú lejáratú lakáshiteleket vehetne fel.

Multiellenes passzusok

Imázsához képest visszafogottan multiellenes a párt a programja szerint, hiszen némely multicégeknek állami támogatást ígér. „Kizárólag a magas hozzáadott értékkel rendelkező és a több mint 50 százalékban magyar beszállítótól származó árut feldolgozó, termelő tevékenységet folytató cégeket fogjuk támogatni" – olvasható a programban. Arról a problémáról azonban a dokumentum nem szól, amelyről az Állami Számvevőszék viszont korábban részletesen. „Nagyban rontja a nagyvállalkozásoknak nyújtott támogatások hatékonyságát, hogy nem lehet kikötni a magyar beszállítói hányad mértékét, ezt a WTO (World Trade Organization – Kereskedelmi Világszervezet) tiltja" – írta az ÁSZ.

A program a multik által használt adókiskapuk bezárását, és a magyar kkv-k megerősítését ígéri. A párt szerint ez utóbbival elérhető, hogy „az esélyegyenlőség megteremtése miatt az országból esetleg kivonuló multinacionális vállalatok helyét a versenyképessé tett magyar vállalkozások hónapokon belül betöltik".

A program nem hoz példákat, így csak találgatni lehet, vajon melyik magyar kkv venné át például Magyarország GDP-jének (bruttó hazai termékének) csaknem a 6 százalékát megtermelő, s a magyar export mintegy 7,5 százalékát szolgáltató Audi Hungaria helyét (hónapokon belül).

Továbi részletek >>

Olvasóink írták

108 hozzászólás
 • 108. gjozsi88 2010. január 27. 15:46
  „info2009!
  Az ország kiárusításával kicsit elkéstél, ugyanis derék honpolgáraink kétszer annyi adósságot halmozott fel, mint az egész állami szektor!!
  Most nincs több hitel, kitört belöletek a lázadás!!
  Kissé nevetséges!
  Ha a multi kiviszi a munkát, mert ö biztosítja a piacot, vissza züllesztitek az országot a múlt század közepén lévő albán szintre!!”
 • 107. info2009* 2010. január 26. 18:26
  „Aki a sajat orszaganak az erdeket nezi, nem sokaig marad az elok soraban. Erre teny Hollandia es Ausztria. A Jobbik kepviseloi nagyon bator emberek, es Magyarorszag UTOLSO lehetosege a fennmaradasra. Itt nem arrol van szo hogy kit hivnak jobb es baloldalnak (hiszen az MSZP jobboldali a FIDESZ baloldali politikat folytat annak ellenere, hogy a masik paholyban ulnek), itt a Magyar Nemzet egysegesiteserol es megmaradasarol van szo. Valaki, aki nem akarja az egesz orszagot kiarusitani (mar ami meg megmaradt).

  Ha a valasztasokat "kreativan" fogjak kezelni Brusszel segitsegevel, akkor Bokros lesz a Miniszterelnok...”
 • 106. load 2010. január 26. 01:49
  „105. t-a-ibi
  Közvélemény kutatást már rengetegen nyertek Magyarországon.
  Országgyűlési választást még alig csak néhányan.”
 • 105. t-a-ibi 2010. január 25. 22:07
  „A szekér pedig halad,...

  Jobb- még jobb---a leg JOBBIK M. M.
  Jobb- még jobb-----VONA GÁBOR

  Lehet hurrogni, elvtársak és libsik
  A tények-tények

  A TV2.hu olvasóinak 59%-a szerint Vona Gábor lenne a legalkalmasabb kormányfő

  A TV2.hu szavazást hírdetett. Kérdésük, hogy ki lenne a legalkalmasabb miniszterelnöknek. Nos, a kereskedelmi csatorna honlapjának olvasói szerint Vona Gábor, a Jobbik kormányfő-jelöltje a legalkalmasabb személy hazánk vezetésére. Beszédes, hogy Orbán Viktor mindössze 24%-ot kapott, miközben Vona fölényesen, 59%-kal vezeti a szavazást.”
 • 104. load 2010. január 25. 09:43
  „103. t-a-ibi
  Egyetértek.
  Ezeket az intézkedéseket már régen meg kellett volna hozni!
  Akkor nem tartanánk itt, nem lennénk az IMF köldökzsinórjára kötve.”
 • 103. t-a-ibi 2010. január 24. 17:22
  „Lehet választani!

  Na a bokros beindult, ahogy zsidó- gazdái elvárják!

  Tandíjat vezetne be a felsőoktatásban, megadóztatná a minimálbért és megszüntetné a falusi önkormányzatokat az MDF. A párt választási programját Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt ismertette.
  A Horn-kormány volt pénzügyminisztere újra bevezetné a szocialista járási rendszert, ide kerülnének át például az iskolák is, a tandíjat pedig csak kevés egyetemistától illetve főiskolástól vállalná át az állam.

  A csomagban szerepel még, hogy a megújuló demokrata fórum 10 százalékos adót vetne ki a minimálbérre és újra bevezetnék a tételes egészségügyi hozzájárulást. Ezt a közterhet - amelynek mértékét egyelőre nem árulták el - az egyetemistáknak, főiskolásoknak és a nyugdíjasoknak is fizetnie kellene.
  Az MDF vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy önállóan indulnak a választásokon.
  Meg az is, hogy néhol a szadesz-el!”
 • 102. t-a-ibi 2010. január 23. 01:21
  „101. hozzászólás load

  Úgy van és így a jó!”
 • 101. load 2010. január 23. 01:08
  „100. t-a-ibi
  De gustibus non est disputandum, mondja a jó latin közmondás és én itt ezt be is fejezném.”
 • 100. t-a-ibi 2010. január 23. 01:02
  „98. hozzászólás load

  volt zsinagóga.
  Egyébként ezeknél 30 egyednek is építettek újat. Akkor miért nyivákolnak.
  Nincs énnekem semmi bajom velük, de ha nem tetszik, hogy ez Keresztény Magyar föld, menjenek oda amit elraboltak.
  Komolyan, soha ki nem ejteném a számon ezeket.”
 • 99. load 2010. január 23. 00:51
  „94. magzol
  "Egyedül a Jobbik veti fel a valós problémákat és egyedül a Jobbik ad rá válaszokat!"
  Igen, és az benne a bravúr, hogy a válasz már önmagában is egy probléma.”
 • 98. load 2010. január 23. 00:42
  „95. t-a-ibi
  Ez csupán jóizlés kérdése.
  Aki zsidózik, az ne menjen zsinagógába kampányolni!
  Miért olyan nehéz ezt megérteni?”
 • 97. load 2010. január 23. 00:40
  „96. info2009*
  Csak el ne kezd bebizonyítani, hogy Ausztriában az FPÖ és személyesen Jörg Haider szorította rá a multikat az adófizetésre!”
 • 96. info2009* 2010. január 22. 23:36
  „Az egesz Europaban ilyen iranyu a tendecia. Mindenki kezdi felfogni, hogy a sajat erdekek megvedese az egyetlen ut a nemzet/orszag megmaradasanak. Az osztrakok mar regota propagaljak a "Vegy osztrak arut" preferenciat, illetve nagy megrendeleseknel osztrak beszallitok kapjak az uzletet. Naluk nincs Cora, Tesco, Auchan stb. Ausztriaban a nagy kulfoldi multik nyeresegadot fizetnek stb. Szoval mindenki jol gondolja meg, hogu kira szavaz, mert a Fidesz ugyanaz mint a tobbi.”
 • 95. t-a-ibi 2010. január 22. 19:51
  „Mivel kampány van idetartozik.

  Az esztergomi önkormányzat zsidó szervezetek tiltakozása nyomán nem engedi a Jobbiknak, hogy az egykori zsinagógában kampányrendezvényt tartson.

  Ki az antiszemita a kirekesztő?- örökké gyűlölködnek, hiszen a génjeikben van.
  Keresztény Magyar földön egy kis-létszámú ázsiai egylet tagjai döntik el ki hol kampányolhat.
  Úgy érzem sokunk akarata kell, hogy legyen a szabad Magyar haza.
  45-évig nyögtük az egyik elnyomást kitakarodtak, de elvárjuk mások is tegyék ezt!
  Aki nem tartja tiszteletben az őseinkről ránk-hagyott szülőföldet, fogja a bőröndjét és ellehet menni.”
 • 94. magzol 2010. január 22. 19:33
  „Egyedül a Jobbik veti fel a valós problémákat és egyedül a Jobbik ad rá válaszokat!
  Legyen szó gazdaságról, agráriumról, demográfiáról, oktatásról stb... Mástól még gyökeres változást hozó és megvalósítható programot még nem láttam.

  Jöjjön és győzzön végre a Jobbik!”
 • 93. magzol 2010. január 22. 19:33
  „Egyedül a Jobbik veti fel a valós problémákat és egyedül a Jobbik ad rá válaszokat!
  Legyen szó gazdaságról, agráriumról, demográfiáról, oktatásról stb... Mástól még gyökeres változást hozó és megvalósítható programot még nem láttam.

  Jöjjön és győzzön végre a Jobbik!”
 • 92. load 2010. január 22. 04:50
  „89arrabonai
  "Elolvasgattam a hozzászólásokat... Észérveket hiányolnak(?) a Jobbik programjának(?) ellenzői itt-ott."
  Azt is elolveastad, amikor a vak és kritikátlan hívő kijelenti, hogy a "A gazdasági ... rész hibátlan."?
  Amikor az ember - nem bonyolult gazdasági összefüggések - csak a formális logika alapján, egyetlen egy lépésben elmondja, hogy csupán a bejelentése ezen programpont végrehajtása szándékának, a 80-as évek Albániájának szintjére lökné vissza Magyarországot, akkor az illető eltűnik és nem áll szándékában megvédeni sommás véleményét.
  Hívőkből rengeteg van ebben az országban.
  Minden párt választói 95%-ban hívőkből állnak, akik nap mint nap teszik ki tudatukat, hiányos ismereteik folytján sebezhető és befolyásolható véleményüket a párttelevíziók és pártlapok ostoba, primitív propagandásájak.
  Itt megfellebbezhetetlen ítéleteket kapnak megcsócsálva és szájba rágva, amely számukra olyan, mint a vallási dogma.
  Bírálhatatlan és megfellebbezhetetlen.
  Aki ezt meg meri tenni, az kommunista, hazaáruló, zsidóbérenc, a nép ellensége, esetleg náci, nyilas...stb.
  Én nem vitatom ennek a programnak a jobbító szándékát, a radikális változások szükségességét, de a program összeállítói nem számoltak sem az anyagi lehetőségekkel, sem a következményekkel és mint tudjuk, a pokol útja is jószándékkal van kikövezve.
  Naivan lehet hinni abban, hogy egy új politikai erő mentes lesz a "maffiózók, csalók, tolvajok" befolyásától, de reálisan csak addig, amig hatalomra nem kerül. Akkor azonnal megjelennek a pártközeli vállalkozók, támogatók és pénzért támogatást keresők. A pártnak pedig a működéshez, a befolyás növeléséhez, a hatalom megtartásához rengeteg pénzre van szükség.
  Parlamenten kívüli ellenzékként lehet működni néhány tízmillióból de egy több tízezres kormányzati, vagy önkormmányzati apparátusban nagyon nehéz ellenállni a korrupciós nyomásnak.
  Amig a pártfinanszírozás a jelenlegi módon műkörik, nem lesz makulátlan, tiszta politikai erő Magyarországon.
  A megváltoztatás szándékát a deklarált programok és szándékok ellenére sem látni.
  Én szeretném, ha erről - és a többi párt programjáról is - normális higgadt vita folyna, kihagyva a vádaskodásokat a hozzászólók minősítgetését és az olyan blöfföket, hogy Németországban, Dániában, Hollandiában, Belgiumban, Ausztriában tiltott a külföldiek földvásárlása.”
 • 91. Phobos 2010. január 21. 19:01
  „<moderálva...>

  A vörös ifjúgárdistáknak a következö van kiadva:
  1. A fidesz lejáratása.
  2. A fidesz és a jobbik ellentétének szitása. "na ez már nem megy"
  3. Az mSSp prográmjának "ami még nincs" népszerüsitése.

  A témákhoz nem hozzá szólni ....

  A verseny alapvető célja, hogy minden netaktivista társadalmi munkája elismeréseként értékes
  nyereményeket sorsoljunk ki az aktívabb szereplők között. A verseny az aktivitást és a szorgalmat tartja
  szem előtt, ezért érdemes minél többet dolgozni egy-egy feladaton. A szabályokat az alábbiakban
  olvashatod:
  Általános szabályok
  1. pont
  Minden résztvevőnek a munkáját pontozzuk. A pontozás a munkád alapján történik úgy,
  hogy minden beírt hozzászólásról, kommentről, postról, stb. készítesz egy képet a ,,Print
  Screen" (néhány számítógépen: ,,Prt Scr") billentyű segítségével. FONTOS! Hogy a képet akkor készítsd
  el, amikor az adott oldalon már megjelent és már mindenki számára olvasható! Ezt követően a
  levelezőprogramba belépve válaszd az ,,új levél írása" parancsot. A leveled címzettje minden esetben a
  netkampany@societas.hu cím legyen! A levél tartalma pedig ne legyen semmi más, mint a beillesztett
  kép. Ezt úgy tudod beilleszteni, hogy az egér jobb klikkje után megjelenő menüsorból kiválasztod a
  ,,beillesztés" parancsot. A tárgy mezőt kérlek hagyd üresen.
  2. pont
  Minden netaktivista az általa hivatalosan regisztrált e-mailcímével /címeivel vesz részt a játékban.
  3. pont
  Minden játékos tetszőleges számú, de legalább 3 különböző e-mail címmel vehet részt a
  játékban.
  4. pont
  Az e-mail címekhez tartozó pontszámok nem összevonhatók! Minden cím egyénileg vesz részt a
  versenyben.
  5. pont
  A fenti módon megküldött minden e-mail 1 pontot ér. Itt fontos megjegyeznem, hogy csak azután
  az e-mail után jár pont, amelyiket az 1. feladat c. levelemben leírt feltételek alapján regisztrált e-mail
  címről küldtél. Nem regisztrált e-mail címről küldött e-mailért nem jár pont!
  6. pont
  Ha ugyanazt a hozzászólást, kommentet, stb. kétszer küldöd el, akkor a verseny szabályai szerint
  büntetésként 1 pontot levonunk az e-mail címeden nyilvántartott pontokból.
  7. pont
  Ha a hozzászólásodhoz legalább 10 komment érkezik, akkor plusz egy pontot írunk jóvá Neked!
  Ezt is a fenti módon neked kell megküldened számunkra! Minden további 10 komment esetén további egy
  pont jár! Pl.: Ha vandergahast@citromail.hu beírására 34 válasz érkezik és erről megkapjuk a Print
  Screen-es e-mailt, akkor további 3 pontot írunk jóvá.”
 • 90. load 2010. január 21. 15:22
  „89. arrabonai
  Ausztria birtok vásárlási szabályaira tudnál valami linket adni?
  Megköszönném.”
 • 89. arrabonai 2010. január 21. 01:00
  „Elolvasgattam a hozzászólásokat... Észérveket hiányolnak(?) a Jobbik programjának(?) ellenzői itt-ott. Ha rengeteg időnk lenne, persze dönthetnénk az újabb érveket amiket ők is megérthetnének talán, de... felhívnám a figyelmet, hogy azok az észérvek amiket ők szeretnek hallani, folyamatosan ömlöttek ránk mindenhonnan az utóbbi évtizedekben: értéktelen rádiókból, tévékből, korrupt, hazug politikusokból, multik haszonélvezőitől, börtöntöltelékekből, de olykor elismert szakemberekből is, stb. És ide jutottunk ahol most vagyunk. Ezeknek az "észérveknek" az eredménye a rengeteg munkanélküli, a színvonaltalan oktatás, a támasztópilléreink szinte teljes hiánya, az önállóságunk elvesztegetése, a zsebrevágott milliárdok, a biztonságérzet hiánya, értékeink elpocsékolása... Elsorolni részletesen hosszabb időt venne igénybe, mint értőn elolvasni a programot -és magunkban hozzátenni, hogy végre nem maffiózók, csalók, tolvajok, jószándékú de erőtlen emberek állnak mögötte, az évtizedek alatt az asztalra le semmit nem tett, ennek ellenére pökhendin kioktató modorú varjak, hanem hitelüket nem vesztett emberek.
  Íme a következő "diktatúrákban" akadályozzák minden eszközzel a külföldiek földvásárlását: Lengyelország, Németország, Dánia, Hollandia, Belgium, Ausztria, stb. Össze is omlottak gazdaságilag egytől-egyig. Csakúgy tódulnak a menekültek és a munkavállalók ezekből az országokból...
  Legutóbb Németországban államosítottak vissza szolgáltatókat, mert a pénzt pillanatok alatt szétosztották egymás közt az igazgatótanácsok, de a hálózat karbantartására sajna már nem futotta. Másrészt szeretném én azt a sötétséget/energiaéhséget látni, ami az alattunk levő 50milliárd köbméter gáz ellenére bekövetkezhet egyik kommentelőnk szerint.
  Persze, hogy abszolút felesleges a honvédség fejlesztése, ezzel szemben a védképesség elócsítása és az így felszabadult pénz ellopása helyes volt, meg az Iraknak ingyen adott mintegy 70db T-72 harckocsi szintúgy.”
108 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendvai: a Fidesz a nyugdíjasokat a nyugdíjemeléstől védi

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz nyugdíjasokat érintő vállalásai azt jelentik, hogy az ellenzéki… Tovább olvasom