Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Férfiként a telt, nőként a vékony politikusok a befutók

Míg a férfi politikusok esetében a telt alkatot, addig női kollégáiknál a vékonyabb testalkatot részesítik előnyben a választók - állapították meg a szakemberek.

A nagydarab férfi politikusok megbízhatóbbak, becsületesebbek és lelkesítőbbek, mint vékonyabb kollégáik - derült ki az Obesity című folyóiratban megjelent új amerikai tanulmányból, amelyet a Telegraph.co.uk internetes hírportál ismertet.

A 120 önkéntes bevonásával készített felmérés eredményei szerint a teltalkatú jelöltekről az emberek úgy tartják, hogy könnyebben megbirkóznak a munkájukkal együtt járó stresszel és feszültséggel. A hasonló testalkatú női politikusokról ugyanakkor pont az ellenkezőjét gondolják. Bár a felmérés csak az Egyesült Államokra korlátozódott, azonban a szakemberek szerint mivel a nyugati társadalmakban szinte azonos sztereotípiáik élnek a külső megjelenéssel kapcsolatban, ezért az eredmények mindenhol érvényesek. "A fizikai megjelenésnek talán jóval több jelentősége van, mint, ahogy azt a kutatók és a politikusok gondolják" - magyarázta Elizabeth Miller, a Missouri Egyetem politológusa és egyben a tanulmány társszerzője.

"Hanyagság lenne a jelöltek részéről, ha figyelmen kívül hagynák ezeket a sztereotípiákat, amikor ilyen munkára pályáznak" - tette hozzá. A kutatás során a 120 résztvevőt először két csoportra osztották, majd mindkét csapat írásbeli ismertetőt kapott egy kitalált női, vagy férfi politikus jelöltről.A rövid ismertetők egyformák voltak és a kitalált személyek politikai nézeteit és társadalmi hátterét ismertették. A csapatokat később további két részre osztották és mindegyiküknek adtak vagy egy rendes, vagy egy kövérebbre maszkírozott képet a jelöltről. Végül azt kérték a résztvevőktől, hogy egy nullától százig terjedő skálán jelöljék meg, mennyire volt szimpatikus nekik az adott személy, illetve értékeljék őket a megbízhatóság, becsületesség, lelkesítő képesség és előadói készség szempontjából.

A férfiak versenyében minden esetben a testesebb jelölt szerezte meg a magasabb pontokat, míg a nők esetében a molettebb testalkat bizonyult vesztesnek.

Olvasóink írták

 • 3. t-a-ibi 2010. január 31. 12:40
  „Férfiként a telt, nőként a vékony politikusok a befutók- ez kirekesztő megnyilatkozás a másság-férgek ellen.

  A buzikra, homokosokra melyik vonatkozik? -egyszerre mindkettő?

  --és ungár kárl-klárára- most melyik érvényes?”
 • 2. omm 2010. január 31. 11:03
  „Lendvai Ildikó akkor egy nyerő típus, csak még nem vettük észre.”
 • 1. AranyKözépút 2010. január 31. 10:59
  „Vannak cáfolatok, íme:

  http://www.szmm.gov.hu/img/upload/200807/agrarmegallapodassze.jpg
  http://www.huncor.com/dec5/idegen1.jpg

  A derékbőség minkét esetben jóval 100 feletti, mégis miniszterek lettek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Február 13. - Ungár vs. Bokros

A SZEMA és az MDF a gazdasági és társadalmi problémákra adott válaszokról február 13-án vitáznak. Tovább olvasom