Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezetője

Nagy többséggel Mesterházy Attilát választotta frakcióvezetőnek alakuló ülésén az MSZP parlamenti képviselőcsoportja hétfőn Budapesten.

A több mint ötórás frakcióülés közben tartott sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó pártelnök elmondta: 55-en voksoltak, közülük hárman nemmel, ketten érvénytelenül szavaztak, a többiek pedig igent mondtak a képviselőcsoport korábbi vezetőjének újraválasztására. A frakció elfogadta a szervezeti és működési szabályzatát is.

Az MTI úgy tudja, a frakcióvezető személyéről titkos szavazással döntöttek.

Mesterházy Attila az MTI kérdésére elmondta: két helyettese lesz a frakcióban, de erről a kérdésről most nem volt szó, ahogyan arról sem, ki lehet a parlament szocialista alelnöke.

Beszámolt arról is: a frakció megalakulásakor a képviselőknek szavazással is jelezniük kellett, hogy akarnak-e csatlakozni a képviselőcsoporthoz és ezt egy nyilatkozattal is meg kellett erősíteni.

Közölte, hogy a frakciótól mandátumot kapott a tárgyalódelegációjuk a parlament alakuló ülésével kapcsolatos egyeztetésekhez.

Mint mondta, az MSZP-frakció három pontban foglalta össze a legfontosabb elveket: a parlament továbbra is demokratikusan működjön, a kormányzati ellenőrző szerepe ne csorbuljon, illetve fontos társadalmi problémák kerüljenek a Ház elé. A frakcióvezető tájékoztatása szerint megkezdték a vitát arról, hogy az MSZP milyen törvényjavaslatokat nyújtson be a parlament alakuló ülésén. Május 14-ig ez több frakcióülésen is téma lesz.

Mesterházy Attila a Fidesz-kormányról azt mondta: felmerült bennük néhány kérdés, amelyekre szeretnének megnyugtató választ kapni. Ezek közül a legfontosabbnak a munkahelyteremtést és a munkavállalók érdekeinek képviseletét, illetve azok érvényesülését nevezte. Ide sorolta még a fenntartható fejlődés, valamint a fogyasztóvédelem kormányzati megjelenésének kérdéseit.

Úgy fogalmazott: két személyi döntés megütközést keltett a szocialista frakcióban.

Szavai szerint van bennük kétely, hogy helyes volt-e az agrártárca vezetőjére vonatkozó döntés, hiszen másodszor fordul elő, hogy jogász felügyeli ezt a területet. "Az első Torgyán József volt, láttuk, hogy milyen sikeres választás volt" - jegyezte meg.

Hozzátette: a másik aggályuk az, hogy a Fidesz "egy oligarchára akarja bízni az oligarchák elleni küzdelmet". Reméljük, hogy ez a küzdelem nem fog odáig silányulni, hogy egyszerűen csak a versenytársakkal akar majd leszámolni - hangoztatta a frakcióvezető.

Lendvai Ildikó kérdésre válaszolva kitért arra: a jövőben elsősorban a frakció munkájában szeretne részt venni.

Olvasóink írták

  • 2. Baradlay 2010. május 07. 01:24
    „<moderálva> Konyec elvtarsak!!!!!!!!!”
  • 1. omarhulm 2010. május 04. 00:01
    „Milyen alapon kérnek "ŐK" számon a Fideszen? Szálljanak magukba és SICC!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új kormány: Matolcsy, Pintér, Fellegi, Martonyi, Semjén

Orbán Viktor hivatalosan is bemutatta leendő kormányának tagjait. Tovább olvasom