Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ígéretből nincs hiány - Az MSZP programot hirdet

Négy év alatt 12 százalék körüli reálbér-emelkedést, a munkavállalók járulékterheinek négy százalékos csökkentését, évenkénti családi pótlék emelést ígérnek.

Az M8-as és az M9-es autópálya megépítését és 2011-től a melegétkezési jegyek újbóli adómentességét ígéri többek közt az MSZP a "Nemzeti modernizáció, összetartó közösség - ajánlat a demokratikus oldal programjára" elnevezésű kiadványban, amelyet ma hoznak nyilvánosságra.

Az MTI információi szerint a 60 oldalas kiadvány a miniszterelnök-jelölt javaslatait és az MSZP a következő parlamenti ciklusra vonatkozó vállalásait tartalmazza. Az MSZP azzal számol, hogy a reálkeresetek évente átlagosan 2,5-3 százalékkal nőhetnek, így négy év alatt 12 százalék körüli emelkedésre nyílna lehetőség. Négy év alatt 4 százalékkal csökkentenék a munkavállalók járulékterhét. A dokumentum szerint a társadalmi szolidaritás és felelősségvállalás jegyében évi 15 millió forint feletti jövedelem esetében 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot vezetnének be és kezdeményezik, hogy a válság kapcsán állami támogatásban részesülő pénzintézetek vezetőinek a prémiumát külön adó terhelje.

Terveik szerint 2011 január 1-től - havi 12 ezer forintig - ismét adómentességet kapnának a melegétkezési jegyek, és az üdülési csekk éves szinten a mindenkori minimálbér értékéig adómentességet élvezne. A vállalások között szerepel, hogy folytatják a legfontosabb autópálya építéseket: továbbvinnék az M3-as Nyíregyháza-Vásárosnamény, az M4 Budapest-Cegléd, az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt-Kondoros, az M60-as gyorsforgalmi út Pécs-Dél-Szentlőrinc közötti szakaszának építését. Megépítenék az M8-as és az M9-es autópályát is. A szocialista párt elindítaná a munkaerőpiaci mobilitást segítő alapot, amelyből azok a munkavállalók kaphatnának támogatását, vagy azok után lenne igényelhető a támogatás, akik a lakóhelyüknél 60 kilométernél messzebb tudnak munkát vállalni. Külön célprogram indulna a roma munkavállalók számára, és harminc százalékkal növelnék a fogyatékkal élők foglalkoztatottságának arányát.

A 35 év alattiak részére az első - 15 millió forint érték alatti, használt - lakás vásárlása esetén eltörölnék az illetékfizetési kötelezettséget - olvasható a dokumentumban. A szocialisták azt is vállalják: évenkénti emeléssel biztosítanák, hogy a családi pótlék megőrizze vásárlóértékét, és évente megduplázzák a méltányossági nyugdíjkassza összegét. Az MSZP javasolja, hogy még több évfolyam kaphasson rászorultsági alapon ingyenes étkeztetést az iskolában. A gyermekkori fertőző betegségek előfordulásának további csökkentése érdekében bevezetnék a bárányhimlő elleni oltást. A szocialisták szeretnék elérni, hogy 2013-ra az alapfokú végzettséggel rendelkező romák aránya akkora legyen, mint a nem romák közötti, és mindegyiküknek legyen szakmája. Az orvosok és ápolók megbecsülésének erősítése érdekében ötéves bérfelzárkóztatási programot hirdetnének és az időszak végére a magyar egészségügyi dolgozók átlagkeresete a nemzetgazdasági átlag másfélszerese lehet. A migráció mérséklésére a hiányszakmákban és hiányterületeken dolgozóknak kedvezményes lakáshoz jutást biztosítanának - áll az anyagban.

A szocialisták lehetőséget adnának a kórházakat fenntartó önkormányzatoknak, hogy az állam vagy más önkormányzat javára lemondjanak ellátási felelősségükről. Az MSZP választási programjában benne van az is: ha a jelenlegi intézményfenntartó nem képes az elvárható színvonalon ellátni kötelező közoktatási feladatát, az esélykülönbségek csökkentése érdekében állami beavatkozást kezdeményezhető, melynek során állami intézmények - elsősorban kollégiumok, speciális fejlesztési feladatokat ellátó iskolák - jöhetnének létre. Az interneten keresztül minden iskola számára hozzáférhetővé tennék az iskolai tananyagokat és nemzeti nyelvtanulási programot indítanának, amelynek keretében a 35 éven felüliek számára ingyenes lenne egy idegennyelv alapfokú elsajátítása. A szocialisták létrehoznák a Pénzügyi-Banki Ügyfélvédelmi Központot, egy olyan erős állami intézményt, amely az egyéni panaszokat is felkarolja és az állampolgár védelmében fellép a pénzügyi szolgáltatókkal szemben. A parlament tekintélyének visszaállítása érdekében az MSZP azt javasolja, hogy ne kaphasson tiszteletdíjat az az országgyűlési képviselő, aki nem vesz részt rendszeresen a Ház munkájában.

A szocialisták szerint szükség van új polgári perrendtartási törvény, új csődtörvény, új bírósági törvény megalkotására, a gyűlöletbeszéd tiltásával kapcsolatos jogalkotásra, a pártfinanszírozás szabályainak átalakítására, valamint törvényben kellene rögzíteni az önkormányzatok részesedésének arányát az állami költségvetési támogatásokból. "Megvédjük a rendszerváltás demokratikus örökségét, a harmadik köztársaság intézményrendszerét. Megvédjük a bíróságokat, megvédjük a közalkalmazottakat és a köztisztviselőket a politikai támadásoktól!(...) Megvédjük Magyarországot a szélsőségesektől és a nácikkal, hungaristákkal együttműködő felelőtlen politikusoktól" - tartalmazza a kiadvány.

Az MSZP vállalásairól szóló szakpolitikai fejezetekben olvasható az is, hogy egy új energiatermelő technológia megjelenése miatt megérné újranyitni a korábban bezárt szénbányákat és támogatni a működésüket. A dokumentumban több olyan javaslat is benne van, amit korábban Mesterházy Attila és szocialista szakpolitikusok már bejelentettek. Ilyenek például a jövőre lejáró földvásárlási moratórium további három évvel történő meghosszabbítása, vagy több, a nyugdíjasokra vonatkozó indítvány, közte az egyszeri 75 ezer forintos kegyeleti támogatás bevezetése. A programot az MSZP szombati országos kampánynyitóján, a SYMA csarnokban hirdeti meg Mesterházy Attila.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. gjozsi88 2010. február 22. 15:44
  „jánosi!
  A BKV ügyben eddig még csak politikai szál az Orbán Anita, Vitézy Dávid családját érinti, A Zrinyis rektor sem szoci, a móri polgármester sem szoci, esztergomban jogerős birósági végzések mondják ki Meggyes Tamás törvénytelenségét!A százhalombattai alpolgármester...!
  A Szalay Annamária fideszes orrtt tagja irta alá a törvénytelen frekvencia pályázatot!
  A Pokorni turuljáról birósági végzés van!
  A pécsi vizmű várható 5 milliárdos kártérités...!”
 • 46. jánosi 2010. február 21. 12:59
  „Az ügyészeknek jelen pillanatban a Fideszesek magyarázkodnak többen!!
  ????????????????????????????? ez akkora < moderálva önként uff >
  Persze, hogy hozzájárultok a közhöz : vagyonvizsgálat, büntetés, végrehajtás ! csak törvényesen !”
 • 45. gjozsi88 2010. február 21. 12:51
  „jánosi!
  akkor azt jelenti, hogy a fidesz kormány idején nekünk nem kell hozzájárulni a közhöz, mert ti majd fizetni fogjátok az igéreteket???

  Az ügyészeknek jelen pillanatban a Fideszesek magyarázkodnak többen!!!”
 • 44. jánosi 2010. február 21. 12:48
  „Nyugi ! az ígéretek beváltása már nem a ti gondotok lesz ! Ti majd elmagyarázhatjátok az
  ügyészeknek, hogy mit hová stb.”
 • 43. gjozsi88 2010. február 21. 12:36
  „jánosi!
  az uniós támogatások célzott támogatások, azokat az unió ellenőrzi (nektek ott is hülyék ülnek) és nem átcsoportosíthatóak!!!
  Az ellopott pénzekből, ami a szocikhoz köthető, Zsuchlag 21 milliója, a BKV nem csak szocikat érintő résszel (fideszes Orbán Anita, Vitézy Dávid) legfeljebb 4 milliárd!
  Képzeld el, hogy ezek a pénzek töredékei az orbán kanadai repülős szerződés felmondásának, és a Deusch 5 milliárdos beléptetőjének, a pécsi vizmű várható 5 milliárdjához...!”
 • 42. jánosi 2010. február 21. 12:25
  „41.
  az ellopott pénz is milyen jól jönne ! Völgyhíd, alagut, ppp beruházások, négyes metró, irjam még ?”
 • 41. gjozsi88 2010. február 21. 12:10
  „jánosi!
  a kérdésekre nincs válasz??
  Ez a baj a Fidesszel is!!!

  Ezt a kérdést meg kellene válaszolnod!!
  Azt mond meg, hogy miből tartanád fenn a pazarló iskola rendszert, a lakás finanszirozást állami támogatásból, milyen munkát adnál és hol adnád el a bérmunkát végzők számára?”
 • 40. jánosi 2010. február 21. 12:02
  „gjozsi
  a Nyírbátori munkaközvetítőt javasolom, ott fogékonyak a milliárdokra ..........”
 • 39. gjozsi88 2010. február 21. 11:55
  „jánosi!
  Azt mond meg, hogy miből tartanád fenn a pazarló iskola rendszert, a lakás finanszirozást állami támogatásból, milyen munkát adnál és hol adnád el a bérmunkát végzők számára?
  A rabszolgaként kölcsönzött dolgozó, kap fizetést, leginkább a kis és közép vállalatoknál vannak minimálbérre bejelentve és szakszervezet hiján 10-12 órában foglalkoztatva!
  Hogy a munkaerő piacon az általuk elvégzett munka "csak" ennyit ér amennyit fizetnek érte az nem kormányzati kompetencia!
  Emlékszel, mikor a Viktor felemelte a minimálbért, megszünt a magyar könnyüipar, keletre mentek a varrodák és megkezdődött a részmunkaidős foglalkoztatás!!!
  Lehet emelni a béreket, az beépül a termék árában, és eladhatatlanná válik!!!”
 • 38. jánosi 2010. február 21. 11:43
  „37.
  kivételesen a számok szerint igazad is lehet, de :
  magyarázd el ezt az elbocsátott pedagógusnak, rabszolgaként kölcsönzött dolgozónak, lakást akaró
  fiataloknak, hogy ez jó ! Vagy menj oda a munkaerő közvetítő elött álló sorhoz és tartsd meg
  előadásodat a makró gazdaságról stb. HA TÚLÉLED VERÉS NÉLKÜL BELÉPEK AZ MSZP-be.”
 • 37. gjozsi88 2010. február 21. 11:33
  „jánosi!
  Akkor amikor a gyereklétszám az átkos időszakhoz képest felére csökkent és mi mégis fennt akarjuk tartani a nagy létszámhoz szükséges intézmény és tanári hálózatot, az mérhetetlen pazarlás!!!
  Loadnak tökéletesen igaza van!!!

  Tudod miért töröltek el szocpolt és egyébb dolgokat, mert nem jutott rá pénz!!!
  A nyugati gazdagabb országokhoz viszonyítva nálunk van a legtöbb magántulajdonú ingatlan...!
  Hiába beszél munkaerő kölcsönző cégekről, ha a magyar gazdaságban bérmunkára van igény a piacon!
  Mit dolgoztatnál azzal, aki most nem bérmunkát, bedolgozói munkát csinálna?
  Mit állitana elő, amit el lehet adni, azaz megveszik???”
 • 36. jánosi 2010. február 21. 10:51
  „Load
  Hűvös nagyképűséged ellenére az előttem szólóknak van igazsága :
  ezret közelítő nagyságrendben szűntek meg iskolák. A tanárok ? jobb esetben biztosítási ügynökök
  lettek ...........
  eltörölték a szocpolt ! kedvezményes hitelt ! ez mind a lakáshoz jutást támogatja, igen, igen...
  jól tudod, hogy kolombela nem a szerszám, hanem a munkaerő kölcsönző cégekről beszélt, de fikázni
  egyszerűbb ........
  melyik nem igaz ?”
 • 35. load 2010. február 21. 01:03
  „31. jörg
  "Éljen a gender filozófia! Ne legyen fiú, lány, férfi, nő, csak semleges idióta .
  Hát nem!!!! Nem és nem!!! Nem vagyunk idióták!!!! Nem vagyunk hülyék!!! Nem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

  Dehogy nem!
  Ha mindezt el is hiszed.”
 • 34. load 2010. február 21. 00:56
  „29. kolombela
  Ha láncfűrészre van szükséged egyetlen fád kivágásához, vagy vagy betonkeverőhöz 6 négyzetméter lebetonozásához, ütvefúróhoz egy szekrény felszereléséhez, sátorhoz egy családi ünnepség lebonyolításához, csak vedd meg mindezeket, ahelyett, hogy kölcsönöznéd!
  Garantáltan jól jársz vele.”
 • 33. load 2010. február 21. 00:49
  „28. homokvihar
  "T. MSZP-sek az eltelt idő alatt tönkre tették az oktatást, bezárattak számos iskolát, a pedagógusokat az utcára hajították"
  Hogyan, mennyit, mikor, miért?”
 • 32. load 2010. február 21. 00:45
  „28. homokvihar
  Ezt a sok eszetlenséget hol szedted össze?
  Segítettek, vagy magad találtad ki?”
 • 31. jörg 2010. február 20. 23:57
  „Záródnak az ajtók....tessék beszállni az mszp-s zsuzsi-vonatba!!!! Minden szinten szinte minden!!!!!
  Hazugság, csalás, lopás korlátlanul!
  Eladó, minden eladó!!!
  Becsület, haza, nemzet,család, minden eladó!!!
  Éljen a gender filozófia! Ne legyen fiú, lány, férfi, nő, csak semleges idióta . szülő 1, szülő 2, se apa, se anya, csak valami MÁS....
  Hát nem!!!! Nem és nem!!! Nem vagyunk idióták!!!! Nem vagyunk hülyék!!! Nem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 30. Baradlay 2010. február 20. 22:34
  „mszmp program=hazaarulas!”
 • 29. kolombela 2010. február 20. 19:54
  „28. homokvihar 2010.02.20. 17:32
  A kölcsönző cégekről jut eszembe. Remélem betiltják az ilyen vállalkozásokat, akik a modern kori rabszolgaságot képviselik.”
 • 28. homokvihar 2010. február 20. 17:32
  „Hülye ember, aki még igérni sem tud!
  T. MSZP-sek az eltelt idő alatt tönkre tették az oktatást, bezárattak számos iskolát, a pedagógusokat az utcára hajították, ha csak nem állt mögöttük valaki. Az egészségügy romokban, a törlesztőrészeket a duplájára emelték, eltörölték a szocpolt, így még esély sincs a lakáshoz jutáshoz. Győr ipara egyenlő a nullával, nincs munkahely. Ha majd a nyugdíjas elmegy szavazni, gondolkodjon el, ki fogja kitermelni a nyugdíját. Országunkban jobban megbecsülik a szomszéd országok vendégmunkásait, mind saját honfitársaikat, ha egyáltalán kölcsönzőcégen keresztül sikerül munkát kapnia. Családok mentek tönkre, kerültek az utcára.
  Ezt kellen orvosolni, és addig nem kell teljesíthetetlen igéretekkel kábitani a népet.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik, Vona: nem a pofonokra, kormányzásra készülnek

˝Alkotmányos keretek között bár, de az elmaradt politikusi számonkérés végrehajtása a kulcs Magyarország felemelkedéséhez.˝ Tovább olvasom