Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Minden nagyobb párt megújítaná az oktatást

A parlamentbe igyekvő nagyobb pártok programjainak hangsúlyos eleme az oktatás megújítása.

Az MSZP feltenné a tananyagot az internetre, a Fidesz-KDNP megszüntetné az iskolai buktatás tilalmát, az MDF egész napos intézménnyé tenné az iskolát, a Jobbik pedig kötelezővé tenné a hittant. Az MSZP az oktatás területén továbbvinné a már általa megkezdett lépéseket: folytatná a szakképzés megújítását, az iskolafelújítási és ösztöndíjprogramokat, még több évfolyamnak adna rászorultsági alapon ingyenes étkeztetést az általános iskolában. A szocialisták rehabilitálnák a pedagógusképzést, fenntartanák a tanárok többletmunkáját elismerő-ösztönző pótlékrendszert; vállalnák, hogy ha az intézményfenntartó nem képes az elvárható színvonalon ellátni kötelező közoktatási feladatát, állami kollégiumokat, speciális fejlesztési feladatokat ellátó iskolákat hoznak létre.

Az MSZP az interneten keresztül minden iskola számára hozzáférhetővé tenné a tananyagot, a 35 éven felüliek számára fedezné egy idegen nyelv alapfokú elsajátításának költségeit, s egy vagy két emelt szintű érettségihez kötné a diplomát adó képzésre való jelentkezést. A szocialisták nem engednék be a közoktatásba a kötelező hittanórát, és minden településen működtetnének alsó tagozatot. Az MSZP szakmacsoportonként felülvizsgálná a bolognai rendszerre való áttérés tapasztalatait, és elvégezné a szükséges korrekciókat. Az "osztálytermi konfliktusokat" elsődlegesen pedagógia módszerrel oldaná meg az MSZP, a jogi kényszereket pedig csak végső eszközként használná. A Fidesz-KDNP programjának három kulcseleme: a pedagóguspolitika, a nevelés és a nagyobb állami szerepvállalás a közoktatásban. A tervek között szerepel, hogy legalább a pedagógusok bérét garantálja a központi költségvetés; a mai 60-40 százalékos önkormányzat-állam támogatási arányt 25-75-re változtatnák, szakmai különbséget tennének a jól és a kevésbé jól dolgozók között.

Problémát jelent ugyanis, hogy a pedagógus-bérrendszert nem emelték ki a közalkalmazotti bértáblából. Az óvoda és az általános iskola alsó tagozatát egyaránt megtartanák a kistelepüléseken. A Fidesz átalakítaná a pedagógusképzést, és lehetővé tenné, hogy az iskola mindenféle egyéb kötelezettség nélkül eltanácsolhassa a problémás tanulót - ilyenkor szerintük a szülők dolga lenne új iskolát keresni. A hátrányos helyzetű vidékeken fokozott anyagi és szakmai támogatás mellett kiemelt oktatási körzeteket hoznának létre. Jelentősen bővítenék a tehetséggondozást szolgáló programokat. A Fidesz-KDNP megszüntetné az iskolákban a buktatás tilalmát, ez ugyanis ellehetetleníti az iskolákban folyó szakmai munkát. A felsőoktatási intézményekbe való belépés feltételéül az emelt szintű érettségit határoznák meg.

A KDNP új oktatási törvények megalkotására is ígéretet tett, a párt célja, hogy minden korosztály mintegy felének legyen lehetősége felsőfokú tanulmányokat folytatni államilag finanszírozott formában, az oktatási rendszer finanszírozásának GDP-arányos százaléka haladja meg az EU legfejlettebb országaiét. Az MDF azt vallja, legyen teljesen ingyenes alapoktatás, és legyen az iskola egész napos intézmény, négyszeri étkezéssel, és azt javasolja, hogy körzetenként, járásonként legyen iskola kialakítva, melyben koncentrálni lehet az anyagi erőforrásokat. Programjában szerepel, hogy az óvodás kor utolsó évéig járjon minden gyermek után a családi pótlék, majd 14 éves korig járjon alanyi jogon az egész napos iskola, 14 éves kor fölött pedig akkor járjon családi pótlék, ha a gyermek tanul.

Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje többször kifejtette: nincs szükség 77 akkreditált felsőoktatási intézményre, szükség van viszont a szakképzés színvonalának javítására, a felsőoktatási intézmények közötti versenyre és a tandíjra. A párt minősítené az összes hazai állami felsőoktatási intézményt, úgy, hogy független, nemzetközi szakértőkből álló bizottságok mérnék fel minden hazai egyetem minőségét, és ennek alapján rangsort készítenének. E program szerint az egyetemeket három csoportba: a megmaradók, a beolvadók és a megszűnők közé sorolnák. Az MDF megszüntetné a felsőoktatási dolgozók közalkalmazotti jogállását, felváltaná a fejkvóta alapú finanszírozást a fix összegű állami támogatással, amely összefüggne a felsőoktatási intézmények rangsorában elért helyezéssel.

A párt létrehozná a Munkaügyi és Oktatási Minisztériumot, és megreformálná az oktatás minden szintjét. A Jobbik is az oktatást tartja a legjobb befektetésnek. A párt oktatáspolitikai koncepciója erős nemzettudattal és versenyképes tudással felvértezett fiatalokat szeretne, akik boldogulásukhoz és kibontakozásukhoz Magyarországon találják meg a maguk számításait. A Jobbik központosított, mindenki számára kötelező tantervet vezetne be, kialakítaná a tanügy-igazgatási rendszert. Lépéseket tenne a pedagógusok tekintélyének helyreállításáért és a nevelő-oktató munka megerősítéséért is. A párt választási programjából kiderül, hogy támogatja az osztályzást és az évismétlést is, valamint erősebb hangsúlyt fektetne a történelem, a magyar és az ének-zene oktatásában a magyar vonatkozásokra. Kötelezővé tennék a hittant vagy erkölcstant.

A Jobbik elképzelései szerint az általánosban egy, középiskolában pedig két idegen nyelvet sajátítanának el magas szinten. Eltörölnék a 6+6 éves rendszert és megerősítenék a 8+4 éves rendszert, továbbá megszüntetnék a kétszintű érettségit. A párt határozottabban szankcionálná a tanulók által elkövetett erőszakos, rongáló cselekedeteket, és a sorozatosan szándékos, durva esetek elkövetőit eltanácsolnák az intézményekből. A Jobbik megszüntetné a bolognai rendszert, visszaállítaná a 8 féléves főiskolai és 10 féléves egyetemi képzést.

Olvasóink írták

 • 13. knifemaster 2010. március 06. 16:23
  „Mi az ,hogy erkölcstan?
  Az érezni kellene,nem tanulni...vagy?”
 • 12. miracle 2010. március 04. 21:15
  „A Jobbik először saját magát járassa erkölcstanra, vagy még inkább hittanra, mert egyelőre bukásra áll belőlük.”
 • 11. laposibenö 2010. március 04. 16:47
  „Bokros egy kétszínű alak..Felolvasóestekre meg már ki kíváncsi?”
 • 10. Eva- 2010. március 04. 16:39
  „9-hez okoz még meglepetést Neked Bokros!

  egyébként hallgasd a legújabb Orbániákat--és délben hallgattam--már tiszta szoci beszéd

  végig fogjuk még azt csinálni, amit Bokros javasol.
  szerintem este ismét meghallgathatod!Orbánt!”
 • 9. laposibenö 2010. március 04. 16:21
  „Én meg már azt hittem azért, mert orrhosszal előzik a semmit..”
 • 8. Eva- 2010. március 04. 16:11
  „az 5%-os eu parlamenti választás eredménye miatt--”
 • 7. laposibenö 2010. március 04. 16:00
  „Valaki esetleg tudja milyen mértékegység szerint sikerült BokrosIbolykáék lófingegyletét a "nagyobb pártok"
  közé besorolni?”
 • 6. Goldmund 2010. március 04. 11:46
  „"Kötelezővé tennék a hittant vagy erkölcstant."

  Nyilván, aki nem hívő, az erkölcstant tanulna.
  Egyébként ezzel az elképzeléssel lehetne vitatkozni, mert úgy érzem, tantárgyként nem lehet erkölcsre nevelni. Erre csak a környezet képes. Ebbe a tanár is beletartozik, de a szülő (család) hatása sokkal erősebb. Magyarul: ha a szülők nem nevelik erkölcsre a gyereket, a tanár ha megfeszül, akkor se fogja tudni ránevelni.”
 • 5. megmindiggyöri 2010. március 04. 11:14
  „Nem értem, h.mért kell egy korosztályból minden 2. embernek diploma.
  Milyen felekezet hittanórájára járjon, aki nem vallásos?
  Mi alapján állapítanák meg, h ki dolgozik jól?
  ...

  Lenne még pár kérdésem. Megint csak arról van szó, h. minden párt azt hajtja, amit a választói hallani szeretnének. Majd nagyon figyelem, mi valósul meg ezekből.”
 • 4. Goldmund 2010. március 04. 10:40
  „Ami tény: a Kádár-rendszerben normális szakmunkásképzés volt és a diplomának volt értéke.
  A szocialista ideológiai körítést persze nem kell visszahozni (ezt nem is akarja egyik párt sem, legkevésbé a Jobbik), de sokkal többre mennénk, ha az oktatás rendje ugyanaz maradt volna.”
 • 3. Eva- 2010. március 04. 10:12
  „Javasolok Neked látogatást az említett győri iskolában.

  2-höz

  Tudom, hogy nem fogod megtenni, de mégis teszek egy kisérletet:

  ird ide , hogy mi a balliberális az iskolában?

  éppen ők nem értették meg, hogy ma az internet korában az alapkészségek igen magas szintje
  /beszéd-kommunikáció, olvasás-gyorsolvasás,írás -íráshasználat, logikus gondolkodás a legfontosabbak tantárgytól függetlenül
  a lexikai ismeretek ott vannak a neten.
  és ők azok, akik mégis megtanulták a készségképzés tudatos formáit és képesek felzárkóztatásra/

  Szóval mi a balliberális ??!”
 • 2. kolombela 2010. március 04. 10:01
  „1. Eva- 2010.03.04. 07:49
  Nincs itt semmiféle visszarendeződés. Ennél a balliberális iskolai rendszernél még a kádárista is jobb volt.
  Szerintem meg teljes egészében el kell törölni a jelenlegit és visszatérni a kiegyezés és a II. Vh. közötti rendkívül sikeres és magas színvonalú oktatási rendszerhez, a mai viszonyokhoz igazítva.
  Szerintem meg az a mocsok gyerek, amelyik nem hajlandó elfogadni az iskolai kötelességeket, azt a többiek érdekében el kell különíteni hasonló társaikkal egyetemben és foglalkozzanak velük az olyanok, mint amilyen oktatási rendszert te is vallasz. Akár te is oktathatnád őket. Kíváncsi lennék mire jutnál szép szavaddal.”
 • 1. Eva- 2010. március 04. 07:49
  „micsoda visszarendeződési törekvések!
  csak a nádpálca hiányzik!

  Az iskola újra hatóság lesz.
  Csak tudnám, hogy szülőként mit szólnak hozzá az érintettek.
  év ismétlési lehetőség ma is van, csak a szülőnek el KELL azt fogadnia---hiszen ő iskoláztatja egy évvel tovább csemetéjét.

  A problémás tanulók számára Győrben működik már egy iskola. Eredményei tanulmányozhatók--a húzóerő nélkül maradt diákok között mekkora a motiváció.

  Nekem legbarátságosabbnak az egész napos iskola tűnik, de a tanarak nem szeretik, mert nincs kire hárítani a felelősséget a gyerek előmenetelét illetően---bár kétségtelen az a legdrágább forma.
  Itt kell a felzárkóztató programokat leginkább működtetni.

  A jobbik program visz vissza leginkább a kádár-korba.
  azóta viszont itt az internet is ----azzal a ténnyel alig kezdenek valamit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatja a gyűjtést a Fidesz–KDNP

Győr - Közel ötvenezer ajánlószelvényt gyűjtött össze a Fidesz–KDNP a három győri… Tovább olvasom