Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Civil Mozgalom: országos lista

Országos listát állít a Civil Mozgalom (CM) - jelentette be Seres Mária, az áprilisi országgyűlési választáson induló szervezet vezetője budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.

Közlése szerint a 44 induló párt közül a Civil Mozgalom a hatodik szervezet, amely országos listát állíthat.

A Civil Mozgalom az országos listához szükséges hét területi listánál többet, kilencet állított, és 28 egyéni jelöltje indulhat - mondta Seres Mária.

A CM elnökének számításai szerint választókörzetenként átlagosan 3.000 szavazatra, mintegy 10 százalékos eredményre van szükség ahhoz, hogy bekerüljenek az Országgyűlésbe. A szervezet célja, hogy parlamenti frakciót alakítson, de az országgyűlési választások után mindenképpen szeretnének a közéletben maradni, és készülnek az önkormányzati választásra is.

Az eddigi eredményekről szólva Seres Mária kiemelte: úgy sikerült országos listát állítania a CM-nek, hogy soha senki nem sorolta az esélyesek közé, a közvélemény-kutatók nem is mérték ismertségét, támogatottságát. A szervezet egyféle szórólappal kampányolt, melyből minden jelölt kapott 2.000 darabot. A jelölteket az ajánlószelvény gyűjtése során elsősorban családjuk segítette.

A CM jelöltjei nem ismert közéleti szereplők, hanem "hétköznapi hősök" - tette hozzá a szervezet elnöke.

Az összes jelölt 40 százaléka, és a befutott jelöltek egyharmada is nő.
A CM területi listát két nyugati megyében, Győr, illetve Vas megyében állít, továbbá Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Seres Mária elmondta, hogy "nagy szívfájdalmuk" ugyanakkor a főváros, ahol csak egyetlen jelöltet sikerült indítaniuk, Csepelen. Seres Mária szerint "valamit nagyon elrontottak a nagy pártok", ezért van szükség az új szereplőkre, a civil erőre.

A CM elnöke elmondta: a pártfinanszírozást át kell alakítani úgy, hogy állami támogatás helyett csupán az emberek személyi jövedelemadójának egyszázalékos felajánlásaiból működhessenek a politikai szervezetek.

A Civil Mozgalom vezetője másfél éve vált országosan ismertté azzal, hogy a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazáshoz szükséges 200.000 helyett több mint 600.000 aláírást gyűjtött össze.

A CM elnöke az ajánlószelvény-gyűjtés tapasztalatairól szólva megjegyezte: a nagy politikai pártok "erőből" teljesítették a törvényi feltételt, a jelöltenként 750 ajánlószelvény összegyűjtését például polgármestereik révén. Továbbá a CM nem egy olyan esetről szerzett tudomást, ahol pénzért adták-vették a jelöléshez szükséges cédulákat.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. töprengtörp 2010. március 30. 01:07
  „A Seres már csak tudja....Én is ismerek egy polgármestert, aki minden házhoz becsengetett, és közölte, hogy a helyieknek a helyi jelöltet kell támogatni a kopogtatóval. Kevesen merték nem odaadni neki a cédulát. Mert ugye a családok nagy részében van önkormányzati intézményi dolgozó, sokan segélyt kapnak az önkormányzattól, mások valamelyik helyi egyesület tagjai, akik attól féltek, hogy nemleges válasz esetén veszélyben a munkahelyük, vagy nem kapnak támogatást. Mi ez a módszer, ha nem hatalommal való visszaélés?
  A CM jelöltjéről, Széplak polgármesteréről beszélek:S”
 • 56. stunde2 2010. március 24. 13:13
  „Ez csak Freud-i elszólás volt; Szájjártó-Szíjjártó..., de nem is rossz!”
 • 55. stunde2 2010. március 24. 13:11
  „Ejnye-bejnye, GYMS! Mint a papagály......Nem vagy véletlenül rokona a Szájjártónak?”
 • 54. laposibenö 2010. március 23. 19:42
  „Csak azoknak nagy része közbe dolgozott. Esetleg kétkezi munkásként. Meg dolgozó parasztként. Nem a minisztériumban.”
 • 53. jánosi 2010. március 23. 19:13
  „51.
  Nálatok a szocializmusban évente négy ülés is elég volt !”
 • 52. GYMS 2010. március 23. 17:37
  „Nem. 3 év b... meg! :)”
 • 51. laposibenö 2010. március 23. 17:20
  „És parlamenti ülés milyen időközönként lenne? Három hét esetleg három hónap?”
 • 50. GYMS 2010. március 23. 15:02
  „47.!

  A tájékozódás luxusát látom te is mellőzöd, ami ugyan nem baj, csak akkor ne oszd itt az észt!

  A választójogi törvény 2/3-os törvény, ezért NEM ÉRTEM, hogy a Fidesznek hónapokkal ezelőtt miként lett volna módja azon módosítani.
  HA viszont lesz 2/3-os Fidesz-többség, akkor TUTI, hogy lesz 200 fős parlament is! (lásd: 49. hsz.-ban az ezzel kapcsolatos megjegyzésemet.)”
 • 49. GYMS 2010. március 23. 14:58
  „40.!

  Annyi butaságot hordtál itt össze, hogy se időm, se kedvem nincs azokra reagálni, egyet viszont édesapám nevében is kikérek magamnak!
  Tudom, hogy nehéz elhinni, de a Fidesz önkéntesei egy árva fityinget sem kaptak! Apám 2002 óta immár harmadszor gyűjt nekik és egymaga 3 nap alatt összeszedett 100-at. A "fizetett bérenc" dumáddal menj te a jó büdös francba a gyagya CM-eddel együtt, amely 1%-ot sem fog kapni és mehet a levesbe!
  Egy butaságot azonban mégis kiemelnék, mert közben az eszembe jutott. Éppen hogy azért nem csökkent eddig a parlament létszáma, mert a csökkentés MIKÉNTJÉBEN nem tudtak megegyezni!
  Aki egy kicsit is követte a Fidesz választási programját, az pontosan tudja, hogy a parlament létszámát igenis 200-ra fogják csökkenteni, az önkrorm.-i képviselők létszámát pedig nagyjából megfelezik.
  Tudod mi volt O.V. LEGELSŐ kérdése a 176 egyéni jelölt meghallgatásánál ? Az, hogy támogatja-e az illető a 200 fős parlamentet...
  Javaslom, hogy a tájékozatlanságodból eredő butaságokkal ne terheld sem magadat, sem mást és még egyszer: el a kezekkel a szabadidejüket ingyen cédulagyűjtésre szánó emberektől! A saját és pártod bénaságán próbálj meg úgy sajnálkozni, hogy közben nem gázolsz bele mások becsületébe!”
 • 48. szocdem 2010. március 23. 12:24
  „47. kolombela 2010.03.23. 12:15

  A Fidesz egy alternatív populista párt, aminek elsődleges mozgatóereje a vezetésébe tömörülő személyek egyéni érdeke, aminek érvényrejutásához gátlástalanul kihasználják a törvények, és a társadalom általános tájékozatlanságából fakadó sokszínű igényekre adható hangzatos - de üres- válaszok felhajtóerejét.

  HA ez nem így volna, akkor a Fidesz nem azzal kampányolna amivel kampányol..MONDANA VALAMIT AMIT SZAKMAILAG IS ÉRTELMEZNI LEHET AZOKNAK IS AKIK NEM A FIDESZ ZSOLDJÁBAN ÁLLNAK!!”
 • 47. kolombela 2010. március 23. 12:15
  „38. hozzászólás GYMS 2010.03.22. 22:48
  "2. A Parlament létszáma akkor fog BIZTOSAN csökkeni, ha ehhez meglesz a FIDESZ-KDNP 2/3-a. "
  Ez egy marhaság. A fidesz soha sem fogja csökkenteni a létszámot, pedig már meg lett volna rá a lehetősége pár hónapja.”
 • 46. szocdem 2010. március 23. 12:11
  „A szociáldemokrácia legalább kétharmadot kapna ebben az országban,ha nem ulnének ilyen elveszett emberek ezen az eszmén. Hajrá szocdem !

  Ehhez legalább 200 millió Ft kellene 2 év mulva. De a Civilek el fogják törölni az esélyét is hogy támogatást kapjon egy olyan párt, ami akár 2/3-os támogatást is élvezhetne...:))))
  Még jó hogy el vagyunk veszve...:)))”
 • 45. akinemfél 2010. március 23. 11:26
  „szocdem
  Es a programotok még mindig fekete alapon fehér betukkel van írva ? Miért nem a saját pártotokkal foglalkoztok ? Hihetetlen,hogy egy ilyen remek eszmét mint a szociáldemokrácia hogyan lehet így eloadni,ahogy ti csináljátok. Borzaszto ! Es akkor ide irogatsz,pedig rolatok is beszélhetne most az ország !
  A szociáldemokrácia legalább kétharmadot kapna ebben az országban,ha nem ulnének ilyen elveszett emberek ezen az eszmén. Hajrá szocdem !”
 • 44. szocdem 2010. március 23. 11:15
  „43. stunde2 2010.03.23. 11:06

  Most összefogás,és nem megosztottság kell, négy évre..."

  És a Hazafias Népfront mikor alakul újjá??
  Tééleg: nem lehet hogy az alapító plénumon újra temitek majd Kádárt???”
 • 43. stunde2 2010. március 23. 11:06
  „Idézem, és megismételem Yerrit!:

  "Amennyiben az x-et a CM mellé teszed, a pártok által lesöpört aláírásod is vissza kerül az asztalra,amit a pártok lesöpörtek. Minden polgár akarata számít.
  Vedd észre ami összeköt, felejtsd el,ami elválaszt! Most összefogás,és nem megosztottság kell, négy évre..."”
 • 42. szocdem 2010. március 23. 10:59
  „40. Jerry 2010.03.23. 08:39

  ".....Most összefogás,és nem megosztottság kell, négy évre..."

  Igazad van! Minek ide ennyi párt? Persze a HNF újraindítását biztosan a CM is támogatná, ha már az OCÖK is szedte neki a cédulákat...”
 • 41. akinemfél 2010. március 23. 09:25
  „A Jobbik a Lehet Más a Politika és a Civil Mozgalom mellett már csak a 4. vagy az 5. helyet szerezheti meg.
  Reflektorfénybe kerultek osszel a média segítségével elért sikerukkel,de azota nem használták okosan a népszeruséguket. Kriszta néni kopogtato cédulát gyujtott a terrorizmussal alaposan (tehát megalapozottan) gyanusíthato,de nem volt hajlando lemondani az Europai Parlamentben a terrorizmust nem támogato magyar nép képviseletérol. Visszahívhato képviselok ? A Jobbik ezt akarja ??? Nem olvastátok a Jobbik hivatalos programját -www.jobbik.hu- ! Abban az áll,hogy Gigantikus Magyar Hadsereg lesz gigantikus koltségen(70-72.oldal),Oroszországhoz csatlakozunk gazdaságilag(errol kulon fejezet van),"Magyarország ma nem jogállam"(85.oldal) de "kemény elszámoltatás lesz mindenkinek az elmúlt 20 évért",neked is,valoszínuleg a Gárda torvényei alapján,kotelezo sorkatonaság lesz annak is aki már volt,hiszen most valodi harcra készulunk! Olvasd a hivatalos programokat. - Ennek a két pártnak viszont értelmes programja van!”
 • 40. Jerry 2010. március 23. 08:39
  „GYMS köszönjük az aláírást. Azt, hogy kire szavazatod, azért még fontold meg.
  1.Az aláíráskor még valóban nem volt szó arról,hogy a CM pártként indul. Viszont a t.ház ban a pártok lesöpörték az asztalról a 600.000 aláírást, köztük a tiédet is. Látható volt, hogy a t.házban nem foglalkoznak a népakarattal, a választókkal. Ellenük csak saját fegyverükkel lehet harcolni, pártot kell alapítani. Így alakult meg a CM mely állami pénzek támogatása nélkül, csupán a tagság munkájából működik,és pusztán 8 hónap alatt jutott el erre a szintre. Lehagyva hagyományos parlamenti,állami adókból támogatott pártokat is.
  2.A parlament létszáma BIZTOSAN nem fog változni, ha a fidesz 2/3-ot kap. Eddig sem szavazták meg, .most meg főleg nem fogják,mikor ők vannak többségben. Maguk alatt nem vágnak fát. Megsúgom, hogy inkább a létszám növelését tervezik, pótképviselőkkel, akik helyettesíthetik a távol lévőket. Kell a hely a haveroknak.
  3.A vissza hívhatóság működik,ez már kivan dolgozva. Nem káoszt okozna, hanem rendet tesz,ösztönzi a képviselőt, megszüntetné az álláshalmozást, felelősé teszi döntéséhez,és nem kaphat érdemtelenül magas végkielégítést stb stb
  4. Ezt a szöveget ov-től idézted, mivel így akarják befolyásolnia választókat. Erőszakkal, fizetett bérencekkel be lehet gyűjteni 2 millió ajánló szelvényt, amiknek nagy része szemétre került, mert nem adták le. A CM-nek minden ajánló szelvény érték,nem fizetett bérencek szedték össze, hanem nagyrészt maguk a képviselő jelöltek személyesen,és le is adták a szelvényeket. A polgárok szavazata érték, akárkire adják,mert a választó polgár akaratának megnyilvánulása,és ezt tisztelni kell. Aki ezt nem teszi, érdemtelen a saját választói bizalmára is.
  5.a nagy pártok igyekeztek mindenhol elnyomnia CM-et, nem engedték szerepelni a pártok kezében lévő tv-ben,sajtóban. egészen addig, míg ne látszott tisztán, hogy igen is létezik a CM.Nem lehet véletlen, ha sorra veszik át a programjukba jobbik,fidesz,mszp a CM által felvállalt pontokat. Visszahívhatóság, létszámcsökkentés, elszámoltatás.,állami támogatás megvonása Az biztos, hogy ők nem teszik meg, /magukon kellene kezdeni/de jól hangzik a kampányban. A CM nem kapott és kap állami támogatást, kéri a költségek számlával igazolását, az törvények előtti egyenlőséget, a mentelmi jogrendszer felülvizsgálatát, megszüntetését,
  6.A CM tehát jó választás. Sok családnak volt a választás eddig csak vasárnapi séta, mert mindegy volt, hogy kire szavaznak,a pártok a fejük felett döntöttek, nélkülük. Most van egy olyan erő, amely ez ellen küzd,és aki a CM re szavaz,az magára szavaz. GYSM, amennyiben az x-et a CM mellé teszed, a pártok által lesöpört aláírásod is vissza kerül az asztalra,amit a pártok lesöpörtek. Minden polgár akarata számit. Vedd észre ami összeköt, felejtsd el,ami elválaszt. Most összefogás,és nem megosztottság kell, négy évre...”
 • 39. adalfold 2010. március 23. 01:57
  „ALKOTMÁNYREFORM
  KÉPVISELŐK VISSZAHÍVHATÓSÁGA
  MENTELMI JOG TÁRGYI KORLÁTOZÁSA VAGY MEGSZŰNTETÉSE
  KÖLTSÉGVETÉSI BÜNTETŐJOGI SZINTŰ BETARTÁSI FELELŐSSÉG
  LÉTEZŐ NORMÁK, LÉTEZŐ KÉRDÉSEK.
  SZÁMOS FEJLETT EURÓPAI, DEMOKRATIKUS ORSZÁG MÁR RÉG MEGTETTE EZT.
  MAGYARORSZÁGON HALLGATÁS VAN EFELŐL, ORBÁN SEM SZÓLT, JÓ NEKIK A KISEBB FOKÚ, ,,MAGYAROS" NÉPSZUVERENITÁS.
  DEMOKRÁCIÁT, ÚJRAGONDOLT NÉPKÉPVISELETET, FELELŐS KORMÁNYT, HANGOT A NEMZETNEK ( ETNIKAI KÜLÖNBSÉGEK NÉLKÜL VÉVE)!
  GLOBÁLIS BANKI ADÓT (GORDON BROWN JAVASLATA, U.K.).
  ÉS A HANG AMI EZT KIMONDJA, ELŐSZÖR, A RENDSZERVÁLTÓ:
  A JOBBIK.”
 • 38. GYMS 2010. március 22. 22:48
  „Jerry!

  Én is aláírtam anno a Seres Mária által kezdeményezett és a képviselői költségtérítésről szóló népszavazási kezdeményezést, de eszemben sincs a CM-re szavazni! Indokaim a következők:

  1. Akkor még szó sem volt arról, hogy S.M. pártot szervez (tök mindegy, hogy mi a neve, mert a polgári demokráciákban a választásokon induló szervezeteket pártoknak hívják, miközben ténylegesen hívhatják bárminek is, akár civil mozgalomnak is, de teszem azt Kutyafejű Libapásztorlányok Egyletének-KLE-is.)
  2. A Parlament létszáma akkor fog BIZTOSAN csökkeni, ha ehhez meglesz a FIDESZ-KDNP 2/3-a. Verbálisan ugyan mindenki támogatta/támogatja a kisebb Parlament ötletét, de amikor a részletekre került sor, mindig kiderült, hogy senki sem akarja igazán...
  3. A "visszhívhatóság" intézménye a parlamentarizmus halála lenne! A rendszerbe ugyanis bele lenne építve a totális káosz lehetősége, ha tömegesen hívnák vissza a képviselőket. Tessék alaposan megfontolni, hogy kire voksolsz...aztán ha mégis csalatkoztál, akkor 4 év múlva választhatsz mást.
  4. Aki azt akarja, hogy a szavazata fikarcnyit se érjen, csak az szavazzon a CM-ra! 9 területi listával ugyanis teljes képtelenség elérni az 5%-ot (főleg úgy, hogy a fővárosban sem lehet szavazni rájuk).
  5. A "nagy pártok térde" a legjevésbé sem reszket a CM-től (lásd 4. pont). Én személyesen egyedül a Jobbik esetleges 20% feletti eredménye miatt aggódok egy picit.
  6. A Civil Mozgalom tehát nem "jó választás", legfeljebb annak, akinek a választás nem más, mint egy jó kis vasárnapi séta (ami még mindig jobb, mint állandóan otthon tespedni... :)”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MDF-SZDSZ választási egyezség

Megszületett az egyezség hétfő koradélutánra az MDF és az SZDSZ között az MDF fővárosi listájáról. Tovább olvasom