Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Eddig lehetett jelölni

Péntek délután négy órakor lejárt az ajánlószelvény-gyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra.

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük 750 érvényes ajánlást, leadták a választási bizottságoknál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

A péntek délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.

Ezzel lezárult a választási eljárás egyik legvitatottabb része, a "nulladik fordulónak" is nevezett ajánlásgyűjtés.

Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a péntek délutáni határidő előtt adták le ajánlószelvényeiket, a választási bizottságok három napon belül, azaz legkésőbb hétfőn veszik nyilvántartásba.

A választási bizottságok döntéseit a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az Országos Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu-n. Mindezek alapján tehát bár a határidő 16 órakor lejárt, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek a jelöltek számára vonatkozó adatok.

Emellett azoknak, akik pénteken, az utolsó napon adták le az ajánlószelvényeket, még számolniuk kell azzal is, hogy a jogorvoslati eljárás akár április 3-áig is eltarthat.

A pártok közül csak a Jobbik, az MSZP és a Fidesz-KDNP tudott mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet állítani.

2006-ban 998 egyéni jelölt indult a parlamenti választáson, ebből 10 volt független, a többi egy vagy több párt - összesen 27 jelölőszervezet - támogatásával indult a megmérettetésen.

Péntek délután 16 órakor lejárt a külképviseleti névjegyzékbe jelentkezés határideje, aki eddig nem vetette fel magát a névjegyzékbe, már nem szavazhat a külképviseleteken az áprilisi országgyűlési választáson.
Az áprilisi országgyűlési választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél 16 óráig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Ezt az Országos Választási Iroda internetes oldala, a www.valasztas.hu szerint a határidőig mintegy nyolcezren tették meg az első és körülbelül ugyanennyien a második fordulóra. A névjegyzéken szereplők száma azonban még minden bizonnyal növekszik, mivel a jegyzők folyamatosan rögzítik a névjegyzékbe felvetteket a választás informatikai rendszerében, ráadásul a jogorvoslatok sem zárultak még le mindenhol.

A külképviseleti névjegyzékbe vétel március 19-i határideje jogvesztő, vagyis ezután már senkit nem lehet felvenni. Amikor valakit felvettek a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg törölték a lakóhelye szerinti névjegyzékből, hogy ne szavazhasson két helyen.

A választópolgár, miután felvették a külképviseleti névjegyzékbe, ugyancsak délután 16 óráig kérhette, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Eddig volt lehetőség arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

A választópolgárok 88 külképviseleten - nagykövetségen és konzulátuson - adhatják le voksukat. A legnépszerűbb külképviselet London, ott kíván szavazni a jelentkezők közel 20 százaléka.

A www.valasztas.hu oldalon megtalálható a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken az első fordulót a magyarországi szavazás előtt egy héttel kell megtartani, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. Ez azt jelenti, hogy a külképviseleteken április 4-én, húsvét vasárnap lesz a voksolás, az amerikai kontinensen pedig még egy nappal korábban, április 3-án. A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én lesz a voksolás.
2006-ban az országgyűlési választás első fordulójában 8.112-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben és 5.944-en a második fordulóban.  

Olvasóink írták

 • 3. FREDDY/S 2010. március 21. 03:35
  „Ha egy képviselő két cikluson keresztül lehetne csal lépviselő, megoldódna a visszahívhatóság a politikai visszaélések és a korrupció kérdése, nemde...”
 • 2. vitriol2 2010. március 20. 13:56
  „Figyelem érdekes (szélső)jobbra irányulo eltolodás tapasztalhato a mi(?) lapunknál:ű
  korábban mindig a fidesszel kezdték a választási "rangsor/hirek" stb inditását, hát most már megfordult:
  "...Jobbik, az MSZP és a Fidesz-KDNP... "ű
  ugye nem véletlen????”
 • 1. FREDDY/S 2010. március 19. 17:09
  „Az esélyegyenlőség még várat magára, hogy demokratikus legyen a kopogtatócédula gyűjtése, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mekkora az igény az ökoprogramra?

Bár a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítését segítő ökoprogramban 15-ről 25 százalékosra emelte… Tovább olvasom