Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

LMP: Áthúzták a dögöt a túlsó oldalra!

A budapesti tömegközlekedés helyzetéről, a BKV átalakítására tett javaslatairól tárgyalt ma Jávor Benedek, az LMP szóvivője Katona Kálmánnal, a Fővárosi Közgyűlés független képviselőjével.

Véget ért a BKV sztrájk, "sikerült elérni egy olyan megállapodási konstrukciót, amellyel a tulajdonos, a kormány és a dolgozók is elégedettek" - írja a BKV menedzsmentjének közleménye. Az LMP nem érti miért elégedett a tulajdonos és a kormány, amikor a dolgozók kedvezményeit további hitel terhére biztosították, miközben minden maradt a régiben.

A nyilvánosságra került anyagok szerint a tárgyalásokon szóba sem kerül a társaság hatékonyságának növelése, miközben a BKV járművein utazók aránya évről évre csökken. (1990-ben 80ű, 1995-68ű, 2000-60ű, 2005-55ű) Ez a változás súlyos hatással van Budapest levegőminőségére, és hozzájárul ahhoz, hogy minden fővárosi lakos évekkel rövidebb ideig él a légszennyezés okozta egészségkárosodás miatt. A dolgozók elégedettségének sincs alapja, mert a társaságnak nincs jövőképe, működőképes finanszírozási modellje, így a krízishelyzetek menetrendszerű visszatérésére készülhetnek fel.

Az LMP szerint a sztrájknak sikerült bebizonyítani, hogy a régi úton nem lehet tovább menni! A budapestiek érdekében át kell alakítani a fővárosi és az elővárosi közösségi közlekedés teljes struktúráját és finanszírozásának módját. Újra kell gondolni a Fővárosi Önkormányzat és a BKV kapcsolatát. Az LMP szerint létre kell hozni egy megrendelő szervezetet, amely megfogalmazza a tulajdonos elvárásait, elkészítik a paraméterkönyvet és megrendelik a szolgáltatást. Ez az önkormányzati szervezet gazdálkodik az önkormányzati és állami támogatás jelenleg mintegy 80 milliárd Ft-os keretével.

Át kell alakítani a hagyományos nagyvállalatként működő BKV-t. Egy jól átgondolt megrendelő szervezet létrehozása lehetővé tenné az üzletágak önállóságának növelését, a gazdaságos üzemméretek kialakítását, a koncesszióba adás és a tőkebevonás átgondolását. Minél előbb meg kell teremteni a megtett úttal arányos fizetés feltételeit, az elektronikus jegy bevezetését meg kell kezdeni.

Az LMP felhívja Demszky Gábor Főpolgármestert, hogy hozza nyilvánosságra Budapest és az elővárosi közösségi közlekedésével kapcsolatos hatékonyságnövelő terveit. Javaslatainak megvalósulása érdekében az LMP felkérte Katona Kálmánt, a Fővárosi Közgyűlés független képviselőjét, hogy a BKV Zrt. átalakítására vonatkozó LMP-javaslatokat tartalmazó csomagot terjessze be a közgyűlésben.

Olvasóink írták

 • 3. szocdem 2010. január 21. 20:55
  „Jesszus!
  Szét akarják a BKV-t rombolni ezek a baromok... Remélik nekik is terem esetleg egy kis morzsa bizniszben.
  Agyrém. Minden országban globalizáltan műxik ez az iparág, itt meg ezer kisvállakozónak (vagy pár korrumpálható és korrut nagyvállalkozónak) szeretnék átjátszani - csak hogy valami "okosat" tudjanak mondani..”
 • 2. t-a-ibi 2010. január 21. 17:33
  „Mitől lenne hiteles ez a libsi egylet, amikor hiteltelen egyének gyülekezete.
  Normális hihető kijelentésükről nem olvastam.

  MIÉRT VAN KLUBJUK BRÜSSZELBEN HA NINCS KÉPVISELŐJÜK AZ EP-BEN, ÉS MIBŐL TARTJÁK FENN?”
 • 1. AranyKözépút 2010. január 21. 16:38
  „Ha a "független" Katona Kálmán is az LMP-be "integrálódik", akkor tényleg hiteltelen lesz Schiffer András kijelentése, mely szerint nem lehet cél a bukott politikai elit túlélési esélyének megteremtése .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Retkes Attila - A fővárosi MDF döntése fontos megállapodás

Az MDF budapesti választmányának döntése a fővárosi együttműködésről fontos részmegállapodás a két… Tovább olvasom