Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Londoni elemzők: a költségvetést figyeli a piac

Negatív fejleményként értékelne a piac bármilyen "kísérletezgetést" a költségvetéssel a következő magyar kormány részéről - mondták londoni felzárkózó piaci elemzők a választási időpont pénteki bejelentése után.
A Barclays Capital, az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport pénteki kommentárja szerint alig kétséges, hogy a Fidesz jelentős többséggel győz, sőt a közvélemény-kutatási adatok alapján jó eséllyel "már az első forduló után világos lesz a helyzet".

A ház londoni elemzői szerint azonban "vegyesek" a Fidesz eddigi üzenetei azzal kapcsolatban, hogy a párt hajlandó lesz-e folytatni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU programja alapján folyó költségvetési kiigazítást, amelyet a jelenlegi ügyvezető kormány eddig "oly sikeresen végrehajtott".

A gazdaság életre keltését foglalkoztatás-növelő intézkedésekkel és adócsökkentésekkel célzó ígéretek, valamint az IMF-program "újratárgyalásának" követelése kelt valamelyes kételyt azzal kapcsolatban, hogy a magyar államháztartási hiány tovább csökken-e a tavaly elért 3,9 százalékos bruttó hazai termék-arányos (GDP-arányos) szintről - áll az elemzésben.

Az IMF-program az idén ősszel lejár, és "utódprogram" hiányában az új kormány "megszabadulhat" a költségvetési fejleményeket mélyrehatóan figyelő IMF rendszeres felülvizsgálataitól.

Az EU-felügyelet folytatódik ugyan, de ennek hatékonyságát, illetve hatékonyságának hiányát, mutatja Görögország példája - áll a Barclays Capital pénteki londoni elemzésében. A ház szerint a piacok semmilyen "költségvetési kísérletezést" - például "egy megkésett költségvetési gazdaságösztönző próbálkozást" - nem fogadnának kedvezően, különös tekintettel arra, hogy Görögország kapcsán ismét az adósságproblémákra összpontosul a figyelem.

Magyarország 80 százalékos GDP-arányos adósságrátája mindenképpen jobb Görögországénál és több más euróövezeti tagállaménál, de sokkal rosszabb a felzárkózó Európa többi gazdaságáénál - hangsúlyozzák a Barclays Capital londoni elemzői. Más nagy citybeli házak szerint ugyanakkor különbséget kell tenni a választási retorika és a várható tényleges intézkedések között.

Az HSBC bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői minapi előrejelzésükben kiemelték, hogy a Fidesz még nem állt elő olyan hivatalos választási programmal, amely részletezné a párt gazdaságpolitikai elképzeléseit. A cég véleménye az, hogy a Fidesz kormányra kerülésének kilátása "jelentős kockázat" a mostani kedvező költségvetési folyamatokra, mindazonáltal nem valószínű, hogy megvalósulnak a párt állítólagos tervei a 2010-es költségvetés "átírására", tekintettel a jogi akadályokra és az időzítési kérdésekre.

Az IMF-EU-programból még fennmaradó összeg esetleges lehívása - a piaci finanszírozási források kihasználása helyett - piaci szempontból valószínűleg negatív fejlemény lenne, tekintettel arra, hogy így kimerülne az elővigyázatossági tartalék. Megjegyzendő azonban, hogy a további részletek lehívhatóságához a valutaalapot előbb meg kell győzni a költségvetési kiadások reformjának folytatásához fűződő szándékról - áll az HSBC elemzésében.

A ház szerint helyénvaló a Fidesz aggálya az állami vállalatok veszteségeinek költségvetési konszolidálásával kapcsolatban, ám ha a párt kormányon ezt meg is teszi, az hozzávetőleg 5 százalékra emelné a GDP-arányos államháztartási hiányt. Az elemzés megemlíti, hogy a Fidesz vezetői korábban 7-7,5 százalékos idei hiány lehetőségéről szóltak nyilatkozataikban. Az HSBC szerint mindent összevetve megvan a kockázata annak, hogy a magyar hiány eltérhet IMF által jóváhagyottól.

Mindazonáltal a Fidesz "teljes mértékben tudatában van annak", hogy a piaci bizalom fenntartása és a pénzügyi stabilitás megőrzése miatt korlátok között kell tartani a deficitet, így a retorika változhat a választások után - áll az HSBC londoni elemzésében. Más nagy londoni házak is hasonló véleményt fogalmaztak meg legutóbbi elemzéseikben. A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege nemrégiben kiadott felzárkózó piaci helyzetértékelésében azt írta: a nemzetközi hitelezők és különösen a piac részéről megnyilvánuló nyomás jó eséllyel megakadályozná, hogy az új kormány visszalépjen a 2006 óta elért jelentős költségvetési kiigazítástól.

A ház hangsúlyozta emellett, hogy az előző Fidesz-kormánynak "meglehetősen jó híre volt" az általa tanúsított költségvetési felelősség szempontjából.

A Fitch Ratings hitelminősítő, amely a múlt hónapban megerősítette Magyarország közepes befektetői "BBB" adósbesorolását, ehhez fűzött akkori londoni elemzésében szintén azt írta: a Fidesz "hagyományosan viszonylag konzervatív" költségvetési szempontból, emellett üzletbarát és kisméretű kormányt pártoló filozófiát vall.

A hitelminősítő abban az elemzésben megjegyezte: véleménye szerint a 7 százalék körüli idei GDP-arányos államháztartási hiányról szóló korábbi Fidesz-nyilatkozatok nagyobb valószínűséggel tekinthetők választások előtti politikai megnyilvánulásnak, semmint tényleges hiánycélnak.

Olvasóink írták

 • 9. load 2010. január 24. 14:23
  „8. jánosi
  Elég, ha 4-5 év alatt Csányit befogod.
  Az évente csak 10-15 milliárd spekulációs pénz.
  :)”
 • 8. jánosi 2010. január 24. 12:22
  „7.
  oké, de először Sorost kell utolérnem, vagy megközelítenem ............”
 • 7. load 2010. január 23. 23:54
  „6. jánosi
  Figyelj te is!
  Most váltsd át a forintodat dollárra!
  Hidd el, jól jársz vele.”
 • 6. jánosi 2010. január 23. 22:29
  „figyel a piac : MIKOR LEHET MEGINT KERESNI A FORINT MANIPULÁLÁSÁVAL ..........”
 • 5. gjozsi88 2010. január 23. 11:48
  „lacim6!
  load felvetésére semmi!!!
  Igy meg a 2/3 nem lesz meg!!!”
 • 4. lacim6 2010. január 23. 10:09
  „moderálva”
 • 3. gjozsi88 2010. január 23. 07:55
  „jobboldaliak!
  Csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a Londoni elemzők nem Magyarország számára készítenek prognozisokat, elemzéseket, hanem a nálunk és a világ számos más pontján befektetni szándékozó saját társaiknak!!
  A kormány ezt csupán a szükséges lépések indoklására használja!!!”
 • 2. load 2010. január 23. 00:26
  „1. lacim6
  Bizony ott van az is, hogy a beigért jobb-sorsból könnyen balsors lesz.
  Ez a figyelem a Fidesz népboldogító terveinek szépen keresztbe tesz.
  A "jelentős és kiszámítható adócsökkentés
  - a költségvetés visszavonása
  - a gyes, gyed korábbi szabályainak visszaállítása
  - a bezárt vasútvonalak újra nyitása
  - az "iskolát minden faluba" program csak igéretek maradnak.
  Ha az új kormány a közlekedési vállalatok, az önkormányzatok, az oktatás és egészségügy korábban megigért konszolidációs igényét is ki akarja elégíteni, a deficit akár 10% is lehet.
  De ez már akkor gyanus volt, amikor egy héten belül jelentette ki, hogy a Bajnai-kormány alul tervezte a költségvetési hiányt és igért azonnal 250 milliárdot a profi sportnak.”
 • 1. lacim6 2010. január 22. 23:36
  „" A szavak mélyén ott van minden igazság kulcsa Bal mint Balsors na ugye milyen furcsa". FankaDeli”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közjáték zavarta meg a Societas-sajtótájékoztatót

Kisebb közjáték zavarta meg a Societas mosonmagyaróvári szervezetének megalakulásáról tartott… Tovább olvasom