Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Bajnai: nem kiüresíteni, hanem erősíteni kell a demokráciát

A miniszterelnök szerint a válságkezeléssel megalapozott növekedés hasznát nem a demokrácia kiüresítésére, hanem megerősítésére kell használni.

Bajnai Gordon a Köztársaság napja alkalmából rendezett konferencián hétfőn a Parlamentben azt mondta, hogy a harmadik Magyar Köztársaság alapjai, a demokratikus intézmények erősek; változtatni kell viszont a mentalitáson, a viselkedésen.

Úgy vélekedett: az ország hosszú távú jövője, állapota, a nemzet sorsa elsősorban nem azon múlik, hogy ki a miniszterelnök. "Hanem azon, hogy mi, a köztársaság hívei, az ország polgárai hogyan érvényesítjük, védjük a számunkra fontos értékeket a hétköznapokban, hogy hogyan működtetjük az országot, milyen módon viszonyulunk egymáshoz, a hatalomhoz és az igazán fontos ügyekhez" - fogalmazott.

A miniszterelnök szerint az intézmények stabilitásának biztosítása, azok megőrzése, megvédése a feladat, és erre most, kampány idején különösen fontos felhívni a figyelmet. "Stabilitás az intézményekben, változás a mentalitásban, ez szolgálja a köztársaságot" - hangsúlyozta
Leszögezte: működik a demokrácia, stabil a jogrend, erős az alkotmány. "A köztársaság alapját veszélyezteti, aki az alkotmányt támadja, vagy akár csak lebecsüli annak szellemét" - fogalmazott Bajnai Gordon.
A kormányfő kifejtette: veszélyes azt állítani, vagy sugallni, hogy az alkotmányt nem kell tisztelni; az alkotmány nem "gyurma, amit kényük-kedvük szerint alakíthatnak" akár azok, akiknek esetleg erre megvan a parlamenti többségük.

Bajnai Gordon szerint a kampány elején minden indulónak egyértelművé tennie, hogy az alkotmányt tiszteli, tiszteletben tartja, annak esetlegesen indokolt módosítása nem történhet meg aktuális hatalmi törekvések miatt, csak széles politikai társadalmi egyetértés alapján. A kormányfő megfontolandónak nevezte az Alkotmánybíróság elnökének korábbi felvetését, amely szerint érdemes lenne szigorítani az alkotmánymódosítás lehetőségét.

A köztársaság demokratikus intézményrendszerének elemei közül kiemelte még az Alkotmánybíróságot, az Országgyűlést, a Magyar Nemzeti Bankot és az igazságszolgáltatást. Mint mondta, elutasítja azokat a gondolatokat, amelyek az Alkotmánybíróság függetlenségét veszélyeztetik.

A parlamenttel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: "nem arra való, hogy onnan kivonuljunk, hanem, hogy oda bejárjon, akinek ez a dolga, hogy meghallgasson és megfontoljon minden ellenérvet".

A gazdasági válságkezelés idején megtapasztalhattuk, milyen fontos szerepe van a nemzeti banki függetlenségnek - emelte ki.
Leszögezte: a politikai csatákból teljesen ki kell hagyni az igazságszolgáltatást; a bíróságok és ügyészségek pártatlan működése elengedhetetlen egy modern köztársaságban. Ezzel kapcsolatban Bajnai Gordon azt mondta még: elfogadhatatlan, ha a politikai ígéretek azt sugallják, hogy a kormány befolyással lesz a tőle független igazságszolgáltatásra.

Kiemelte: fontos az is, hogy az igazságszolgáltatás rendszerét működtetők is tudják, az ő feladatuk, küldetésük sokkal fontosabb, mint a politikai szimpátiájuk, mert az ő szakmájuk ethosza éppen az, hogy akár az aktuálisan uralkodó politikai kurzussal szemben is védeniük kell a demokrácia alapvető értékeit: a jogérvényesítést és a bűnüldözést.
A demokratikus viselkedésről szólva Bajnai Gordon azt hangsúlyozta: változtatni kell a közösséghez és egymáshoz való hozzáálláson, mert ha nem, akkor minden marad a régiben, és abból nem lesz sem közösségi, sem egyéni gyarapodás.

Úgy vélte: Magyarország megújításának legnagyobb akadálya, hogy a részérdekek kerülnek a közérdek elé, a részérdekek egymással való küzdelme vagy éppen torz kiegyezése mindig "felzabálja a közjót". A kormányfő szerint az államot költségeiben kisebbé, de működésében erősebbé kell tenni.

A miniszterelnök a politikusokról szólva úgy fogalmazott: el kell várni, hogy csak arra kérjenek felhatalmazást, ami az ország érdeke, "senki ne akarjon handabandázással, szemfényvesztéssel, felelőtlenséggel, illúziókeltéssel hatalomra jutni".

Szerinte öt területen kell minden korábbinál nagyobb erőfeszítést tenni és korábban nem tapasztalt egyetértésre jutni. Ide sorolta a foglalkoztatás növelését, az oktatás minőségi és tartalmi megújítását, cigányság beilleszkedésének kérdését, azt, hogy választ kell adni szélsőségek okozta egyre nagyobb fenyegetésre, illetve azt, hogy vissza kell szerezni a politika megingott hitelét.

A szélsőségekkel kapcsolatban leszögezte: küzdeni kell a szélsőjobboldallal, jelenjen meg akár az utcán, újfasiszta jelképek alatt, egyenruhában masírozva, vagy legyen jelen akár az Európai Parlament üléstermében, ugyanabban az egyenruhában, vagy jelenjen meg a magyar parlament küszöbén.

A kampányról szólva azt emelte ki, hogy pártok közötti különbségtétel egyik tesztje lehetne, ha megnézik, ki mit tett a válság kezeléséért. Úgy vélte, az adja a felelősségvállalás igazi értékét, hogy vannak, akik képesek felülemelkedni saját rövid távú politikai érdekeiken szolgálva az ország hosszú távú érdekeit szolgálva.

A válságból kifelé vezető úton két fő ellenséggel kell megküzdeni - fejtette ki a kormányfő. Az egyik ellenség a csodavárás, mert "csodák nincsenek, csak csodát ígérő Cipollák", a másik ellenség a reményvesztettség, az önmagunkba vetett hit feladása - fűzte hozzá.
Bajnai Gordon vastapsot kapott a konferencia résztvevőitől beszédét követően.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. meir 2010. február 07. 05:34
  „Figyelmesen elolvasva a cikket,arra a megallapitasra jutottam hogy jol beszelt!!
  jobban mint Orban Viktor,aki mar volt kormanyfo es hudesokjot nem tett!!!ha akkor sem tudott bizonyitani,mi a biztositek arra hogy most tudna???Egesz Europa elismeressel beszel Bajnai munkajarol,es reformjairol!! Hiszi-e barki is,hogy ez puszta "veletlen"???A Vilagbank velemenye a Magyar Gazdasagrol,nem egy megvetendo dolog!!! Nem hiszem hogy azt barki is mellozhetonek tarhatja,plane nem akkor amikor ez az Orszag Tartozik a hitelek visszafizetesevel annak!!!
  A XXI-ik szazadban Magyarorszag kenytelen egyutt menetelni a Vilag piaccal!!egyedul,mint egy begubozva vajon mire menne???SEMMIRE SEM!!!!”
 • 33. gjozsi88 2010. február 03. 11:29
  „Csetneky!
  Menjünk sorba!
  Ha te veszel fel hitelt azt neked kellene visszafizetni! De azt nem illik a kormány által növelt adósság állományba betenni! Ugyanis kedvesen összevcsusztatjátok! A lakosság által felvett adósságállomány egész pontosan kétszerese az állami szektor adósságállományának, az állami szektor adósságában bennt vannak a nem kormányhoz köthető önkormányzatok adósságai is!
  A kormány az általa felvett hiteleket semmi másból nem tudja fizetni, mint mindannyiunk pénzéből, ugyanis azt osztja el, amit befizetünk!A beszedett adókból finanszirozza a költségeket!! Az ingyen diplomát, utazási kedvezményt, lakás kamattámogatást, segélyeket, gázártámogatást...!
  A végkielégitési és tanácsadói szerződések kapcsán kirobbant ügy a 12 500 milliárdos költségvetésben 3 év alatt kifizetett kb 4 milliárd forint! Ezt a rendőrség keresi!
  Az adatok meghamisitása meg jobboldali népbutitó retorika!
  Az eurostat számára kiküldött adatok és azokat véglegesítő adatok közt a hibahatáron belüli korrekció történik az eurostati végleges jóváhagyás során!
  Senki nem mondta kint, hogy a kormány adatokat hamisitott volna!
  Számtalan nemzetközi szerzödéseken keresztül más csatornákon is futnak be adatok az eurostathoz, ezek összevetése és hamis adatok kiküldése rögtön kimutatna eltéréseket és nem hagyná jóvá az eurostat az adatainkat!!”
 • 32. Csetneky 2010. február 03. 10:46
  „19. Józsi barát!

  Szerintem neked vannak problémáid a hitelekkel kapcsolatban. Ha én veszek fel hitelt a lakásomra, vagy az autómra vagy akár egy doboz sörre, az az én saram, nekem kell visszafizetni. Ha a kormány veszi fel a hitelt haveroknak való osztogatársa, végkieglégítésekre, szavazatvásárlásra, az az ő saruk, nekik kellene kifizetni, azonban megszorításokon keresztül mégis velünk fizettetik ki. Ugyanis ha a hitelekből a gazdaságot fejlesztették volna, akkor lenne némi esély, hogy lesz majd miből visszafizetni a pénzt. Azonban nem ezt tették és csődbe is vitték az országot, csak úgy másztunk ki belőle, hogy a böszme eladta az országot az Imf-nek. Erről a lakosság tehet? Végülis áttételesen at a része, aki rá szavazott, valamennyire tehet, de ők sem erre szavaztak, hanem a hazugságokat vették be. Remélem, azért most már kezd benőni a fejük lágya.”
 • 31. gjozsi88 2010. február 03. 10:38
  „kolombela!
  "Nem mindenki azért ment főiskolára, hogy csak legyen egy diplomája (egyébként lassan már takarítónak is nyelvtudás és diploma szükségeltetik). Az országban van nem is kevés olyan koponya, aki bizony kincset ér. A jobbik ezekről az emberekről beszél, ugyanis ne a külföld szipkázza el ezt a szürkeállományt."

  Ezt a szürkeállományt a külföld ott tudja elszipkázni, hogy a fejlesztésekhez szükséges dollár milliárdokat, melyek néha nagyobb összegek, mint az ország költségvetése, egyszerüen alátolja, amivel mi magyarok nem rendelkezünk!!!
  A történelem számtalanszor bizonyította, hogy nagy magyar származású feltalálók külföldi tőke segítségével valósították meg az elképzeléseiket, oly módon, hogy abból az egyénen kivül, a befektetni tudó gazdaság tudott profitálni!
  Mert azért ott sem hülyék élnek!!!”
 • 30. gjozsi88 2010. február 03. 10:33
  „Goldmund!
  22-re!
  Normális ember azt veszi meg amire szüksége van!!!
  Miért nem képes az ember vállalni tettei következményét?
  A szocializmusban megmondták, hogy mit tehetsz, 98 -ban azt mondtuk, hogy nekünk ne mondják meg mit tehetünk!
  Elengedte az állam a kezét a népnek, a vasárnapi napló tökeletesen bebizonyította, hogy az emberek nem tudnak gazdálkodni, nem tudnak élni a saját döntés jogával!!!
  Ha visszasirod a szocializmust, akkor ezt ki kell mondani, csak akkor nem illik komcsizni!!!”
 • 29. gjozsi88 2010. február 03. 10:28
  „27-re!
  Kolombela!
  Ma magyarországon az aktiv korú lakosságból kb 2,4 millióan nem dolgoznak, a cigányság össz lakossága a legkisebb gyerektől 1 millió körül van!!!
  Itt azért van nem cigány is aki nem akar dolgozni!!!
  Ugyanis számtalan cigánynak van munkája!!
  A szocializmus megszünésével, megszünt az udvari sepregetők, a gépesítéssel a segédmunkák száma! A cigányság egyszerüen lepattant a piac gazdaság munkaeröpiaca faláról!!!
  Ezért nem csak ők a felelősek!!!”
 • 28. Eva- 2010. február 03. 08:17
  „24-hez

  egypárti demokrácia volt---és úgy tűnik az lesz most is!//vagy erre törekednek most is//
  :))

  az alkotmány meg maradt ugyanaz!
  az akkori alkotmány szellemében nem az intézményeknek van demokratikus szerepük, hanem a demokrácia félreértelmezése okán a z emberek akarnak maguknak egyéni demokráciát, azaz nekem demoratia velem szemben állóknak:kuss

  no ezért aztán minden intézkedés amit intézmény tesz többszörös biztosítás mellett teszi

  ezért a pedagógus nem mer követelni, mert az erőfeszítést elmulasztó készületlen diák könnyen elmondja őt nem szeretik bántják ezért a rossz jegye a szülő pedig hajat cibál gyemeke szövegére

  ezért megy ki a hatodik orvos gyereket újraéleszteni stb.

  az adósságot pedig amit a lakosság felvett /felvehetett:
  keresem majd azokat az igényeket kifejező híradásokat később, amelyek annak eltörlését szorgalmazták, hogy a bankoknak ne legyen vagyonfedezeti vizsgálati lehetőségük.
  és azt is, hogy akár több bank felé is eladósodhat a hitelező.

  hol volt akkor a józan hang?!Az miért lett akkor a gorenje túrizmus által nevetségessé téve?!

  No de az már a múlt, de a következménye máig hat.
  ettől az ország adósság állományának ötöde=20%-a a lakossági adósság fedezete
  végül is mindnyájan fizetjük a működési hitelek kamatainak nagyságában”
 • 27. kolombela 2010. február 02. 23:37
  „21. gjozsi88 2010.02.02. 20:18
  Akikről te beszélsz, azok nem a dolgozó, vagy dolgozni akaró, de a válság miatt nem tudó emberek.
  Akikről te beszélsz, azok az elmúlt húsz év alatt (vagy több) még egyetlen napot sem dolgozó, segélyből, "megélhetési" bűnözésből élő "emberek". Persze ezt te is nagyon jól tudod, csak könnyebb a lelkednek, ha valakit megalázhatsz. Mielőtt okoskodnál, nem magamról beszélek.”
 • 26. kolombela 2010. február 02. 23:30
  „17. Eva- 2010.02.02. 18:11
  Volt fedezete. A hangsúly a VOLT-on van. Csak volt. A lakosság elhitte azt a hazugság áradatot, amit ez a ballibsi hatalom folyamatosan kifelé terjesztett, közben pedig pont az ellenkezője volt igaz.
  Az adósság állomány ekkora növekedését a lakosságon számon kérni és azt hibáztatni a legnagyobb pofátlanság.
  Szerintetek itt mindenki hibás (az eladósodott lakosság, a szintúgy eladósodott kis és közepes vállalkozások. A multik azért nem adósodtak el, mert azokat milliárdokkal támogatta a kormány), csak a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormány nem.”
 • 25. kolombela 2010. február 02. 23:18
  „11. Eva- 2010.02.02. 07:29
  Nem mindenki azért ment főiskolára, hogy csak legyen egy diplomája (egyébként lassan már takarítónak is nyelvtudás és diploma szükségeltetik). Az országban van nem is kevés olyan koponya, aki bizony kincset ér. A jobbik ezekről az emberekről beszél, ugyanis ne a külföld szipkázza el ezt a szürkeállományt.”
 • 24. kolombela 2010. február 02. 23:12
  „2. Eva- 2010.02.01. 19:12
  A kommunista rendszerben is volt parlament és alkotmány is, sőt azon "fáradoztak" , amit te felsoroltál, mégsem volt demokrácia.
  Elnézve aktivitásodat úgy látszik te is pályázol egy vörös bögrére, netán egy pendrivre-ra. vagy az utazászt szeretnéd megnyerni? Akkor viszont igyekezned kell, mert akinemfél komoly előnyre tett szert.”
 • 23. kolombela 2010. február 02. 23:08
  „A demokráciát valóban erősíteni kellene, csak először a közéletet meg kell tisztítani ezektől a nemzetrablóktól, árulóktól. Máris erősödik a demokrácia.”
 • 22. Goldmund 2010. február 02. 20:49
  „21. gjozsi88 2010.02.02. 20:18
  "Ez a demokráciában mindenkinek joga van hülyének lenni társasjáték!!!"

  Ez azért ennél összetettebb.
  A bankok mohósága is benne van. Ők miért adtak olyan embereknek hitelt, akiknek nem volt rá fedezetük?
  A kormány és a parlamenti többség miért nem rakott olyan jogszabályi fékeket a rendszerbe, amelyek ezeket a folyamatokat kordában tartották volna?
  Ömlött a reklám a tévéből, hogy milyen jó dolog hitelt felvenni ("Igazam van, Nyuszómuszó?"), és az egyszerű embereket elég jól lehet manipulálni a reklámmal!”
 • 21. gjozsi88 2010. február 02. 20:18
  „gabmester!
  A "dübörgö gazdaság" hozamaként, az elmúlt 8 évben 35%-al nöttek a reálbérek, igaz a válság ezt csökkentette 2,4%-al!
  Ezzel szemben áll a családok, akiknek gondoskodni kellene a gyerekekről, nem csökkent alkohol és cigarette fogyasztás mellett, 1560 milliárdról 8 000 milliárdra növelt adósság állománya! Azaz 500%!
  Hát persze, hogy van aki szarabbul él!!!
  De ez nem kormány kompetencia!
  Ez a demokráciában mindenkinek joga van hülyének lenni társasjáték!!!”
 • 20. gabmaster 2010. február 02. 20:06
  „igen a duborgo gazdasag idejen mindenki talicskazta a penzt!!!
  csakhogy azt vissza is kell talicskazni raadasul kamattal!!!
  ugy hogy mar nem duborog semi csak sok ezer gyerek gyomra az ehsegtol!!!”
 • 19. gjozsi88 2010. február 02. 19:16
  „Csetneky!
  Nehéz életed van, ha meg kell különböztetni számodra a különböző hiteleket!!!
  De látom load hiába próbálkozott, korábban többször is, még mindig nem érted!!!!
  Az adósság állomány szerkezete el van mondva, világossá van téve!!!
  Nem a mi hibánk, ha neked ez ennyire magas!!!”
 • 18. Csetneky 2010. február 02. 19:06
  „Eva-

  Az Mszp-s kormányok által felvett kölcsönökhöz mi köze a lakosságnak azoin kívül, hogy nekik kell majd visszafizetni? A böszme által az Imf-től felvett hitelhez mi köze a lakosságnak azon kívül, hogy nekünk kell majd visszafizetni?
  A végén még kiderül, hogy a Frédi bácsi, meg a Stanci néni vette fel a hiteleket - szegény Mszp-s kormányok tiltakozása ellenére - és ők ..... el mindent. Ezt még ti magatok sem hiszitek el, ugye?”
 • 17. Eva- 2010. február 02. 18:11
  „az a helyzet, hogy a lakosság adósította el az örszágot

  mértéktelen hiteleit úgy vette fel, hogy arra nem volt fedezete”
 • 16. Mankapunka 2010. február 02. 14:37
  „Józsi
  14-kel teljesen egyet értek.”
 • 15. gjozsi88 2010. február 02. 13:04
  „akinemfél!
  3-ra!
  "újságok nem leplezhetnek le korrupciot,mert azt
  torvény tiltja,"

  Nem azt tiltja a törvény, hogy leleplezzen korrupciót, hanem ezt az információt nem titkolhatja el a hatóság elöl, ugyanis az bünpártolás!
  Alkotmányos kötelességed, hogy ne pártold a bünt!
  Addig, amig egy magánszemélyre nehéz rábizonyítani, hogy valóban tudott a büncselekményről, addig a sajtó az ujság megjelenésével saját maga ismeri be!
  A bünüldözés hatósági feladat és nem a közvélemény manipulálás eszköze!!!
  Egyébbként a jobboldali sajtó szinte mindig elfelejti megkérdezni a másik felet, ha mégsem, akkor soha nem a teljes választ közli!!!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet más a politika: bemutatkoztak a megyei képviselőjelöltek

Hétfő délután színre léptek a 2010-es választások "fekete lovának" tartott, a Lehet más a politika… Tovább olvasom