Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Bajnai: csontvázakról nem tudok

A korrupciós ügyek feltárása tisztulási folyamatot jelez – állítja Bajnai Gordon miniszterelnök, aki csütörtöki győri látogatásán nyilatkozott portálunknak.


– Hetek óta zajlik az MSZP-kampány, amelyben ön alig-alig látható. Tudatosan húzódott hátrébb?

– Csupán az történik, amit korábban mondtam. A kampány a miniszterelnök-jelöltek és a jövőről szóló koncepciók demokratikus csatája, amiben nekem közvetlenül nincs dolgom.

– Nem érzi kudarcnak, hogy a a szocialisták támogatottsága jelenleg nem nagyobb, mint volt kormánya hivatalba lépésekor?

– Miniszterelnökként ahhoz kértem támogatást, hogy akár rövid távú népszerűségvesztés árán is tegyük meg a szükséges, esetenként fájdalmas lépéseket. Nem voltak pártpolitikai megfontolásaim, éppen ellenkezőleg: arra vállalkoztam, hogy az országot visszafordítsuk a szakadék széléről, és megteremtsük a hosszú távú gyarapodás esélyét. Ezt lényegében megvalósítottuk, ebben pedig a szocialista és liberális frakció támogatta a kormányt. Magyarország perspektívái ma lényegesen jobbak, mint egy éve.

– A Fidesz ugyanakkor azt ígéri, ha kormányra kerül, leltárkészítéssel kezdi a munkát. Vannak csontvázak a szekrényben?

– Csontvázakról nem tudok. A független elemzők nem indulnak a választásokon, ezért az ő véleményük talán mérvadóbb, mint azoké, akik pró vagy kontra bizonyítani akarnak valamilyen álláspontot. Ők mind azt mondják, hogy Magyarország stabilizálta helyzetét. Most, a görög válság közepén, amikor az egész eurózóna recseg-ropog, a forint még erősödött is. Az euróárfolyam egy éve 310 forinton állt, most 270 alatt van. A jegybanki alapkamat az elmúlt húsz évben soha nem volt olyan alacsony, mint jelenleg. A Magyarország kockázatát kifejező nemzetközi biztosítási díj harmada sincs a 2009 elejinek. A bizalom visszatérése egyértelmű.

– Mekkora mozgástere lesz az új kabinetnek?

– Kár lenne letérnie a jelenlegi pályáról. Számottevően jobb a helyzet ahhoz képest, ahonnan indultunk, de a következő kormányoknak még elképesztően sok mindent kell véghezvinniük, hogy hazánk tartósan megragadjon Európa dinamikusan fejlődő, stabil országai között.

Bajnai Gordon kormányfő
Bajnai Gordon kormányfő

– Ha még egy évet hivatalban töltene, melyek lennének a legfontosabb teendői?

– A szociális és foglalkoztatási rendszer átalakítását folytatni kellene úgy, hogy aki csak teheti és képes rá, dolgozzon. Az oktatásban olyan változásokra volna szükség, hogy sokkal használhatóbb tudással kerüljenek ki a gyerekek az iskolából. Emellett radikálisan fel kell lépni továbbra is a korrupció ellen.

Az elmúlt húsz évben soha nem volt olyan rövid a távolság egy ostoba politikusi kijelentés és az emberek zsebe között, mint most.
– Ha már itt tartunk: egyre gyakrabban robbannak ki korrupciós botrányok, rektor, politikusok, BKV-vezetők, ezredesek ülnek rács mögött. Eleget tettek a súlyos probléma megoldásáért?


– Minden állampolgárnak évtizedek óta az az érzése, hogy rengeteg helyütt van jelen a korrupció. Az, hogy ilyen ügyeket feltárnak, azt jelenti, hogy tisztulási folyamat kezdődött el, ami elrettentheti azokat, akik korrupcióra készülnek. Örülök, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás teszi a dolgát...


– ...bátrabbak lettek, vagy a kormány bátorítja őket?

– A rendőrség vagy az igazságszolgáltatás munkájába nem tudunk és nem is akarunk beleszólni, de több lépést tettünk azért, hogy csökkentsük a korrupció veszélyét. A parlament a kormány javaslatára ősszel elfogadta a bejelentővédelmi törvényt. Aki korrupciós vagy adócsalási ügyet jelent be, védelmet kap, sőt, ha annak révén az állam pénzt takarít meg, jutalmat is. A közbeszerzéseknél új átláthatósági szabályozást vezettünk be. Van persze hiányérzetem is. Ősszel a szocialista frakció a kormány támogatásával beterjesztette a pártfinanszírozási, most pedig a kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatot, azonban mindkettő elbukott kétharmados támogatottság híján.

– A sajtó az elmúlt hetekben arról találgatott, hogy a Valutaalap hajlandó lenne egy majdani Fidesz-kormánynak megengedni az államháztartási hiánycél 3,8-ről 5–5,5 százalékra emelését. Mit szól ehhez?

– A Valutaalap és a Fidesz is cáfolta, hogy konkrét számokról tárgyaltak volna – nem tudom, kinek kellene még? A Valutaalap amúgy nem azt nézi, hogy a Fidesz vagy az MSZP kormányoz, hanem hogy Magyarország racionális gazdaságpolitikát folytat-e. A józan ész azt kívánja, hogy ne nyújtózkodjunk tovább, mint ameddig a takarónk ér, ehhez pedig az kell, hogy a hiányt alacsonyan tartsuk. Az új kormány sem kérhet mozgásteret az IMF-től osztogatáshoz. Még két ok van, amiért Magyarország számára nincs más út. Az egyik: az elmúlt húsz évben soha nem volt olyan rövid a távolság egy ostoba politikusi kijelentés és az emberek zsebe között, mint most. Egyetlen rossz döntés vagy mondat olyan forintgyengülést okozhat, ami már a következő hónapban megemeli az egymillió-hétszázezer devizahiteles család törlesztőrészletét. A másik: a válságban azt tanultuk meg, hogy a biztonságot az euró hozhatja meg hazánknak. Márpedig a közös európai valuta 2014-re bevezethető, ha tartjuk a mai irányt, megéri tehát fegyelmezettnek lenni a következő években.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Eva- 2010. március 08. 18:14
  „a visszahívható képviselők a megyéjük képviselői
  vagy országos kérdésekkel foglalkoznak-e

  kijárók
  vagy keretadó döntésekkel foglalkoznak-e”
 • 45. lótusz 2010. március 08. 14:07
  „nem hagyhatunk mentelmi jogot a politikusuknak. a jobbik a legjobb nekik nem is kell.jó az eskü is.ezt kell tenni. visszahívható legyen a politikus,ha a népnek nem jön be. nem úgy mint a foggal-körömmel hatalomért ragaszkodó bajnaiék akiknek már rég a börtönben a helyük.”
 • 44. Eva- 2010. március 08. 07:23
  „32.-33-hoz

  Nincs már mentelmi jog, mert arról képviselő az országgyűlés döntése nélkül lemondani nem tud.
  Hagyó önmaga hiába kéri azt.Egyébként megtette többször!

  Sajnos vagy nem

  de a jobbikot a fidesz retorika nevelte fel.Most kezdhet vele amit tud!

  Valóban ilyen értelemben Öszöd vadhajtásai.
  az öszödi beszéd 3 mondatára felfűzve olyan retorikai kampányban volt részünk, hogy abból csak a jobbik nőhetett ki.
  A fidesz pedig megőrizte magának a cselekvési jogot, hogy az öszödi beszédben megtalálható átalakítandó területeken cselekdjék.
  Sajna azt, hogy miként akarja megtenni azokat: nincs szó
  itt elovasható
  http://index.hu/belfold/partI7339/”
 • 43. Abrafax 2010. március 07. 22:22
  „41. talibán tibi
  Rólam vitatkozunk vagy a Jobbikról?”
 • 42. jánosi 2010. március 07. 22:09
  „Ha változást akarsz, szavazz a jobbiknál is jobbra !”
 • 41. t-a-ibi 2010. március 07. 22:06
  „Van itt valami abraka-dabrafax aki az életében nem volt szavazni, úgy akarja osztani az észt!
  Nagyon rossz lehet ezeknek, mert pénzért teszik az ócsárolást.

  Szavaz a jobbra, szavazz a Jobbikra!”
 • 40. Abrafax 2010. március 07. 21:37
  „39. Kolom Béla
  Az én memóriámmal nincs gond, belefér minden, ami politika, 87-től 2010-ig.
  MINDEN TELJESÍTMÉNY, legyen az negatív vagy pozitív. A tiétek is, igaz, ehhez nem kell sok tárhely.
  Az én választásom utólag mindig beigazolódott. És nem fog a Jobbik hasba akasztani.”
 • 39. kolombela 2010. március 07. 20:58
  „38. Abrafax 2010.03.07. 20:21
  A "szabad madarak habzóan antikommunista, véres szájára" mellett ott acsarkodott a fidesz is mint liberális párt. Miről beszélsz? Úgy látom a fideszesek memóriája rendkívül szelektív.”
 • 38. Abrafax 2010. március 07. 20:21
  „37. kolombela
  Egyik kutya, másik eb.
  Csak a szereplők cserélődnek a gumibot két végén, a gumibot/kardlap/szurony/bunkócska marad.
  Mindegy, hogy Kuncze vagy Vona vezérel.
  Meg persze marad a hazugság,az uszítás, a zsarolás SZDSZ-mintára, a világmegváltás ígérete.
  Én még emléxem a 90-es szabad madarak habzóan antikommunista, véres szájára. Engem ők sem tévesztettek meg, ahogyan a Jobbik sem fog.”
 • 37. kolombela 2010. március 07. 19:58
  „36. Abrafax 2010.03.07. 19:47
  Te jobbikos programot parasztvakításnak nevezed?
  Akkor az eddig eltelt 40 év kommunizmust és a 20 év neoliberális országrabló demokrácia szerinted mi volt?
  Szerintem meg ez a parasztvakítás, ez a 60 év.”
 • 36. Abrafax 2010. március 07. 19:47
  „35 talibán tibi
  Nem vagyok tájékozatlan, de te Jobbikoshoz illően, hazudsz.
  Mi a frakciótok neve, ki a vezetője? Miért írja Morvai a honlapján hogy ő független ep-képviselő?
  + a többi állításomat meg sem próbálod cáfolni...
  Aki a Jobbikot választja, a mostani káoszt választja vörös helyett árpádsávosban!
  Ne szavazz a Jobbikra! Ne higgy a parasztvakításnak!”
 • 35. t-a-ibi 2010. március 07. 18:32
  „34. hozzászólás Abrafax
  hiteltelen-tájékozatlan vagy.
  2009. november 12.
  Bemutatták csütörtökön Brüsszelben, az Európai Parlamentben is az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét, amelynek megalakításáról a Jobbik kezdeményezésére Budapesten írt alá dokumentumot a francia Nemzeti Front (FN), az olasz Fiamma Tricolore, a svéd Nemzeti Demokraták, illetve a Belga Nemzeti Front. A Szlovák Nemzeti Párttal vagy a Nagy-Románia Párttal nem egyezkednek.

  Bruno Gollnisch, az FN alelnöke és Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke megerősítette, hogy a szövetséget a tervek szerint bejegyzik Brüsszelben vagy Strasbourgban. Bejelentették, hogy csatlakozott a szövetséghez a Brit Nemzeti Párt, amelynek vezetője, Nick Griffin is jelen volt a sajtótájékoztatón. Mint mondták, további pártokkal tárgyalnak a csatlakozásról.

  Ha változást akarsz, szavazz a Jobbikra!”
 • 34. Abrafax 2010. március 07. 16:41
  „32. adalfold
  Az agymosott szöveged lepattan a tények faláról.
  "A jobbiknak semmi köze direkte az MSZP-hez" -mondod te. A közös választói körön kívül, persze.
  "Fideszben csalódott agilis értelmiségiek pártja" Északkelet-Magyarország híresen fideszes, értelmiségi környék
  A jobbik"populista dolgoknak nem bedőlő emberekből áll" akik elhiszik, hogy egy 15%-os párt majd jól rendet csinál, és hogy egy kis masírozással rendet lehet csinálni.
  A Fidesz a Gyurcsány-korszak alatt nem kormányzott, ergó nem rajta kell azt számon kérni!
  Nem mintha aJobbik az elmúlt négy évben bármit letett volna az asztalra.
  A fideszesek jogi védelméhez a pártjuk maximálisan hozzájárult, Morvainak is a fideszes média adott teret és lehetőséget. Országgyűlési vizsgálóbizottságot pedig nem lehet csak min. 50%-kal alakítani!!!
  A Jobbikod nem testvérpártja senkinek, egyedül üldögélnak a brüsszeli képviselőitek, a befolyásuk az eseményekre nulla. Ezzel szemben a fideszesek, ha lobbiznak a néppárti frakcióra is számíthatnak.
  A Jobbikod vezetői a cigányozásukkal, zsidózásukkal csak szítják a meglévő konfliktusokat. Koalícióra, sőt, együttműködésre képtelenek.
  Lényegében ugyanazt teszed, mint Gyurcsány, reggel, éjjel és este: HAZUDSZ!!!
  És még valami: még ha százezrek dőlnek is be nektek, attól a hazugság még hazugság marad!!!”
 • 33. t-a-ibi 2010. március 07. 16:17
  „Bajnai: csontvázakról nem tudok!----hát ez a bűnöző, nagyon is "nemcsontváz" !----maffiozó.
  Komcsi-libsi= maszop-szadesz= rablók- bűzözők bandája.

  Hagyó ragaszkodik mentelmi jogához
  MSZP-s párttagságát felfüggesztette és XII. kerületi szocialista alapszervezet elnöki pozíciójáról is lemondott Hagyó Miklós, de mentelmi jogához ragaszkodik. A volt szocialista főpolgármester-helyettes döntését Nyakó István MSZP-s szóvivő jelentette be.

  Ha azt akarod, hogy az állami vagyon visszakerüljön.
  Ha változást akarsz, szavazz a Jobbikra!”
 • 32. adalfold 2010. március 07. 09:57
  „észhez térhetnél. a jobbikhoz semmi köze direkte az mszpnek. a jobbik a fideszben csalódott, agilis, értelmiségi populista dolgoknak nem bedőlő, változást akaró emberekből áll.
  megnyugodhatsz, szerintem is fidesz kormány lesz. és örülök is neki. de látni kell,hogy a fidesz számtalanszor cserben hagyta a gyurcsány korszak alatt a nemzetet.
  erdélyi autonómia ügye,lisszaboni szerződés,,,majd megbuknak" mondogatása,parlamentbe alig járás,
  LIKUDDALl való szövetkezés (emlékezz likud az az izraeli a párt, amely kijelentette magyarország felvásárlását és a leghevesebben támadja a palesztinokat).
  és a non plusz ultra: azokat a fidesz gyűlést néző polgárokat akiket okt 23-án rohamban leütöttek a rendőrök nem a fidesz, hanem a jobbik jogvédői védenek a bíróságon. a fidesz még parlamenti bizottságot sem hozott létre az ügy kivizsgálására. ennyit a számonkéréséről.
  a jobbikot ismerem, a vezetőinek egy részét is. semmi köze a szélsőséghez, gyűlölik , mert új, népi és irdatlan erős ahhoz képest”
 • 31. adalfold 2010. március 07. 09:57
  „Ne felejtse el, hogy a mentelmi jog megszűntetésével magasabb szintre érne demokráciánk, a képviselők visszahívhatóságával kevesebbet mernének tenni az ország ellen, saját érdekükben. Azt se felejtse el, hogy globális banki adóval elejét vehetnénk a bankok által kreált és nyereségként lezárt gazdasági válság eredményeinek. Ezt Gordon Brown brit miniszterelnök vetette fel. Magyarországon mindkét elképzelést csak a JOBBIK tartja magáénak.
  Van választás, van kiút , mely nem a primitív ígérgetésekről szól már, ősződ politikailag sokat ,,nevelt" az országon, érettebbek lettünk.”
 • 30. Eva- 2010. március 06. 23:51
  „29-hez

  Akkor szívjuk évekig, ha nem lesz most csönd
  és nem teszi mindenki úgy a dolgát, ahogy eddig
  most még az se lesz, aki betartson.

  az mszp baromi nagy erőfeszítést és lemondást kért és többnyire kapott az emberektől/ nem voltak durva tüntetések sztrájkok---nem voltak, mert nem volt támogatottság

  az emberek többsége tudomásul vette a változásokat--ha nem így lenne, akkor lett volan tüntetések sora, sztrájkok sora---de megértették

  a normális hang pedig nem szült "forradalmi " hangulatot.

  Most kampány van.

  Később pedig meglátjuk mit csinál a jobbik?!
  balhézik-e hogy sok minden nem változik meg.%Győrben 4 éve fideszes a vezetés csökkent valaminek az ára?--tök mindegy mire hivatkozik!

  és mit csinál a fidesz?
  Miféle koncokat dob koncepciós perek formájában cirkuszként a "nép"elé.

  Ha védekezést vált ki, akkor nehezebb lesz a dolga, ha jogos és bizonyított perek zárulnak méltányos itélettel és rövid /fél éves/ idővel, akkor talán senki nem veri szét az országot

  persze marad még a cigány felzárkóztatás ügye de a többi konszenzussal vagy anélkül de megoldást kell, hogy nyerjen mindazon témában amelyeket GYF az öszödi beszéd első felében megoldásra érettnek talált, vagy az eu-s szabályozás miatt megoldást keres.

  a wikipédián megnézheted ezeket a témákat.index közölte 2007.szeptemberében.
  Azóta a helyzet vonatkozásukban rosszabb lett.”
 • 29. kolombela 2010. március 06. 23:31
  „27. Eva- 2010.03.06. 22:41
  Bizony, bizony. ennek a nagy sikeres "gazdasági kilábalásnak fogjuk inni a levét 20-30-évig. Valóban hatalmas hőstett. Szerinted más országok is ennyi ideig fognak szívni a kilábalást követően? Szerintem nem.
  Itt van az a probléma, te meg egyfolytában szóbeszédről beszélsz.”
 • 28. jánosi 2010. március 06. 23:16
  „Hol van Kádár feje ? csontváza megvan ..............”
 • 27. Eva- 2010. március 06. 22:41
  „26-höz

  Ne ágyazz te is olyan dolognak, amiről hiteles infód nincs, de előitéleted igen.

  Ott van a nemzetközi felmérés,
  a törlesztett hitel
  a belső ellenőrzés--költségvetési bizottság pl.

  ahol minden hozzáértő képviselő minden dokumentumot megnézhet--tartalmát összevetheti más dokumentumokkal
  ha eltérést lel nyilvánosságra hozhatja.

  nem lesz könnyű a fidesznek a jobbik radikalizmusát kezelni--úgy, ahogy most a görögök.

  olyan a dolog ma, mint az orosz maffia módszere:
  4 évig betámad
  most pedig felajánlja a segítséget.--ugyan még nem teljesen nyiltan fejezi ki, hogy ki ellen véd kit.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona Gábor: a magyar nemzet győztes

A magyar nemzet győztes, lesz Magyarországon feltámadás - hangoztatta több száz fős hallgatósága… Tovább olvasom