Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Jönnek az ajánlószelvények

Ezen a héten kézbesítik az érintett több mint 8 millió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt és az immár biztonsági elemekkel ellátott ajánlószelvényt.

A választóknak február 8. és 12. között kell megkapniuk a névjegyzékbe felvételről szóló értesítést (a kopogtatócédulát), aki ez idő alatt nem kapja meg az értesítést, a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) kell ezt jeleznie. A jegyző ekkor új szelvényeket állít ki.

Az értesítő tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a névjegyzékbeli sorszámot, a szavazás helyét és idejét, valamint a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat.

Az értesítővel együtt a helyi választási iroda a biztonsági elemekkel ellátott ajánlószelvényt is megküldi a választópolgároknak. A korábban tapasztalt visszásságok miatt most nehezen másolható ajánlószelvényeket készíttetett az Országos Választási Iroda az Állami Nyomdával.

Az ajánlószelvényeket több színből kikevert, speciális (lila) festékkel nyomtatták, az ajánlószelvény jobb felső sarkába pedig - kézzel is tapintható - Magyarország-térképperforációt helyeztek el, így arról még színes fénymásolóval sem lehet jó minőségű másolatot készíteni.

Azoknak, akik csak az április 11-ei első fordulót követően, de az április 25-ei második fordulót megelőzően válnak nagykorúvá, ugyancsak ezen a héten kell megkapniuk az értesítőt, hogy felvették őket a második forduló névjegyzékébe. Ez az értesítő azonban a többitől eltérő színű, és ehhez a választók nem kapnak ajánlószelvényt.

Az értesítők és ajánlószelvények kézbesítésével a helyi választási irodák megbízhatják a postát, vagy a polgármesteri hivatal munkatársait, de jelölőszervezet vezetője vagy tagja nem bízható meg ezzel a feladattal.
A választók névjegyzékét február 10. és 17. között kell közszemlére tenni az önkormányzati hivatalokban. A névjegyzékből kihagyás vagy a névjegyzékbe való jogosulatlan felvétel miatt kifogást lehet benyújtani.
Az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt. Az ajánlószelvények gyűjtését be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnál.

Fontos szabály, hogy ajánlást a pártok, illetve jelöltek, valamint az ő meghatalmazásukkal rendelkezők gyűjthetnek. Ajánlószelvényt csak zaklatás nélkül lehet gyűjteni, tilos ajánlást gyűjteni a munkahelyeken, az egészségügyi, a közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, valamint a közösségi közlekedési eszközökön.

Az országgyűlési képviselő-választáson jelöltet ajánlani úgy lehet, hogy a kitöltött ajánlószelvényt átadják a jelöltnek, vagy a jelölőszervezet képviselőjének. A többszöri ajánlás mindegyike érvénytelen lesz, mert a központi ajánlásellenőrző rendszer ezeket kiszűri.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánló választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint aláírása. Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, és tilos az adatokat esetlegesen adatbázis építésére felhasználni.

Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 19-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket, és szintén eddig az időpontig kell bejelenteni az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál, ha valaki indulni kíván a választáson. Az összegyűjtött, de le nem adott ajánlószelvényeket március 22-éig meg kell semmisíteni.

Az ajánlószelvények azért fontosak, mert területi listát azok a pártok állíthatnak, amelyek a területi választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudtak állítani. A területi listákat március 22-ig kell bejelenteni a területi választási bizottságnál.

Országos listát az a párt állíthat, amelyik legalább hét területi választókerületben állított listát. E listát március 23-ig lehet bejelenteni az Országos Választási Bizottságnál.

Olvasóink írták

 • 7. zag 2010. február 09. 13:45
  „Én is próbálom összeszedni a 3. választókörzetben Győrben.Teljesen függetlenként.
  Nem úgy független,mint az ezredes elvtárs.Aki ismer,tudja.”
 • 6. FREDDY/S 2010. február 09. 12:35
  „"független jelölt" is gyűjthet, aki vállalja a személyes kapcsolatot a választókkal, nemde...”
 • 5. magzol 2010. február 08. 11:16
  „ma még nem jött meg nekem, de ismerősökkel már 70-80-at félretetettem, aztán adom a Jobbiknak!”
 • 4. Csetneky 2010. február 08. 10:17
  „Gyerünk Szdsz, elő a vásárlási utalványokkal! Gyerünk Mdf, elő a fénymásolóval! Mszp még pihenhet, nekik majd a választás idejére kell a gulyást megfőzni.”
 • 3. Eva- 2010. február 08. 09:57
  „2-höz

  és hány itélet kész már
  jobbról
  és
  balról:!??
  :))

  //gondolkodásmódot bírálni pedig csak koncepciózusan lehet.Olyan meg már volt---ha nem is éltük át személyesen//”
 • 2. jörg 2010. február 08. 09:17
  „Eva

  Kis reggeli csemege: www.gondola.hu "MSZP-s börtönválogatott 3!"
  Itt a folytatás...”
 • 1. Eva- 2010. február 08. 08:05
  „jelőltenként 750 db a kötelező összegyűjtendő”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Gyurcsány és az MSZP együtt tették tönkre az országot

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és az MSZP együtt tették tönkre az országot. Tovább olvasom